• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Dobrá vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Dobrá vánočka

autor: Jana z VM
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dobrá vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 300
      g máslo
    • 250
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček droždí
    • 5
      ks žloutek
    • mléko
    • sůl
    • citronová kůra
    • rozinky
    • mandle sekané
    • ořechy sekané
    • 1
      ks vejce + 1 na potření vánočky

Postup přípravy receptu

1
Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem (asi 200 ml), dle potřeby přidáme, ale tak, aby se před kynutím utvořilo TUŽŠÍ TĚSTO. Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
2
Jakmile vánočka nabude na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyděláme na moukou posypaný vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy, zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou nebo vandlíkem a necháme asi půl hodiny.
3
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku - já pletu jednoduše - 3x2, 2x2 a 1x3, konce sepnu kousky špejlí a nechám ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřu vejcem a dám péci do mírněji vyhřáté trouby - asi 150 °C a peču asi 1 hodinu. Zpočátku troubu neotevírám, až asi za půl hodiny a plech otočím, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když se mi zdá, že začne moc tmavnout, zadělám ji alobalem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dobrá zeleninová polévka

Dobrá zeleninová polévka

Dobrá pizza

Dobrá pizza

Dobrá pomazánka na chlebíčky

Dobrá pomazánka na chlebíčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 21. 12. 2010 14:22

    To znamená tady u nás, že se to má zakrýt (položit na to), plastovou či jinou mísou nebo přiklopit i plechovým vandlíkem (též větší mísa s ušima) Ale jinak super recept. Zítra jdu na něj. Přeji všem krásné Vánoce. O:-)

  • Zdeněk | 16. 12. 2010 07:34

    Nevím co to je "zadělat mísou nebo vandíkem"?

  • Jana Řezníčková | 29. 12. 2008 08:35

    tak jsem ji letos dělala z hladké mouky, protože jsem - to se fakt nestává - najedou neměla ani kilo polohrubé mouky. Ale vůbec to nevadilo. Akorát těsto nebylo správně tuhé, bylo vláčnější, ale musím říct, že vánočka se mi fakt povedla a snad z té hladké mouky byla ještě lepší - vláčnější a lepší chuti.Dala jsem jen rozinky namočené v rumu a hodně sekaných mandlí. Ořechy jsem nedávala, ony to těsto trochu ztmavnou.

  • Jarka O. | 11. 12. 2008 06:06

    Ještě malá rada: někde v diskuzi v sekci potřebuji poradit je návod na kynuté těsto. Trocha teorie nikoho nezabije :-)

  • Jarka O. | 11. 12. 2008 06:04

    Eliško, zcela jistě. Teplotou vyšší než asi 40°C kvasnice spolehlivě zabijete. Vánočka chce trpělivost a čas. To se ale vyplatí při konečném výsledku :-) Tuk i mléko musí mít teplotu nejlépe lidského těla (ponoříte prst a necítíte ani teplo ani chlad)

  • Eliska LInda Prunarova | 10. 12. 2008 20:28

    Potrebuji poradit, delala jsem z polovicni davky, vanocka mi vubec nevykynula, testo jsem vyhodila, zacala znovu presne podle receptu a totez. Testo bylo po 2 hodinach lepive, mastne a vubec nevykynute. Kde se mohla stat chyba? Mohlo to byt tim, ze rozpustene maslo jsem pridala jeste trochu teple?

  • Jana z VM | 13. 3. 2008 12:49

    Tak to jste mě ,Aleno, fakt dost potěšila. Já tuto vánočku znám už hodně roků - je to starý recept z nějakého sešitu - tuším někdy ze sedmdesátých let, kde byla spousta dobrých receptů. My tuto vánočku taky milujeme, je fakt jednička!!

  • ALENA ROSENKRANZOVÁ | 12. 3. 2008 20:56

    Úžasná vánočka, nikdy jsem sama nepekla, protože jsem dostávala od babičky. A protože se časy mění, nechtěla jsem kupovanou. Upekla jsem přesně podle Vašeho návodu, všichni žasli jak je obrovská, krásná a hlavně moc a moc dobrá. Díky za recept. Dávám 1*.

  • 6Verunka 6 | 30. 12. 2007 06:51

    Je vynikající. Dělám 2 menší vánočky na jeden plech. Rozinky (ale i sušenou dýni) namočím přes noc do rumu a potom ji dávám do vánočky. Ale ne přímo do těsta, ale na jednotlivá upletaná patra.Je to mňamka, jako i ostatní věci od Vás paní Jano.

  • Lenka | 8. 12. 2007 19:28

    je to velmi good vanocka a robim ju stále.

  • Kuchařka on-line | 4. 11. 2007 22:30

    Vandlik - mísa :-)

  • květa | 4. 11. 2007 16:02

    mohl by mi,prosím,někdo vysvětlit slovo vandlík?

  • Kristina | 18. 12. 2006 19:01

    dekuji moc. recept jsem si nasla v casopise svuj ale jelikoz delam vanocku poprve, nevedela jsem jak dlouho nechat kynout a jak dlouho a pri kolika stupnich nechat pect. Takze vy jste prvni u koho jsem to nasla, tak dekuju :)

  • Hana Rožníčková | 6. 11. 2006 16:46

    Jano, mám stejný recept jako vy a dělám ho přes 20 let. Naučila mě ho moje tchýně, jen dobu kynutí mám delší cca 3 hodiny. Prý kvůli tomu, že je těsto těžší, tak to dělám dle rady tchýňky a vánočka je báječná - žádná dusivka. Už se těším, za chvíli tu jsou vánoce, většinou zadělávám ze 2 kg, v rodině jsme 4 a všichni to milujeme.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Prosinec Snídaně Pečení Pošírování Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Droždí Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Ořechy Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře na soli

Kuře na soli

Polévka z kapra

Polévka z kapra

Plněný zapékaný květák

Plněný zapékaný květák

Selská směs

Selská směs

Máslová vánočka

Máslová vánočka

Lilkové lodičky

Lilkové lodičky

Uzený losos na grilu

Uzený losos na grilu

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O…

Letní salát s mozzarellou

Letní salát s mozzarellou

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

121
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
73
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
60
Těstovinový salát se zeleninou, masem a dresingem
Těstovinový salát se…
39
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
37
Křupaví ořechoví šnečci
Křupaví ořechoví šnečci

Zajímavé články

Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
AHA.cz Domov plný léků a oddělené postele: Gottová ukázala ráj v Helsinkách

Domov plný léků a oddělené postele: Gottová ukázala ráj v Helsinkách

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Blesk exkluzivně na generálce koncertu Michala Davida: Show za 13 mega obětoval rok života!

Blesk exkluzivně na generálce koncertu Michala Davida: Show za 13 mega obětoval rok života!

SportRevue.cz 25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

  • Recepty.cz
  • Dobrá vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact