• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Napište svůj komentář k receptu

Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

autor: jumano82
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 400
      g hladká mouka POZOR, server recepty.cz v databázi surovin nemá seitanovou mouku, což je pšeničná mouka zbavená škr
    • 3
      lžíce cizrnová mouka lze nahradit lněnou, pohannkovou, rýžovou nebo jinou neobilnou moukou
    • 3
      lžíce droždí LAHŮDKOVÉ! ADMIN PŘIDAT SUROVINU
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička houbové koření mleté, lze vynechat, ale vřele doporučuji
    • 200
      g cibule cca. 2 cibule, pokud váží víc nebo míň, upravte množství vody. Pokud použijete sušenou cibuli, nahra
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 3
      lžíce ocet
    • 300
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
POZOR! NELZE použít hladkou mouku, musíte zakoupit vitální gluten / pšeničný lepek. Při zadávání receptu jsem tuto surovinu nemohl zvolit, protože není v databázi surovin recepty.cz. PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný! Pokud ovšem trpíte alergií na lepek, radši se Seitanu vyhněte nebo zkuste jen malý kousíček a čekejte, co to s vámi udělá :)
2
Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a případná další tekutá ochucovadla. Doplníme až po hodnotu vody uvedenou v surovinách. Rozmixujeme.
3
Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme suché ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.
4
Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.
5
Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.
6
Jakmile začne být těsto pružné, necháme 10 minut odpočinout
7
Rozdělíme na části po 250 g, rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř a švem dolů vložíme do pařáčku. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!
8
Vaříme v páře 40 minut, dbáme na dostatek prostoru, kousky hodně nabydou.
9
Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.
10
Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.
11
Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat.
12
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml tekutiny) Můžeme přidat předem namočené kroupy, ovesné vločky, ořechy, vločky kokosový tuk (tuk i těsto musí být studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... Pro lepší tvar a hustou texturu klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, následně taktéž vaříme v páře.
13
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. celerem, červenou řepou, rajským protlakem, vývarem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Některé suroviny, jako kořenová zelenina či luštěniny, mají menší obsah vody, můžeme pak ubrat trochu suché složky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cizrnová mouka Droždí Hladká mouka Houbové koření Ocet Pepř mletý Sůl Voda

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krabí pomazánka

Krabí pomazánka

Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

Jednoduchá česneková pomazánka na…

Pórková polévka s krupicí

Pórková polévka s krupicí

Výborná kefírovka

Výborná kefírovka

Cibulačka s celerem

Cibulačka s celerem

Smetanová pórková polévka s bramborem

Smetanová pórková polévka s bramborem

Kuře na paprice s mrkví

Kuře na paprice s mrkví

Pravé řecké Pasticcio

Pravé řecké Pasticcio

Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Poslední sledované recepty

83
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
40
Ryba hříbky plněná, na másle smažená
Ryba hříbky plněná, na…
37
Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
Těstovinový salát s…
17
Francouzské brambory s pórkem
Francouzské brambory s…
14
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
AHA.cz Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Ženy.cz 7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

Blesk.cz Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Další doporučené recepty:

Dobrý makovec
Dobrý makovec
Dobrý perník
Dobrý perník
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Domácí  chléb
Domácí chléb
Domácí (plněné) rohlíky
Domácí (plněné) rohlíky
Domácí bramborové hranolky
Domácí bramborové hranolky
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact