kg
žitná mouka
kdo si troufne, může dělat z kila mouky, já dělala jen z půl kila, žitnou mouku můžeme nahradit i hl
Postup přípravy receptu
1
Do hrnku dám opravdu malou špetku cukru a špetku soli, přidám rozdrobené kvasnice a zaliju vlažnou vodou tak, aby kvasnice byly potopené a necháme chvilku nakynout.
2
Mezitím si odvážíme půl kila žitné mouky.
3
Mouku dáme do mísy, přilijeme nakynuté kvasnice a zamícháme. Podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Vařečkou zamícháme a vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu pod utěrkou kynout.
4
Po hodině těsto vyválíme. Zapracujeme kmín. Vytvoříme bochník, který dáme na plech lehce posypaný moukou a necháme další hodinu kynout. Po hodině si rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň. Než dáme chleba do trouby, potřeme ho vodou se solí. Pak ho necháme 10 minut péct na nejvyšší stupeň a po 10 minutách troubu snížíme na zhruba 180 stupňů a pečeme zhruba 50-60 minut, dokud se na chlebu neudělá kůrka. Dá to sice práci, ale máte záruku domácího chleba. Dobrou chuť.
Chleba jsem zkusila a je výborný, vody jsem dala 1 hrnek, ale v zásadě platí, že se voda do mouky přidává dle potřeby, protože každá mouka pracuje jinak. A možná by bylo fajn si odpustit hloupé a zesměšňující komentáře, když se někomu nedaří...
Martina
|18. 3. 2017 10:04
ja tam sul davam a delam takto testo na pizzu a v pohode, sul kvasnice rozpousti
jirka
|23. 2. 2017 17:42
Proboha lidi nedělejte to podle tohoto zhovadilého receptu.raději suroviny hodte do záchodu,alespon ušetříte peníze za plyn. Tento recept sem musel dát absolutní debil.
blanka s vláďou
|14. 1. 2017 11:14
Tak jsme se hodně pobavili. Zadělali jsme dle receptu, a když vznikla kaše a přidali jsme téměř další zbytek mouky,jsme se podivali na komentáře. Dlouho jsme se tak nenasmáli. Uvidíme, jak to dopadne :-)
97
|14. 1. 2017 11:12
Tak jsme se hodně pobavili. Když jsme z těsta vyrobili kaši a podívali se na komentáře, dost jsme se nasmáli. Těsto upravujeme dle svého a uvidíme,jak to dopadne. Každopádně každý důvod pro zasmání je fajn. A o to asi při psaní receptu šlo :-)
blanka s vláďou
|14. 1. 2017 11:04
Tak jsme se hodně pobavili. Zadělali jsme dle receptu, a když vznikla kaše a přidali jsme téměř další zbytek mouky,jsme se podivali na komentáře. Dlouho jsme se tak nenasmáli. Uvidíme, jak to dopadne :-)
Kona
|10. 11. 2016 18:26
Jsem zvědavá, co mi z toho chlebu vznikne, samozřejmě jsem dala 4 hrnky vody a když jsem viděla, že je těsto moc řídké, tak jsem zkukla komentáře, no "mile" mě to překvapilo.... chleba peču po 1. tak mě to vůbec nedcvaklo a tudíž jsem se řídila receptem!!! opravila jsem to tím, že jsem přidala žitnou mouku a po vykynutí, jsem ještě dosypávala mouku hladkou, zatím teda vypadá celkem dobře, nerozjíždí se, tak jsem zvědavá!!! Přeji hodně štěstí s lepšimi recepty!!! :-D
Very
|26. 4. 2016 18:59
Už jsem zkoušela podruhé a zakalil se mi. Těsto moc objem nezvětšilo, ale uvnitř kvasilo hezky. I ve formě pak vypadal hezky a i nakynul a po uoečení se propadl a uvnitř byl stále mokrý...... Nevíte v čem by to mohlo být. Dělám vše správně.
Jan
|18. 2. 2016 12:44
Chleba jsem zkoušel . Po úpravě množství vody na méně než 2 hrnky a množství kvasnic na necelou polovinu kostky je velmi dobrý. Dělal jsem z půl kg mouky. Místo kmínu jsem dal lněné semínko.
Pavel Zlín
|14. 1. 2016 18:57
Na kilo žitné mouky 1l vody. Mazlave ale pevné těsto. Po hodině při zpracování podsypavame další moukou takže to roztekle není.
recept doporučuji, dal jsem méně vody - 2 hrnečky a trochu celozrné mouky a samozřejmě kvásek bez soli
štěpánová |H
|6. 10. 2015 14:44
recept doporučuji chleba je velmi chutný i na druhý den i jde to se suchého droždí :-)
Hanka
|12. 9. 2015 21:49
Dobrý den, mám dotaz. Ten jeden hrnek, co tam dáváte, má kolik ml? Protože já tam dala jeden(ten můj má klasických 250 ml) a absolutně to nešlo zpracovat. Nakonec sem tam musela dát ještě jeden a čtvrt navíc a těsto bylo poté hrozně LEPIVÉ :-( Nějaká rada, aby se to těsto příště tolik nelepilo? Možná pro někoho hloupý dotaz, ale tohle byl můj první domácí chleba..no za chviku ho jdu dát do trouby, tak doufám, že to bude aspoň trochu poživatelný O:-)
Jarka
|7. 9. 2015 08:22
čtvrt hrnku je trochu málo kuchařko , pekla jsem chleba z kila mouky a potřebovala jsem 800 ml vody,. :-D :-D :-D
Jarka
|5. 9. 2015 18:12
380 ml až 400 ml vody? Ale to jsou 2 malé hrnky vody,paní psala že 2 hrnky vody na půl kg mouky je strašně moc, tak nevím???? :-\
No, to jsem tomu dala! Nevím, proč, ale vždy si nejdřív přečtu k receptu komentáře a pak teprve peču a dnes jsem to neudělala a kaše byla na světě!!! Tak jsem dosypala druhý 1/2 kg mouky a snad to dopadře dobře...
Tak pozor na to množství vody!!!
Marcela
|23. 8. 2014 21:55
Dejte si pozor! Recept je spatne!!! Dejte pouze jeden hrnecek vody!!! S vodou opatrne, jinak to budete mit rozteklou placku!!! :-( :-( :-(
Luigi
|12. 7. 2014 09:13
Jak může napsat 4 hrnky vody!!! hrůza, stačí 1.
eva
|27. 4. 2014 08:58
Zapomněla jsem napsat, že ho peču ve :-) formě na dort, aby byl vzhlednější.
eva
|27. 4. 2014 08:56
Chleba dělám často, ale vody dávám na 1/2 kg 380 ml vody max 400. a 1/2 kostky droždí. Je supr.
Andrea
|9. 3. 2014 12:45
Markéta , ale píše že peče s kila takže x2.
Karin
|5. 2. 2014 17:27
Já dala 2 hrnky vody a hruza bylo to jak kaše tak jsem něco dosypala,ale pořád to bylo celkem řídké tak jsem to dala do pečíci formy s pečícím papírem tak jsem zvědavá jestli z toho něco bude.Nechtělo se mi to dělat z kila mouky,tak jsem to riskla.Kdybych nebyla hloupá tak si ty recenze přečtu rychleji,ale co už.Z chyb se člověk učí
Ester
|1. 2. 2014 14:17
myslim, ze i 4 hrnky vody jsou hodne na pul kila...dala jsem jen hrnek a kousek a musela jsem jeste dosypavat mouku, protoze to bylo hrozne tekuty...ted uz je v troube a na to jaka to byla rozkydla placka se to zacalo tvarit jako bochanek :D
marcela
|31. 1. 2014 15:08
Markétko, osm ne, píše se v receptu o čtyřech :-) :-! ;-)
Hanka
|15. 12. 2013 14:51
No těsto by mělo držet pěkně pohromadě :)
MARKÉTA
|24. 10. 2013 11:52
PROSÍM PROSÍM,neni 8 hrnků vody hrozně moc,dělám to z kila mouky(peču chleba poprvé) a mám z toho takovou kaši,tak nevím. :-\ =-O
při druhém kynutí na plechu se chleba celý rozkydnul, přendala jsem ho do pečící formy a vytvořil se krásný bochánek, sůl bych dala i do celého těsta, to není v receptu psáno, kůrka je tedy chutná, ale chleba je bez soli jak sladká buchta. Byl to náš první chleba a ještě teplý byl výborný ;-)