• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Domácí chléb VI.
Napište svůj komentář k receptu

Domácí chléb VI.

autor: Lucie Dulíková
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí chléb VI.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 4
      lžíce mléko
    • 1
      lžička cukr krupice
    • 1
      kostka droždí
    • 800
      g hladká mouka
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička kmín
    • 3
      ks cibule větší
    • 2
      hrnek vlažná voda
    • 2
      lžíce olej na osmažení cibule
  • Na potření
    • 1
      hrnek voda
    • 2
      lžíce ocet

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se nám lehce zbarvila dozlatova. Po té si připravíme kvásek z vlažného mléka, cukru, droždí, trochu mouky a necháme jej vzejít. Připravíme si prosátou mouku a smícháme ji se solí a kmínem.
2
Potom přidáme kvásek, vlažnou vodu a osmaženou cibuli. Vypracujeme v tužší těsto, které na válu ještě zpracujeme s trochou mouky, aby se nelepilo. Necháme 1 - 1,5 hodiny na teplém místě pod utěrkou vykynout.
3
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě přiměřeně stejné části a každou ještě jednou propracujeme. Vytvarujeme dvě šišky nebo bochánky, které položíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut pod utěrkou kynout. Mezitím si zapneme troubu a vyhřejeme ji na maximum. Asi tak na 220°C (může být i víc).
4
Těsně před vložením chleba do trouby obě šišky (bochánky) zlehka potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu zhruba na 180°C a dopékáme dalších 40 minut. Během pečení chléb pravidelně každých 10 minut potíráme octovou vodou, bude mít pak krásnou zlatavou kůrčičku.
5
Chléb se po vytažení z trouby ještě uvnitř "dopéká". Proto je dobré jej před krájením nechat dobře vychladit. Tak cca 2hodiny. Ale i tak mám zkušenosti, že chléb i přes dobré vychlazení se v papírovém sáčku "zpotí".
6
Chléb je měkký a vláčný poměrně dlouho. Protože je tak dobrý, vydrží nám obvykle jen dva dny. Pečeme jej často a ze svých zkušeností vím, že jím nepohrdne ani ten, co nemá zuby.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chléb z domácí pekárny

Chléb z domácí pekárny

Kvalitní domácí chléb

Kvalitní domácí chléb

Domácí  chléb

Domácí chléb

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pintravka | 9. 2. 2014 20:59

    Chleba jsem dělala poprvé a rovnou jsem ho udělala z žitné mouky. Krásně nakynul a výsledek je výborný. :-)

  • katkamook | 9. 11. 2013 19:50

    naprosto luxusní, nej jsem chlebík dělala z celozrný mouky a s červenou cubulkou ... mno a hned zmizel

  • Gabča100 | 10. 6. 2013 10:03

    Dneská zkouším poprvé :-) ták doufám,že budu supééér :-) snád lepší nežli z krámu :-) :-[

  • Lenulka170 | 7. 2. 2012 17:57

    výborný chléb, mohu vřele doporučit

  • lusyl_k
    lusyl_k | 29. 1. 2011 21:02

    Dva pecny upečeny, dělala jsem z žitné a špaldové mouky. Nakynul dobře, ale chleba je hutnější. :-!

  • Lucie Dulíková
    Lucie Dulíková | 20. 12. 2010 18:18

    Recept je velice jednoduchý a hlavně dostupný z použitých surovin. Jeho chuť je nenahraditelná.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr krupice Droždí Hladká mouka Kmín Mléko Ocet Olej Sůl Vlažná voda Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Brokolice na španělský způsob

Brokolice na španělský způsob

Špenátová pomazánka

Špenátová pomazánka

Borůvkový koláč IV.

Borůvkový koláč IV.

Brambory se sýrovou náplní

Brambory se sýrovou náplní

Cizrna na italský způsob III.

Cizrna na italský způsob III.

Špecle s kořenovou zeleninou

Špecle s kořenovou zeleninou

Kynutý koláč s tvarohem

Kynutý koláč s tvarohem

Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

Bramborovo-žampionová polévka na dva…

Vláčný makovník / makovec

Vláčný makovník / makovec

Doporučujeme

40 minut
Krémová kari polévka s kuřecím masem

Krémová kari polévka s kuřecím masem

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

78
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
45
Čevapčiči
Čevapčiči
43
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
38
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
35
Havajské kuře huli huli
Havajské kuře huli huli

Zajímavé články

Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický návod, jak ho vybrat, opéct i ochutit
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický…
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět, od samosběru až po dokonalou bublaninu nebo džem
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět…
Závin z listového těsta: Zkuste 6 nejlepších sladkých náplní
Závin z listového těsta: Zkuste 6 nejlepších…
Saláty do sklenice: Oběd do práce i jídlo na cesty, které vás bude bavit
Saláty do sklenice: Oběd do práce i jídlo na…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
AHA.cz Sousedé Šafránkové a Abrháma v šoku: Zneuctěné památeční místo

Sousedé Šafránkové a Abrháma v šoku: Zneuctěné památeční místo

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Jaké plavky se nosily v roce, kdy jste se narodila? Najděte si ty své!

Jaké plavky se nosily v roce, kdy jste se narodila? Najděte si ty své!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Andrea Bezděková: Dojemný vzkaz pro tátu k nedožitým 60!

Andrea Bezděková: Dojemný vzkaz pro tátu k nedožitým 60!

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy Jste introvert, bohém nebo workoholik? Udělejte si test osobnosti podle svého jména!

Jste introvert, bohém nebo workoholik? Udělejte si test osobnosti podle svého jména!

Další doporučené recepty:

Domácí chléb pro krajany v USA a v zahraničí
Domácí chléb pro krajany v USA a v…
Domácí chléb s pivem
Domácí chléb s pivem
Domácí chléb se sušenými rajčaty, olivami a capari
Domácí chléb se sušenými rajčaty,…
Domácí chléb z pekárny
Domácí chléb z pekárny
Domácí chleba
Domácí chleba
Domácí chleba bez hnětení
Domácí chleba bez hnětení
  • Recepty.cz
  • Domácí chléb VI.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact