amonium
Na špičku nože - cukrářské droždí, koupíme v drogerii
Kávový krém
5
lžíce
voda
3
lžíce
cukr
100
g
máslo
1
lžička
mletá káva
Plech
tuk
strouhanka
Postup přípravy receptu
1
Vše (včetně celých bílků) vložíme do hrnce a za stálého míchání ohříváme na plotně, až máme mírně tekutou kaši. Na vymazaný plech vysypaný strouhankou (nebo pečící papír) klademe lžičkou malé kopečky těsta - velmi mírně se roztečou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi na 160 °C, až jsou pečené zespoda. Nesmíme je vysušit, musí zůstat i po upečení měkké. Uložíme v suchu.
2
Tak týden před Vánocemi slepujeme kávovým krémem. Na krém svaříme vodu s cukrem, přidáme kávu, necháme vychladnout a pak mírně vlažné přiléváme tenkým pramínkem do našlehaného másla. Pokud vám vadí kávová sedlina, můžete použít instantní kávu - pak stačí půl lžičky.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hela -
|17. 11. 2007 14:47
Asi nerozumím na co se ptáte, Marcelo. Recept začíná větou : Vše, včetně celých bílků vložíme do hrnce... a v komentářích je dále upřesněno, že se opravdu nešlehá sníh. Já nevím, jak srozumitelněji napsat, že všechno sesypeme dohromady, zamícháme a dáme na plotnu.
marcela otahalova
|17. 11. 2007 10:52
a kdy se tam pridavaji ty billky a nebo snih zteh bilku dikza radu
Hela -
|9. 11. 2007 09:56
I vy šprýmaři! Ořechy je myšleno nastrouhané (omlouvám se za neobjasnění v receptu) a bílky se myslí nenašlehané, tedy né sníh. A až si to upečete, tak zjistíte, že tam mělo být v závěru připsáno: A pečeme rovnou z několika dávek.
Jaňule H.
|8. 11. 2007 15:40
Předpokládám, že pojmem celé bílky autorka myslí prostě bílky, nikoli sníh z bílků
Karel Prokopič
|8. 11. 2007 13:13
Abychom měli "mírně tekutou kaši", musíme ty ořechy rozemlít nebo rozdrtit. Nebo se mýlím, Helo? A jak vypadá "celý" bílek? Mně se vždycky rozteče...