• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Dobrá vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Dobrá vánočka

autor: Jana z VM
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dobrá vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 300
      g máslo
    • 250
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček droždí
    • 5
      ks žloutek
    • mléko
    • sůl
    • citronová kůra
    • rozinky
    • mandle sekané
    • ořechy sekané
    • 1
      ks vejce + 1 na potření vánočky

Postup přípravy receptu

1
Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem (asi 200 ml), dle potřeby přidáme, ale tak, aby se před kynutím utvořilo TUŽŠÍ TĚSTO. Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
2
Jakmile vánočka nabude na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyděláme na moukou posypaný vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy, zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou nebo vandlíkem a necháme asi půl hodiny.
3
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku - já pletu jednoduše - 3x2, 2x2 a 1x3, konce sepnu kousky špejlí a nechám ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřu vejcem a dám péci do mírněji vyhřáté trouby - asi 150 °C a peču asi 1 hodinu. Zpočátku troubu neotevírám, až asi za půl hodiny a plech otočím, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když se mi zdá, že začne moc tmavnout, zadělám ji alobalem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dobrá zeleninová polévka

Dobrá zeleninová polévka

Dobrá pizza

Dobrá pizza

Dobrá pomazánka na chlebíčky

Dobrá pomazánka na chlebíčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 21. 12. 2010 14:22

    To znamená tady u nás, že se to má zakrýt (položit na to), plastovou či jinou mísou nebo přiklopit i plechovým vandlíkem (též větší mísa s ušima) Ale jinak super recept. Zítra jdu na něj. Přeji všem krásné Vánoce. O:-)

  • Zdeněk | 16. 12. 2010 07:34

    Nevím co to je "zadělat mísou nebo vandíkem"?

  • Jana Řezníčková | 29. 12. 2008 08:35

    tak jsem ji letos dělala z hladké mouky, protože jsem - to se fakt nestává - najedou neměla ani kilo polohrubé mouky. Ale vůbec to nevadilo. Akorát těsto nebylo správně tuhé, bylo vláčnější, ale musím říct, že vánočka se mi fakt povedla a snad z té hladké mouky byla ještě lepší - vláčnější a lepší chuti.Dala jsem jen rozinky namočené v rumu a hodně sekaných mandlí. Ořechy jsem nedávala, ony to těsto trochu ztmavnou.

  • Jarka O. | 11. 12. 2008 06:06

    Ještě malá rada: někde v diskuzi v sekci potřebuji poradit je návod na kynuté těsto. Trocha teorie nikoho nezabije :-)

  • Jarka O. | 11. 12. 2008 06:04

    Eliško, zcela jistě. Teplotou vyšší než asi 40°C kvasnice spolehlivě zabijete. Vánočka chce trpělivost a čas. To se ale vyplatí při konečném výsledku :-) Tuk i mléko musí mít teplotu nejlépe lidského těla (ponoříte prst a necítíte ani teplo ani chlad)

  • Eliska LInda Prunarova | 10. 12. 2008 20:28

    Potrebuji poradit, delala jsem z polovicni davky, vanocka mi vubec nevykynula, testo jsem vyhodila, zacala znovu presne podle receptu a totez. Testo bylo po 2 hodinach lepive, mastne a vubec nevykynute. Kde se mohla stat chyba? Mohlo to byt tim, ze rozpustene maslo jsem pridala jeste trochu teple?

  • Jana z VM | 13. 3. 2008 12:49

    Tak to jste mě ,Aleno, fakt dost potěšila. Já tuto vánočku znám už hodně roků - je to starý recept z nějakého sešitu - tuším někdy ze sedmdesátých let, kde byla spousta dobrých receptů. My tuto vánočku taky milujeme, je fakt jednička!!

  • ALENA ROSENKRANZOVÁ | 12. 3. 2008 20:56

    Úžasná vánočka, nikdy jsem sama nepekla, protože jsem dostávala od babičky. A protože se časy mění, nechtěla jsem kupovanou. Upekla jsem přesně podle Vašeho návodu, všichni žasli jak je obrovská, krásná a hlavně moc a moc dobrá. Díky za recept. Dávám 1*.

  • 6Verunka 6 | 30. 12. 2007 06:51

    Je vynikající. Dělám 2 menší vánočky na jeden plech. Rozinky (ale i sušenou dýni) namočím přes noc do rumu a potom ji dávám do vánočky. Ale ne přímo do těsta, ale na jednotlivá upletaná patra.Je to mňamka, jako i ostatní věci od Vás paní Jano.

  • Lenka | 8. 12. 2007 19:28

    je to velmi good vanocka a robim ju stále.

  • Kuchařka on-line | 4. 11. 2007 22:30

    Vandlik - mísa :-)

  • květa | 4. 11. 2007 16:02

    mohl by mi,prosím,někdo vysvětlit slovo vandlík?

  • Kristina | 18. 12. 2006 19:01

    dekuji moc. recept jsem si nasla v casopise svuj ale jelikoz delam vanocku poprve, nevedela jsem jak dlouho nechat kynout a jak dlouho a pri kolika stupnich nechat pect. Takze vy jste prvni u koho jsem to nasla, tak dekuju :)

  • Hana Rožníčková | 6. 11. 2006 16:46

    Jano, mám stejný recept jako vy a dělám ho přes 20 let. Naučila mě ho moje tchýně, jen dobu kynutí mám delší cca 3 hodiny. Prý kvůli tomu, že je těsto těžší, tak to dělám dle rady tchýňky a vánočka je báječná - žádná dusivka. Už se těším, za chvíli tu jsou vánoce, většinou zadělávám ze 2 kg, v rodině jsme 4 a všichni to milujeme.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Prosinec Snídaně Pečení Pošírování Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Droždí Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Ořechy Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka z cizrny

Pomazánka z cizrny

Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou

Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou

Kuskusový salát s jogurtem

Kuskusový salát s jogurtem

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O.D.

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O…

Paprikový utopenec

Paprikový utopenec

Dýňová polévka s česnekem a krutony

Dýňová polévka s česnekem a krutony

Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým zelím

Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým…

Jednoduché kokosové řezy ala Bounty

Jednoduché kokosové řezy ala Bounty

Bylinkový krůtí guláš se žampiony

Bylinkový krůtí guláš se žampiony

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

75
Bramborový guláš s hlívou
Bramborový guláš s hlívou
60
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
55
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
45
Lehký bramborový salát s hráškem a chřestem
Lehký bramborový salát s…
37
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…

Zajímavé články

4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě pochutnáte!
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Hudba jako pokrm pro duši: Festival Rosa Bohemica rozezní výjimečná místa v Česku

Hudba jako pokrm pro duši: Festival Rosa Bohemica rozezní výjimečná místa v Česku

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

  • Recepty.cz
  • Dobrá vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact