Z droždí, cukru a vody si připravíme kvásek. Mouku, sůl, kmín, pepř a majoránku v misce důkladně promícháme (alespoň 1 minutu). Potom vlejeme kvásek a ocet. Vařečkou vymícháme nelepivé těsto, které řádně rukou promísíme. Necháme vykynout, až dokud nemá dvojnásobný objem, dáme do dortové formy, necháme ještě 30 minut nakynout, vrch těsta potřeme studenou vodou, dáme do vyhřáté trouby. Pečeme v elektrické troubě, prvních 20 minut na 220 °C, potom snížíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě 20 minut.
Super, právě se dopekl, jen není tak hnědý jak na obrázku ale jinak super :-)
nytryska
|10. 10. 2014 15:05
dnes jsem ho pekla,...právě vychladl, tak jsem nakrojila a vypadá a chutná skvěle (Y) 1*
Ivana
|17. 9. 2014 21:13
Tento chléb nemá chybu,je vynikající !!!!! :-\
Dáša
|10. 5. 2014 22:09
Dnes jsme dělali tento chleba až nato že jsme dali místo polohrubé mouky žitnou.Chleba má krásnou barvu a chuťově je naprosto bombastickej.Je to nejlepší chleba co jsme dělali. :-)
eva
|9. 4. 2014 12:19
Tak chleba je luxusní,vypadá jinak než na foto a je obrovskej.ale chut opravdu výborná.Jen malej dodatek.Při pečení aspon tak třikrát potřít vodou s octem.a místo 500 ml vody tak zkuste nejdřív 400.může to být moukou,ale já dala 400 a pak sem ještě lehce dosypávala polohr. moukou. .
Markéta
|6. 2. 2014 13:04
A měly jste všechny tak hezkou hnědou kůrku? Já ho teď vyndala, ale takovouhle kůrku ani zdaleka nemám :-( a tak jsem ho ještě před dopečením potřela vejcem, ale stejně to moc nepomohlo :-( Děkuju za radu pro příště :-\
Zdenule
|29. 12. 2013 22:14
Vidim, ze tu z Anglie za chvilku bude kopa lidi, neni nad cesky chleba :-)))) tez ziji v Anglii a prave jsem vyndala chleba z trouby a vypada moc dobre, uz se tesim, az ho nacneme, snad bude chutnat tak dobre jak vypada:-)))) :-)
Petra
|6. 11. 2013 11:45
Tak chlebík se právě peče a voní naprosto dokonale... jen koukám, že jsem to s tím kynutím ve formě krapet přehnala... doufám že mi ten "megachleba" neuteče z trouby :-D
Těsto je úžasné, skvělě se s ním pracuje... po předešlých příspěvcích jsem ubrala cca 100ml vody a přidávala postupně podle potřeby a bez problémů... záleží na mouce, každá je jinak "suchá"
Monika
|6. 9. 2013 09:24
Ja delala polovicni porci a taky jsem dost pridavala...ale jinak chleba vynikajici
Denisa
|22. 3. 2013 00:48
Ha, tak já jsem v Anglii půl roku a vypadá, že se to protáhne na neurčito, takže jak jsem zahlídla recepty na domácí chleba, hned ste mi vnukly plán, jak přestat jíst pořád jen toustovej...teda sice sem tu už potkala i náký chleby, co se i jako chleby tvářily, ale za prvý neni to všude a za druhý, pořád je to jen slabá náhražka.Tohle bych mohla snad i zvládnout, ale jak je to teda s tou moukou, neprodává se tu náhodou jen náká jedna mouka? Jinak dík moc, myslím, že nad tím dlouho nebudu pouze přemýšlet, že to brzo zrealizuju, a rovnou si k tomu udělám buřtguláš, protože k takovýmu jídlu prostě toustovej nelze:) V ČR prostě je toustovej výhradně na tousty, tady nevim proč se to furt jí.Navíc je to drahý a moc tam toho taky neni.Myslim, že tento chleba by mohl víc než toustovej ocenit i můj africký kamarád...kterej tu sice žije téměř celej život, ale taky zrovna z toustovýho neni odvazanej na všechny jídla.
Denisa
|22. 3. 2013 00:47
Ha, tak já jsem v Anglii půl roku a vypadá, že se to protáhne na neurčito, takže jak jsem zahlídla recepty na domácí chleba, hned ste mi vnukly plán, jak přestat jíst pořád jen toustovej...teda sice sem tu už potkala i náký chleby, co se i jako chleby tvářily, ale za prvý neni to všude a za druhý, pořád je to jen slabá náhražka.Tohle bych mohla snad i zvládnout, ale jak je to teda s tou moukou, neprodává se tu náhodou jen náká jedna mouka? Jinak dík moc, myslím, že nad tím dlouho nebudu pouze přemýšlet, že to brzo zrealizuju, a rovnou si k tomu udělám buřtguláš, protože k takovýmu jídlu prostě toustovej nelze:) V ČR prostě je toustovej výhradně na tousty, tady nevim proč se to furt jí.Navíc je to drahý a moc tam toho taky neni.Myslim, že tento chleba by mohl víc než toustovej ocenit i můj africký kamarád...kterej tu sice žije téměř celej život, ale taky zrovna z toustovýho neni odvazanej na všechny jídla.
Ajša
|16. 3. 2013 11:24
Tak ho právě peču. Ale chci se zeptat. Když jsem dělala vše podle receptu, tak těsto bylo hrozně řídké, musela jsem tam ještě tak 20 dkg mouky přidat. Máte s tím někdo podobnou zkušenost? Přidávala jsem hladkou mouku, tak snad bude dobrý. Jestli se osvědčí, tak příště budu dělat z poloviční dávky - tohle je tak na dva chleby.
Kata
|9. 3. 2013 19:02
Tak jsem to taky vyzkousela,supr recept, diky moc. Taky ziju v anglii a toustoveho chleba mam pokrk.
Pekla jsem to v pekaci na 25 minut 275 C, nejdriv zakryte alobalem, pote odkryte 220 C, 20 minut. Potirala jsem prubezne octovou vodou se soli. ;-)
Pavča
|7. 3. 2013 11:31
Tak to já se ho jdu dneska učit, abych až zase pojedu letos do Anglie nemusela papat nedobré tousťáky :-D
Tereza
|5. 3. 2013 19:58
Vynikajici chleba, uz jsem pekla 5x a vzdy vyborny :-) Akorat jsem ty dve 20 minutovky zkratila na dve 15 ti minutovky , a nema to chybu :-) Dekuji za recept :-)
mirek
|21. 2. 2013 13:00
Ahoj Radko, kde jsi sehnala polohrubou mouku?
mirek
|21. 2. 2013 13:00
Ahoj Radko, kde jsi sehnala polohrubou mouku?
Radka
|20. 2. 2013 18:29
S chlebem jsem se plácala dneska. ale stálo to zato. je opravdu výbornej a kůrčičku má pěkně křupavou. vzhledem k tomu, že žiji v Anglii, takový chléb mi moc chyběl. ode dneška už žádný kupovaný anglický pečivo :-P :-D děkuji moc za recept
Sláva
|14. 2. 2013 20:10
Už jste to zkoušely, Po 20 minutách na 220 je to černé tak na vyhození. Nedoporučuji :-$
Majda
|4. 2. 2013 12:41
Včera jsem vyzkoušela recept s tmavou chlebovou moukou, dneska s bílou moukou. Oba hleby jsem pekla na chalupě v kachlových kamnech. Trochu jsem se bála, abych trefila teplotu, ale výsledek byl super, jen jsem asi třikrát během pečení potřela chleba vodou a do trouby přidala hrneček vody!! :-)) :-)) Ten z tmavé mluky nebyl tak nadýchaný, ale oba byly perfektní. O víkendech na chalupě už jiný chleba vonět nebude.. :-D :-D
Misto hladke jsem dal psenicnou hladkou chlebovou. Vyborny chleb, na prvni pokus. Kazdopadne je ho uz pulka pryc. Foto jsem stihl udelat.
Pred pecenim potreno studenou vodou a posypano lnenyma seminkama. Po upeceni mel az moc tvrdou kurku - az jsem se bal ;) ale chvilka v uterce tomu pomohla.
Priste ho necham pred soupnutim do trouby dele kynout, aby byly vetsi bublinky.
Chutove na jednicku. Jeste mam v merku jeden recept, ale vic asi zkouset nebudu - tenhle se da mirne obmenovat (ruzne mouky/pomery) a chutna vyborne. Hlavne i s prvotnim kynutim a pripravou bylo za hodku a pul hotovo. Cely byt provoneny chlebovou vuni :-)
Včera jsem upekla a už máme jen necelou čtvrtku. Je výborný. Díky za recept.
trixie Oldmannová
|30. 6. 2009 17:36
Před chvílí jsem vyndala z trouby a zbyl už jen kousek. Výborné.
Katerina
|26. 1. 2008 07:21
Vymekla jsem a: 1. dala jsem do trouby hrnek s vodou, 2. dvakrat behem peceni jsem chleba vodou potrela, 3. po dopeceni jsem chleba zabalila na 3 hod. do uterky. A taky jsem omylem :-) dala misto kminu rimsky kmin. A vysledek je spickovy! Diky za recept! Muj prvni zivotni chleba:-)