Tento chleba už dělám poněkolikáté a je vynikající. Vždy se my povedl. večer zadělám a ráno upeču <3 <3
Droždí dávám čerstvé, množství v poměru k mouce (asi 3/4) kostky. v teple kyne max. dvě hodiny a je výborný :) ;-)
Tento recept jsem odzkoušela už asi 5x a pokaždé se po něm jen zaprášilo. Akorát jsem pozměnila poměr mouky na 2 hrnky žitné a 2 hrnky hladké. Jelikož tmavé chleby máme radši :-))
bohuzel jem to nechala zadelatr i v pekarne ale je tam hodne tekutin na to jak malo sypkych ingredienci, testo bylo hodne lepive mouky je tam opravdu zadane spatne mnozstvi... Musela jsem mouky hodne dodavat .. Jinak chutove neni spatne ale recept me trochu odradil bohuzel :-( :-(
dyť mezi tim nehneš ani prstem
Právě jsem chleba vytáhla z trouby a vypadá parádně i skvěle voní! :) Ted jsem jen zvědavá jak vypadá uvnitř :)
Právě jsem dopekla chleba a vypadá báječně :) Ted jsem jen zvědavá jak bude vypadat unitř :) Ale voní krásně ;)
Právě jsem chleba dopekla a vypadá parádně 8-) ted jsem jen zvědavá jak vypadá uvnitř :-\ :-) ale voní nádherně!!
já nevím,některé recepty kolují mezi lidmi a jsou si podobné stává se to a zkoušela jsem si tu najít uživatele Leoš nebo Leošek a vůbec jsem ho tu nenašla.takže dámo kdepa ten receptík je XD :-|
samozřejmě že ano :) Dávám kostku čerstvého zn. Vivo. není cítit po droždí a do dvou hodin můžu péct :) a co se týká poměrů mouky, tak to střídám. ale klasickému kupovanému se asi nejvice blíží varianta uvedená v receptu 3hr. hladké a 1hr,žitné. Když peču chleba, tak podle tohoto receptu a vždy se povedl :) ;-)
Docela kulím oči na to, co tu čtu. To musím být autorka, abych mohla fajn recept, který mám a ráda využívám, zveřejnit? V tom případě pardón. Opravdu jsem měla za to, že webovka s recepty slouží pro recepty, které jsou osvědčené a nějak chválené a chutné, ale že tu na mě někdo bude dělat dlouhý nos kvůli tomu, že už recept četl někde jinde s jiným složením… takže BINGO, dámo.
A Leošek se nebrání .... Proč někteří lidé vydávají recepty za své ? Tento recept byl přímo tady zveřejněn v únoru 2011, od té doby jiný chleba nepeču. A Leošek píše, že dává 1 hr. hladké mouky, 2 hr. polohrubé a 1 hr. žitné. Musím říct, že tahle kombinace je nejlepší. A pečou ho moji známí a známí ... dá se říct geometrická řada. Moje zkušenost - opravdu stačí půl kávové lžičky instantního droždí, nezapomenout na ocet a vždycky se povede. Důležité je kynutí a to nešidím, nechávám 18 hodin. ... Kdo je tedy autor - před tím smekám ! :-) :-) :-)
Dobry den chtela bych se zeptat.chleba vypada uzasne ale nemohu bilou mouku.nikdy jsem nepekla z zitne mouky co by se tedy stalo kdyby jsem misto 3hrnicku hladke a 1zitne mouky dala 4te zitne?Dekuji za odpoved
Tento chleba delam uz dlouho....super recept...doba kynuti se da snizit tak na 4-6 hodin kdyz misu postavite na hrnec naplneny horkou vodou....funguje to a chleba je stejne super.....jeste jeden postreh....kdyz date testo do vyhrateho hrnce tak ho jeste pokropte vodou treba rozprasovacem, potom priklopte a pecte 1 hodinu a 35 min na 180 stupnu jen pri vrchnim ohrevu trouby ve prostred trouby a viko vubec neodklapejte...
Ta doba je nutná, aby hmota řádně prokynula, těsto se nehněte, jen se suroviny promíchají. Nejlíp je zadělat ráno a večer se peče. Nebo obráceně a nechat přes noc.
Musí být doba kynutí tak dlouhá nebo stačí i méně ? Budu péct poprvé a na tenhle recept čtu samou chválu takže také vyzkouším :-)
zrovna chleba peču snad se podaří :-)
Můj první chléb a je super, dala jsem jen poměr mouky - 2 hrnky hladké a 2 hrnky žitné. Asi začnu dělat z dvojité dávky :-)
Můj první chléb a je super, dala jsem jen poměr mouky - 2 hrnky hladké a 2 hrnky žitné. Asi začnu dělat z dvojité dávky :-)
:-) je výborný nic neměním,
je výborný nic neměním,
Omlouvám se za nereagování na vůbec nic. Já teprve dnes zjistila, že jsou tu nějaká hodnocení a tolik komentářů. :-) Moc děkuju, přešla jsem na pohankový chleba, ale po tom čtení tady zrovna dnes udělám zas tenhle… :-) Vypečenou a křupavou sobotu všem! :-*
Výborný je :-)))
Dobrý chleba ale udělal jsem dvě změny 8-) místo 3 hrnku hladké, dávám 2 hrnky pšeničné chlebové a 1 hrnek hladké mouky, místo octa dám 2 lžíce žitného kvásku a přidal jsem 1/4 lžičky koriandru. Chleba je teď výborný a jiný už nedělám ;-)
včera jsem zadělala těsto a dnes upekla.....chleba je výborný krásně křupavý...akorát tedy jsem ho pekla jen tak bez formy a rozjel se mi do stran takže je nízký....příště tedy musím péct ve formě...a jinak mouku jsem upravila na poměr 2 hrnky žitné a 2 hrnky hladké....tvůrci děkuji za recept :-)
já zadělávám těsto na chleba pivem 8-)
Pečení není potřeba nějak speciálně řešit. Ingredience odměřené na hrnky tak jak je to v receptu (droždí ale 1/2 kostky nebo sáčku) nechám zamíchat a vykynout v domácí pekárně. Než začne péct, těsto vyndám, zamotám jako na knedlík a než se rozehřeje trouba nechám už na plechu dokynout. Před pečením potřu těsto studenou vodou. Peču horkovzduchem cca 45 min. při 170 st. Chleba nabude do výšky, ale nerozjede se. Do trouby je vhodné dát kastrůlek nebo na pekáček trochu horké vody. Chléb ze začátku v páře tak snadno nepraskne. Po upečení potřu studenou vodou a nakonec omastkem. Kůrka tím změkne. Opravdu to není věda. Po čase naprostá rutina.
Skoro bych řekla, že hrnec je důležitý, protože chleba pečete zpočátku přikrytý. Musela byste ho zkusit zakrýt alobalem a možná by se taky více rozjel do šířky. Když máte menší nádobu, těsto Vám při pečení nabude více do výšky. Zkuste s hrncem a pak, až to budete mít v ruce, sama uvidíte. Rozhodně za pokus stojí! ;-)
Remoska je s teflonovym povrchem? Děkuji
Špatně mi těsto vykynulo, ovšem mou chybou.. Mám ho teda kulatý a menší, ovšem chuťově je výborný :))
Chci se zeptat, da se pect bez toho hrnce, jen jako bochnik, nebo je ten hrnec zasadni? Diky za pomoc
peču ho často a je super, peču z dvojité dávky a je za chvíli pryč
pokud máte skleněný pekáč nahřátý, tak se nepřichytne :) Jednou jsem ho nenahřála a dolovala jsem chleba škrabkou :)
Chleba jsem dělala z hladké mouky je super jenom ještě musím zjistit čas jak dlouho jsem ho pekla to jsem nějak nevystihla, ale všem chutnal.
Zdravím, chci se zeptat. Dělám chleba z chebové mouky celozrnné žitné (200g) a pšeničné (300g) a půl kostičky droždí. Někde jsem četl,že se má po 2 hodinách vykynutí těsto znovu zapracovat a zapracovat do něj případně semínka. Těsti mi pak ale ani po 3 hodinách moc nevykyne. Trochu jo, ale žádná sláva. Chci se zeptat, jestli to s tím opracováním po prvním vykynutí není nesmysl, popř. zda to vypoustit a seminka dávat rovnou do mouky na začátku? Děkuji za odpovědi.
Vidím, že autor neodpověděl, tak se podělím se svými zkušenostmi. peču ze 3 1/4 l hrnků (voda cca 1 a 1/4 hrnku - dávám bublinkatou), půl žitná mouka, půl běžná hladká. Kvasnic stačí dát 1 zarovnanou kávovou lžičku i o trochu méně. :-)
Dělala jsem ho už několikrát a dávám čajovou lžičku a vždycky se povede =)
Ahoj, chci se zeptat, to opravdu stačí tak málo těch sušených kvasnic? To vykyne? Já pekla chleba z kila mouky (půl kila pšeničná a půl kila žitná chlebová mouka), 2 menší nahrubo nastrouhané brambory, sůl, kmín, chlebové koření a 750 ml vlahé vody a teď se podržte, já tam dal 2 pytlíčky toho sušeného droždí :-D :-D Našla jsem totiž recept, kde se mělo dát 4 dk kvasnic(ta kostka), tu jsem neměla, tak že dám sušené droždí. Ten pytlíček má 10 g a je na něm napsáno, že nahrazuje 2 dk klasických kvasnic. Takže mi vyšly 2 ty pytlíčky. No a teď čtu, že jenom špetku? Tak to asi do rána pěkně vykynem :-D :-D :-D tak jsem teď pěkně znejistěla.
Zdravim. Už mám nějaké pekařské kousky za sebou a tak zkouším tenhle chlebík. Podle mne je úplně jedno zda tam dám sušené a nebo normální droždí.Používám sušené od Dr.Oetker a super. Kynutí záležì od teploty. V deset večer jsem si udělal těsto v deseti litrovém lavoru přesně podle receptu a ráno v sedm mám plný lavor.Ještě to nechám chvilku dojít a hurá do pečení.Jen mám strach aby se mi nepřilepil ve sklo pekáči. 8-)
Nedoporučuji tam dávat normální mouku má totiž nízky obsah lepku měůa by se tam dávat jenom chlebová mouka !!! =-O
Ahoj kristýno doporučil bych ti tam dát sušené droždí ;-) myslím že v bille ho seženeš a dej ho tam asi tak 5-10 gram TO V KOSTCE TAM NEDÁVEJ do chlebá se dává jenom sušené droždí !
Moc prosim o radu, rada bych ho zkusila, ale kvuli dobe kynuti radeji s cerstvym drozdim dle vasich zkusenosti, jen nevim kdy a jak tam to cerstve drozdi dat. Zda zadelat kvasek nejprve jako u kynutych test a pokud ano jak a z ceho a nebo ho jen rozdrobit do mouky? Dekuji moc za rady, jsem uplny zacatecnik :-)
Nepěchujte hrnky, jen nabrat a nasypat!
Taky jsem včera pekla podle stejného receptu a těsto bylo hodně husté. Chleba byl fajn!
Mám těsto velmi husté, je to v pořádku? Včera jsem dělala jiný recept, ale poměrově podobný a bylo uplně tekuté..
výbornej nejvíc chutnal bráchovi
Absolutně vynikající - dělala jsem již podruhé v remosce a tak můžu majitelům remosek poradit: na normální velikost remosky dejte 2 hrnky hladké a 1 hrnek žitné, nenechávejte zmiňovaných 30 minut odpočívat, ale rovnou remosku zapněte (odpočinek proběhne během rozehřívání remosky). Pečení trvá cca 1 a čtvrt hodiny. Remoska se ničím nevymazává. Dobrou chuť :-P
Tak jsem ho vyzkoušela. Muj první chleba. Jednoduchý a rychlý. :-)
půl kostky stačí. Zrovna dnes sem ho pekla :)
Dobrý den, také by mě zajímalo jak to vychází při klasickém droždí. Moc děkuji.
Tahitty můžu se zeptat kolik toho klasického droždí používáte (kostku 42 g?) a jestli chápu správně, že pak chlebu stačí kynout místo psaných 12-18 hodin jen cca 3 hodiny? Děkuji!
Zdravím, chleba peču jen už podle tohoto receptu. Droždí dávám klasický, né sušený, aby odpovídalo množství mouky a kyne mi to cca 2-3 hodiny. V teflonovým hrnci se mi to nepřipeklo, ale v pekáčku už jo. To bylo peklo :) Tak teď peču v pekáčku (kvůli šíšovtémui tvaru) vyloženém pečícím papírem a je vše bez propblémů. :-)
lutsgbfwsawdftv
Musí být doba kynutí tak dlouhá, nebo to jde zkrátit na půlku? :-\ :-)
Perfektní recept, už chleba z obchodu nechci vidět... Děkuji za recept! :-)
Chléb jsem upekla a je moc dobrý a vláčný. Příprava byla velmi jednoduchá. Hrnec jsem použila velký v průměru 21 cm, ale byl malý, doporučila bych tak 24cm. Záleží ovšem na velikosti hrnku na mouku. Já použila 3 dcl. Dala jsem soli 2 vrchovaté lžičky, ale zdá se mi to moc, chléb je trochu moc slaný, doporučuji dát méně soli. Celkově recept doporučuji.
Chleba se nepřipaluje :) Ale ani mi moc nevykynul, dala jsem skoro celý sáček sušeného droždí. Přesto se celkem povedl, díky za recept!
Mam drobny dotaz, jsem zacatecnik - je potreba vymazat maslem (ci necim jinym?) hrnec, ci nikoli - chleba se nepripaluje?
Tak tento recept je opravdu snad zazracny. Pri mem pekarkskem umeni se mi podaril super chleba s "velkyma okama" Pouzila jsem normalni kvasnice. Bez poklicky dopekala ca o 10 min dele.
můj první chleba a povedl se, vynikající a jednoduchý recept
Chleba je vynikající, po první zkoušce, kdy jsem omylem dala o hrnek mouky méně a těsto se mi zdálo řídké a nevěřila jsem, že z toho bude chleba, tak byl chleba skvělý a už ho pečeme pravidelně ;-) a hned dva najednou :-*
Chtěla bych zkusit tenhle chleba ale nevím zda je možné dát místo sušeného droždí normální kvasnice a kolik?Poradí někdo? :-\
Perfektní chleba. Na první dobrou. Je to bochan pekne obrovský. Nejdřív jsem se bál, že nenakyne, ale po cca 13hodinách toho byl plný hrnec. Chutná výborně, příště dám trošku víc soli.
Diky za to video na Youtube,vyborne to tam vysvetluji. Doporuciji take vyhledat foodwishes.com
Jaký průměr by měl mít hrnec?
Droždí jsem dala podle předešlého příspěvku taky lžičku, bála jsem se, že ho bude málo, a vyklubal se z toho jeden z nejlepších chlebů, co jsem kdy pekla. Moc dobrý recept!
Delam stejny chleb, akorat ta spetka drozdi je malo, davam lzicku. Taky tam nekdy dam pivo misto vody. Je spousta receptu na youtube a jmenuje se to No knead bread. Chutna vyborne.