• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Napište svůj komentář k receptu

Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

autor: jumano82
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 400
      g hladká mouka POZOR, server recepty.cz v databázi surovin nemá seitanovou mouku, což je pšeničná mouka zbavená škr
    • 3
      lžíce cizrnová mouka lze nahradit lněnou, pohannkovou, rýžovou nebo jinou neobilnou moukou
    • 3
      lžíce droždí LAHŮDKOVÉ! ADMIN PŘIDAT SUROVINU
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička houbové koření mleté, lze vynechat, ale vřele doporučuji
    • 200
      g cibule cca. 2 cibule, pokud váží víc nebo míň, upravte množství vody. Pokud použijete sušenou cibuli, nahra
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 3
      lžíce ocet
    • 300
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
POZOR! NELZE použít hladkou mouku, musíte zakoupit vitální gluten / pšeničný lepek. Při zadávání receptu jsem tuto surovinu nemohl zvolit, protože není v databázi surovin recepty.cz. PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný! Pokud ovšem trpíte alergií na lepek, radši se Seitanu vyhněte nebo zkuste jen malý kousíček a čekejte, co to s vámi udělá :)
2
Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a případná další tekutá ochucovadla. Doplníme až po hodnotu vody uvedenou v surovinách. Rozmixujeme.
3
Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme suché ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.
4
Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.
5
Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.
6
Jakmile začne být těsto pružné, necháme 10 minut odpočinout
7
Rozdělíme na části po 250 g, rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř a švem dolů vložíme do pařáčku. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!
8
Vaříme v páře 40 minut, dbáme na dostatek prostoru, kousky hodně nabydou.
9
Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.
10
Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.
11
Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat.
12
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml tekutiny) Můžeme přidat předem namočené kroupy, ovesné vločky, ořechy, vločky kokosový tuk (tuk i těsto musí být studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... Pro lepší tvar a hustou texturu klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, následně taktéž vaříme v páře.
13
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. celerem, červenou řepou, rajským protlakem, vývarem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Některé suroviny, jako kořenová zelenina či luštěniny, mají menší obsah vody, můžeme pak ubrat trochu suché složky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cizrnová mouka Droždí Hladká mouka Houbové koření Ocet Pepř mletý Sůl Voda

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Švýcarské fondue

Švýcarské fondue

Zámecké brambory

Zámecké brambory

Sněhové pečivo

Sněhové pečivo

Oblíbené houstičky

Oblíbené houstičky

Cuketové placky II.

Cuketové placky II.

Kynutý knedlík z mikrovlnky

Kynutý knedlík z mikrovlnky

Tvarohový koláč s třešněmi III.

Tvarohový koláč s třešněmi III.

Fazolková rýže - (nejen) příloha

Fazolková rýže - (nejen) příloha

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle…

Doporučujeme

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Poslední sledované recepty

137
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…
119
Bezpřílohové pečené plněné papriky v rajské omáčce
Bezpřílohové pečené…
91
Poctivá česnečka
Poctivá česnečka
29
Domácí houskový knedlík
Domácí houskový knedlík
19
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…

Zajímavé články

Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
AHA.cz Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Ženy.cz Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Blesk.cz Temná minulost Laufera (†84), který by oslavil »86«: V jeho bytě se zabila dívka

Temná minulost Laufera (†84), který by oslavil »86«: V jeho bytě se zabila dívka

SportRevue.cz Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

Další doporučené recepty:

Dobrý makovec
Dobrý makovec
Dobrý perník
Dobrý perník
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Domácí  chléb
Domácí chléb
Domácí (plněné) rohlíky
Domácí (plněné) rohlíky
Domácí bramborové hranolky
Domácí bramborové hranolky
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact