• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dobrá vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Dobrá vánočka

autor: Jana z VM
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dobrá vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 300
      g máslo
    • 250
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček droždí
    • 5
      ks žloutek
    • mléko
    • sůl
    • citronová kůra
    • rozinky
    • mandle sekané
    • ořechy sekané
    • 1
      ks vejce + 1 na potření vánočky

Postup přípravy receptu

1
Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem (asi 200 ml), dle potřeby přidáme, ale tak, aby se před kynutím utvořilo TUŽŠÍ TĚSTO. Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
2
Jakmile vánočka nabude na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyděláme na moukou posypaný vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy, zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou nebo vandlíkem a necháme asi půl hodiny.
3
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku - já pletu jednoduše - 3x2, 2x2 a 1x3, konce sepnu kousky špejlí a nechám ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřu vejcem a dám péci do mírněji vyhřáté trouby - asi 150 °C a peču asi 1 hodinu. Zpočátku troubu neotevírám, až asi za půl hodiny a plech otočím, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když se mi zdá, že začne moc tmavnout, zadělám ji alobalem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dobrá zeleninová polévka

Dobrá zeleninová polévka

Dobrá pizza

Dobrá pizza

Dobrá pomazánka na chlebíčky

Dobrá pomazánka na chlebíčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 21. 12. 2010 14:22

    To znamená tady u nás, že se to má zakrýt (položit na to), plastovou či jinou mísou nebo přiklopit i plechovým vandlíkem (též větší mísa s ušima) Ale jinak super recept. Zítra jdu na něj. Přeji všem krásné Vánoce. O:-)

  • Zdeněk | 16. 12. 2010 07:34

    Nevím co to je "zadělat mísou nebo vandíkem"?

  • Jana Řezníčková | 29. 12. 2008 08:35

    tak jsem ji letos dělala z hladké mouky, protože jsem - to se fakt nestává - najedou neměla ani kilo polohrubé mouky. Ale vůbec to nevadilo. Akorát těsto nebylo správně tuhé, bylo vláčnější, ale musím říct, že vánočka se mi fakt povedla a snad z té hladké mouky byla ještě lepší - vláčnější a lepší chuti.Dala jsem jen rozinky namočené v rumu a hodně sekaných mandlí. Ořechy jsem nedávala, ony to těsto trochu ztmavnou.

  • Jarka O. | 11. 12. 2008 06:06

    Ještě malá rada: někde v diskuzi v sekci potřebuji poradit je návod na kynuté těsto. Trocha teorie nikoho nezabije :-)

  • Jarka O. | 11. 12. 2008 06:04

    Eliško, zcela jistě. Teplotou vyšší než asi 40°C kvasnice spolehlivě zabijete. Vánočka chce trpělivost a čas. To se ale vyplatí při konečném výsledku :-) Tuk i mléko musí mít teplotu nejlépe lidského těla (ponoříte prst a necítíte ani teplo ani chlad)

  • Eliska LInda Prunarova | 10. 12. 2008 20:28

    Potrebuji poradit, delala jsem z polovicni davky, vanocka mi vubec nevykynula, testo jsem vyhodila, zacala znovu presne podle receptu a totez. Testo bylo po 2 hodinach lepive, mastne a vubec nevykynute. Kde se mohla stat chyba? Mohlo to byt tim, ze rozpustene maslo jsem pridala jeste trochu teple?

  • Jana z VM | 13. 3. 2008 12:49

    Tak to jste mě ,Aleno, fakt dost potěšila. Já tuto vánočku znám už hodně roků - je to starý recept z nějakého sešitu - tuším někdy ze sedmdesátých let, kde byla spousta dobrých receptů. My tuto vánočku taky milujeme, je fakt jednička!!

  • ALENA ROSENKRANZOVÁ | 12. 3. 2008 20:56

    Úžasná vánočka, nikdy jsem sama nepekla, protože jsem dostávala od babičky. A protože se časy mění, nechtěla jsem kupovanou. Upekla jsem přesně podle Vašeho návodu, všichni žasli jak je obrovská, krásná a hlavně moc a moc dobrá. Díky za recept. Dávám 1*.

  • 6Verunka 6 | 30. 12. 2007 06:51

    Je vynikající. Dělám 2 menší vánočky na jeden plech. Rozinky (ale i sušenou dýni) namočím přes noc do rumu a potom ji dávám do vánočky. Ale ne přímo do těsta, ale na jednotlivá upletaná patra.Je to mňamka, jako i ostatní věci od Vás paní Jano.

  • Lenka | 8. 12. 2007 19:28

    je to velmi good vanocka a robim ju stále.

  • Kuchařka on-line | 4. 11. 2007 22:30

    Vandlik - mísa :-)

  • květa | 4. 11. 2007 16:02

    mohl by mi,prosím,někdo vysvětlit slovo vandlík?

  • Kristina | 18. 12. 2006 19:01

    dekuji moc. recept jsem si nasla v casopise svuj ale jelikoz delam vanocku poprve, nevedela jsem jak dlouho nechat kynout a jak dlouho a pri kolika stupnich nechat pect. Takze vy jste prvni u koho jsem to nasla, tak dekuju :)

  • Hana Rožníčková | 6. 11. 2006 16:46

    Jano, mám stejný recept jako vy a dělám ho přes 20 let. Naučila mě ho moje tchýně, jen dobu kynutí mám delší cca 3 hodiny. Prý kvůli tomu, že je těsto těžší, tak to dělám dle rady tchýňky a vánočka je báječná - žádná dusivka. Už se těším, za chvíli tu jsou vánoce, většinou zadělávám ze 2 kg, v rodině jsme 4 a všichni to milujeme.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Prosinec Snídaně Pečení Pošírování Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Droždí Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Ořechy Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hermelínové jednohubky

Hermelínové jednohubky

Kachna bez práce

Kachna bez práce

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Kuřecí roláda s nádivkou

Kuřecí roláda s nádivkou

Bezmasé zapečené těstoviny s olivami

Bezmasé zapečené těstoviny s olivami

Prdelačka z jelítka - jíšková

Prdelačka z jelítka - jíšková

Luxusní tiramisu

Luxusní tiramisu

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Lívanečky s horkými jahodami

Lívanečky s horkými jahodami

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

200
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
71
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
69
Domácí jablečný závin (štrůdl)
Domácí jablečný závin …
59
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
56
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
AHA.cz Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Jeden z posledních večírků ve Varech: Kdo odhalil víc, než bylo třeba?

Jeden z posledních večírků ve Varech: Kdo odhalil víc, než bylo třeba?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz Misska Tomanová ukázala své »hnízdo«: Bydlím v kuchyni!

Misska Tomanová ukázala své »hnízdo«: Bydlím v kuchyni!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

  • Recepty.cz
  • Dobrá vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact