Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin kynout.
2
Kynuté těsto přendáme z mísy na pomoučněný stůl, několikrát přehneme strany přes sebe, vytvarujeme do bochníku, necháme ještě asi hodinu kynout. Předehřejeme troubu na 200 stupňů, dáme do ní rozpálit i hrnec (pekáč), ve kterém budeme chléb péct.
3
Bochník opatrně přendáme do rozpáleného pekáče, zaklopíme a pečeme 30 minut zaklopený, pak odklopíme a dopečeme dalších 20 minut dozlatova.
4
Já jsem pro lepší manipulaci přenášel a pekl chléb na pečící fólii, jelikož konzistence těsta je řidší (lepivější) než u běžných kynutých těst.
5
Myslím, že by bylo dobrou obměnou přidání rozetřeného česneku, bylinek, semínek... do těsta.
6
Chléb jsem pekl podle receptu potravinového inspektora Ládi Hrušky z TV Nova.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Tomanová
|21. 3. 2017 07:53
Je výborný a jednoduchý. Sníme ho skoro celý hned první den :-)
monika
|19. 5. 2016 09:40
co přidat grahamovou mouku? myslíte že nevadí?
Lada
|25. 2. 2016 15:09
Tenhle chleba je časově na dlouhý lokte, ale tím že se ohlídat musí jen když je v troubě nedá skoro žádnou práci a povede se vždycky. Za nás jasná jednička! :-)
Mik
|3. 2. 2016 08:30
Stejný dělám několik let a nikdo u nás jiný domácí chleba nechce. Nedivím se že si ho oblíbil i Hruška, je opravdu moc dobrý a to i druhý den.
Marcela
|8. 10. 2015 13:19
Začala jsem s ním včera a dopekla ho dneska ráno. Měli jsme ho jako přílohu ke guláši a fakt neměl chybu ačkoli struktura těsta před pečením mě uváděla do rozpaků.
Dana
|10. 5. 2015 20:36
Je výborný a to hnedka napoprvé.
Lubo
|30. 4. 2015 16:09
JDU NA NĚHO VYPADÁ FAKT DOBŘE. ;-)
Zuzík
|9. 3. 2015 15:20
to mě taky,stačí posypat moukou a dát tvar bochníčku :-)
Eva
|6. 3. 2015 22:42
Pan Cuketka to má na blogu asi 8 let- Je to recept původně z NY Times. Ale jedině z Ládi udělal milionáře...
ywett
|28. 2. 2015 12:03
tento recept už používám víc jak 2 roky a od té doby jsem normální chleba v obchodě koupila asi tak max. 5x a to většinou jen proto, aby se daly udělat topinky, protože tady ten nikdy nezbude:-)) dávám 1 hrnek žitné chlebové a 2 normální hladké a přidávám různá semínka. Pokud je těsto řidší, tak se nebojte přidat mouku. Pak se s ním dá krásně pracovat a udělat pěkný bochánek Mám vyzkoušeno , že se dá péct už po 6 hodinách kynutí. Neznám nic lepšího než ještě teplou patku, ani nemusí být ničím namazaná
Lukáš Matura
|10. 2. 2015 18:32
recept je dobrý chleba se povedl byl ještě lepší než od nás z pekárny je to moc dobrý recept :-)
Lukáš Matura
|10. 2. 2015 18:32
recept je dobrý chleba se povedl byl ještě lepší než od nás z pekárny je to moc dobrý recept :-)
Míra Jiráček
|31. 1. 2015 11:25
po vykynutí jsem měl těsto také řídké,ale všemi způsoby jsem ho dal do nějakého tvaru a upekl,nakonec z něho vylezl chléb,který je úplně báječný.Akorát příště přidám více kmínu a více soli.do budoucna peču stále a další pokusy budou jen lepší!!Láďa je expert,páč jsem od něho udělal spoustu věcí a vše super. ;-)
Alena
|26. 1. 2015 12:37
To nebude kynutím. Já ho dávám do pekáčku z varného skla na pečící papír a přikryju alobalem. Také mám těsto řidší, ale chleba nám moc chutná.
Veruš
|16. 1. 2015 17:38
je vidět, že jste nejedla domaci chleba z kvasku a domaci chleba z droždí..ten kvaskový to si pošmáknete určitě víc než z kvasnic.. O:-)
mám problém s kynutím, roztekl se mi, asi moc dlouho kynul
Andrea
|11. 1. 2015 13:07
Na to jak lidi Hrušky recepty kritizují je tenhleten chleba naprosto fantastický a ráda ho zase někdy upeču.
Romča
|10. 1. 2015 13:54
To je smíchu, :-D jooo to teda je rozdíl..:D
andrea
|12. 12. 2014 18:19
kvásek je z mouky a vody ten nikde nekoupíte (nebo o tom nevím) dělali si ho naše babičky když ještě kvasnice nebyly. a ANO správný chleba má být z kvásku
Zorka
|28. 11. 2014 20:15
Lepší a snadnější chleba neznám, takže jiný ani nedělám a když ho upeču, tak ho hnedka skoro celý sníme. =-O :-*
Lenka
|28. 11. 2014 12:43
A kvásek a droždí je snad rozdíl ?? :D To je to samé :-D
JH
|1. 11. 2014 18:32
Do chleba patri kvasek a ne drozdi! Navic vydrzi lehce pres tyden a neplesnivi jako kupovane.
Šárka
|3. 9. 2014 22:36
Kvůli chlebíku jsem si pořídila pekárnu. Po třech neúspěšných pokusech jsem chleba vzdala. Nicméně jsem se odhodlala ještě vyzkoušet tento receptík. Světe div se, chleba byl úžasný, přesně tak jak máme chleba rádi. S těstem se tedy pracovalo hodně špatně a myslela jsem, že v troubě se musí zákonitě roztéci, ale chlebík jsem vyndala hodně podobný fotografii. Můžu vřele doporučit, zvládne opravdu každý.
a když se přida smažená cibulka s česnekem a anglickou slaninou to je teprve super chleba, tím myslím do těsta. =-O =-O =-O =-O =-O =-O
Martina
|6. 2. 2014 14:26
Recept jsme sledovali v TV, hned jsem ho chtela vyzkouset. O domacim chlebu jsme uvazovali dlouho, ale nemame pekarnu. Recepty na ktery jsem se divala byly strasne slozity (3 hodiny kynout pri jedne teplote, dalsi 2 hodiny pri jine apod.) tak jsem to nakonec vzdala. Tenhle recept je jednoduchy a tak jak to delam vzdycky, da se perfektne upravovat. Nejvic nam chutna pul na pul psenicna a zitna mouka plus slunecnicovy seminka. Je perfektni, jeste chcu vyzkouset se smazenou cibulkou a rozetrenym cesnekem, akorat mam strach aby mi to neudelalo neplechu kdyz to v tom necham pres noc. Myslite ze to pujde? Rano do vykynutyho testa uz to tak dobre nevpracuju. Jo a jeste doporuceni. Litinovej pekac mam strasne velke a v jinym se tak dobre nepropece. Tak rozehrivam litinovej pekac a testo davam na tech poslednich 20 minut vykynout do formy na biskupskej chlebicek. Tu pak dam do toho litinovyho pekace a pecu takhle. Uz ho musim pect tak trikrat tydne. Vubec u nas nevydrzi