Mouka do čokolády? To snad né.
Posílám Vám starý rodinný recept z roku 1953, jak ho dělávala maminka a čokoláda se balila do staniolu a věšela na stromek: Čokoláda na vánoční stromek (rodinný recept od Kamposů z Klatov) Suroviny:10 dkg kakao, 20 dkg 100%-ní tuk, 20 dkg moučkový cukr, 5dkg hladká mouka, 1 lžička bramborové moučky (solamyl), 2-3 kapky tekuté vanilky nebo 1 vanilkový cukr Postup: sypké suroviny důkladně promíchat, tuk nechat rozpustit ve vodní lázni, přidat do sypké směsi a 15 minut třít ve vodní lázni, poté naplnit do formiček, které byly ponořené ve studené vodě, nechat ztuhnout v chladu 15-20 min., vyklopit, kdysi se zabalila do staniolu a věšela se na stromek
No tak to není v tom případě čokoláda když základem je ztužený rostlinný(palmový) tuk! základem každé čokolády je KAKAOVÉ MÁSLO!! bože můj něco tak odporného s palmovym tukem jako tohle se nedá nazývat čokoládou!!
Trošku jsem to modifikoval,.. kdybych se totiž držel receptů našich babiček a vůbec, byl bych valící se koule s cukrovkou a náběhem na íčko díky tukem zarostlým cévám. Ve vodní lázni jsem proto rozpustil 7,5 dkg másla dvě lžíce třtinového cukru a malou lžíci medu. Za stálého míchání vidličkou se cukr a med postupně rozpouštěl v másle, potom jsem vzal kakao a postupně sypal a míchal a míchal, aby nevznikly hrudky. Nakonec se zhasne pod plotnou a ochutnává se, aby nebyla čokoláda příliš sladká ani hořká, podle toho lze doplnit požadované ingredience. Polil jsem s tím bábovku a je to fajn.
Když to tak čtu, obejdu se bez, již podle složení je jasné, že tohle s čokoládou nemá nic společného, bleh.
hnusná vůbec mi nechutnala :-X :-X
no...neřek bych že problém bude v těch receptech :-D
Nejsem žádný kuchařský talent, tak jsem se bála, že se mi čokoláda nepovede, ale povedla, je hladká, bez hrudek a moc dobrá :-) Jediné, co bych ubrala, je cukr, na můj vkus je ho tam příliš a čokoláda je moc sladká. Jinak perfektní. Přidala jsem si do ní navíc skořici.
Ahoj! Jak dlouho takhle udělaná čokoláda vydrží, prosím? Vydrží mi do vánoc, když ji udělám teď? Díky, Bára
Ahoj! Jak dlouho takhle udělaná čokoláda vydrží, prosím? Vydrží mi do vánoc, když ji udělám teď? Díky, Bára
Ahoj! Jak dlouho takhle udělaná čokoláda vydrží, prosím? Vydrží mi do vánoc, když ji udělám teď? Díky, Bára
já skusil už několik receptů z těchto stránek a vždy super tak uvažuj nad tím estli prostě jen nejsi špatná kuchařka :-D
já skusil už několik receptů z těchto stránek a vždy super tak uvažuj nad tím estli prostě jen nejsi špatná kuchařka :-D
Kakaové máslo
Mě se takhle zdrcla víckrát - než jsem přišel na to že tuk musí být pod bodem varu vody.R
:-P
Můžu místo tuku přidat Heru:-S
Já vařím hlavně z těchto stránek (90 procent) a vždy super,občas to doladím dle svého,ale jinak v pohodě :) 8-)
ta smes se nesmí vařit jinak se oddělí tuk od zbytku surovin
nevim čim to, ale pokaždé, když se pokouším o jakýkoliv recept z těchto www tak je to vždy totální propadák. a s touto čokoládou samozřejmě také. Čokoláda se mi zdrcla do podivné měkké hmoty uprostřed kaluže z tuku. opravdu chuťovka. Vážně nevím kde je ten zakopaný pudl. Navážila jsem vše myslím zprávně a dodržela přesný postup. Tak bohužel bodík nedávám. :-\
No a jaký tuk je asi v kupované čokoládě!!
přesně tak!jak můžete dávat do čokolády ztužený tuk-fuj něco tak nezdravého plného TFA látek!!!radím-máslo,případně kakaové máslo.
a s puckama si nedělejte hlavu :-)
já jsem postup dělal takle: 130g Másla, 130g Cukru, 30g Kvalitní práškové čokolády(Bensdorp COCOA) , Kakaový puding(celí) . uplně to vystačí na plato od bonboniéry. :-)) :-) ;-)
celkem dobré :-$
Do čokolády ztužený tuk jo ? :-$ Blééééé.....
bomba <3 <3 <3 <3
Chápu, že v tom musí být nějaký trik... cukr není v tuku rozpustný (z chemického pohledu). Jak dlouho se míchá, případně při jaké teplotě, aby ty hrudky zmizely? Zkoušela jsem přidat několik lžiček kávy, pak se cukr ruzpustil, ale čokoláda byla matná... v čem je ten trik?
Jen nerada, ale musím konstatovat, že čokoláda nebyla vůbec dobrá.
hruza !!!!!!!!!!!!
René ano, mám recept na čokoládu z másla a od té doby jinou nedělám. Jana
Zdravím, chci se zeptat jestli se dá použít obyčejné máslo místo toho tuku?
Zdravím, zeptám se na dvě věci, v čem se tolik liší výše uvedený recept od uvedeného v komentáři paní Němcovou? A druhý dotaz na Pepíka - nevím jan Vy, ale já tu čokoládu dělám bez hrudek, a čehokoli lze přiměřeně ubrat nebo přidat.Čokoládu také vyklápím lehkým zkřížením formičky, používám takové malinké, jsou speciálně na čokoládky. na vánoce (vyjde-li chladné počasí) chladím na terase, je to v cukuletu a nemusím vystěhovávat ledničku.
Tak tenhle recept je spíš "domácí" než "čokoláda". Máte někdo recept na opravdovou čokoládu a ne na kakaový hrudkový tuk?
Připojuji se i já se svojí troškou do mlýna! Čokoláda, kterou dělám já každé vánoce a kterou dělávala už i moje maminka, je vynikající. Recept je starý minimálně 60 let! Rozpis: 25 dkg ztuž. tuku, 25 dkg mouč. cukru, 9 dkg kakaa a 9 dkg Solamylu. Jde dobře vyklápět z formiček a je krásně lesklá.
Tak presne to delam ja,chtela jsem jen otevrit diskuzi, co nejlepe pouzit. Pouzivam i nektere umele vlozky z bonbonier, hlavne na cokoladove kosicky, ktere pak plnim ruznou naplni, neco jako sladke jednohubky a nebo v nich podavame napr. becherovku a nebo jen naplnim slehackou a dam k salku s kavou.Take se daji objednat u firmy Fiala Praha sablony na bonbony s ruznymi motivy. Obcas v nich delam tvarovany cukr s motivy jednotlivych svatku. Vsichni nasi pratele to miluji. Je to rychle a jednoduche. 1/2 kg nejjemnejsiho piskoveho cukru a 5 lzicek vody, dobre promichat rukama a pak pechovat /hodne vtlacit/ do formicek nebo sablon a hned vyklopit na tacek, nechat tak 2 hodiny zaschnout a dat do krasne cukrenky. Trva to tak asi 10 minut , ale prekvaneni trva daleko dele. Take se muze cukr pred tlacenim do formicek trochu pribarvit - to ale opatrne, jen v jemnych tonech.
Čokoládu liju do menších formiček, většinou tvar různých kytiček. Do pracnových je nedávám, to by byla velká porce a za chvíli bych měla po materiálu.Ale úplně ze všeho nejraději využívám v posledních letech plata po adventních kalendářích, kde jsou krásné vánoční miniaturní motivy. A z plastu to jde vylupovat jedna radost.
Do hmoty nekdy pridam silnou kavu , hodne jemne strouhanou citr. nebo pomerancovou kuru a pro dospele rum, konak a pod.
Mam dotaz na obe Jany. Ani u nas nejsou vanoce bez domaci cokolady. Vidim, ze pouzivate kovove formicky, jsou to stejne jako na pracny nebo mate specialni mensi prave jen na cokoladove bonbony. Diky za odpoved dalsi Jana
Já čokoládu rovnou leju do maličkých papírových košíčků a nemusím ani umývat formičky. Abych měla víc druhů, tak dávám do košíčků před zalitím sušené švestky, meruňky, kusy ořechů, rozinky atd.
Také vyklápím už léta formičky s čokoládou jako paní Jana. Je to rychlé a nestalo se mi, že by čokoláda nešla vyklopit.
Dělám obdobně: 250 g ztuž. tuku, 250g práš. cukru, 60 kakaa, 2 lžíce Solamylu. Výborná, neobejdou se bez ní jediné Vánoce.Formičky vypláchnu studenou vodou a plním. Nechám ztuhnout v lednici, v zimě na mrazu. Pak chytnu za okraje a formičku jakoby zkřížím. Vykládání alobalem je možná účinné, ale zbytečně komplikované.
Aby šla čokoláda lépe vyklopit, doporučuji vyložit formičky alobalem.
Jednoduché, chutné a určitě lepší než-li čokoláda koupená.