• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Dobrá vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Dobrá vánočka

autor: Jana z VM
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dobrá vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 300
      g máslo
    • 250
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček droždí
    • 5
      ks žloutek
    • mléko
    • sůl
    • citronová kůra
    • rozinky
    • mandle sekané
    • ořechy sekané
    • 1
      ks vejce + 1 na potření vánočky

Postup přípravy receptu

1
Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem (asi 200 ml), dle potřeby přidáme, ale tak, aby se před kynutím utvořilo TUŽŠÍ TĚSTO. Přidáme rozpuštěné vlahé máslo, citronovou kůru, žloutky, vejce a dobře zpracujeme a propracujeme těsto, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi tak 2 hodiny.
2
Jakmile vánočka nabude na objemu, znovu propracujeme a dáme chvilku kynout. Potom ji vyděláme na moukou posypaný vál, posypeme rozinkami, mandlemi a ořechy, zapracujeme do těsta, zaděláme ji mísou nebo vandlíkem a necháme asi půl hodiny.
3
Plech s vyšším okrajem vyložíme alobalem, vymažeme máslem, položíme upletenou vánočku - já pletu jednoduše - 3x2, 2x2 a 1x3, konce sepnu kousky špejlí a nechám ještě asi 10 minut odpočinout. Potom potřu vejcem a dám péci do mírněji vyhřáté trouby - asi 150 °C a peču asi 1 hodinu. Zpočátku troubu neotevírám, až asi za půl hodiny a plech otočím, aby byla vánočka stejnoměrně upečená. Když se mi zdá, že začne moc tmavnout, zadělám ji alobalem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dobrá zeleninová polévka

Dobrá zeleninová polévka

Dobrá pizza

Dobrá pizza

Dobrá pomazánka na chlebíčky

Dobrá pomazánka na chlebíčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 21. 12. 2010 14:22

    To znamená tady u nás, že se to má zakrýt (položit na to), plastovou či jinou mísou nebo přiklopit i plechovým vandlíkem (též větší mísa s ušima) Ale jinak super recept. Zítra jdu na něj. Přeji všem krásné Vánoce. O:-)

  • Zdeněk | 16. 12. 2010 07:34

    Nevím co to je "zadělat mísou nebo vandíkem"?

  • Jana Řezníčková | 29. 12. 2008 08:35

    tak jsem ji letos dělala z hladké mouky, protože jsem - to se fakt nestává - najedou neměla ani kilo polohrubé mouky. Ale vůbec to nevadilo. Akorát těsto nebylo správně tuhé, bylo vláčnější, ale musím říct, že vánočka se mi fakt povedla a snad z té hladké mouky byla ještě lepší - vláčnější a lepší chuti.Dala jsem jen rozinky namočené v rumu a hodně sekaných mandlí. Ořechy jsem nedávala, ony to těsto trochu ztmavnou.

  • Jarka O. | 11. 12. 2008 06:06

    Ještě malá rada: někde v diskuzi v sekci potřebuji poradit je návod na kynuté těsto. Trocha teorie nikoho nezabije :-)

  • Jarka O. | 11. 12. 2008 06:04

    Eliško, zcela jistě. Teplotou vyšší než asi 40°C kvasnice spolehlivě zabijete. Vánočka chce trpělivost a čas. To se ale vyplatí při konečném výsledku :-) Tuk i mléko musí mít teplotu nejlépe lidského těla (ponoříte prst a necítíte ani teplo ani chlad)

  • Eliska LInda Prunarova | 10. 12. 2008 20:28

    Potrebuji poradit, delala jsem z polovicni davky, vanocka mi vubec nevykynula, testo jsem vyhodila, zacala znovu presne podle receptu a totez. Testo bylo po 2 hodinach lepive, mastne a vubec nevykynute. Kde se mohla stat chyba? Mohlo to byt tim, ze rozpustene maslo jsem pridala jeste trochu teple?

  • Jana z VM | 13. 3. 2008 12:49

    Tak to jste mě ,Aleno, fakt dost potěšila. Já tuto vánočku znám už hodně roků - je to starý recept z nějakého sešitu - tuším někdy ze sedmdesátých let, kde byla spousta dobrých receptů. My tuto vánočku taky milujeme, je fakt jednička!!

  • ALENA ROSENKRANZOVÁ | 12. 3. 2008 20:56

    Úžasná vánočka, nikdy jsem sama nepekla, protože jsem dostávala od babičky. A protože se časy mění, nechtěla jsem kupovanou. Upekla jsem přesně podle Vašeho návodu, všichni žasli jak je obrovská, krásná a hlavně moc a moc dobrá. Díky za recept. Dávám 1*.

  • 6Verunka 6 | 30. 12. 2007 06:51

    Je vynikající. Dělám 2 menší vánočky na jeden plech. Rozinky (ale i sušenou dýni) namočím přes noc do rumu a potom ji dávám do vánočky. Ale ne přímo do těsta, ale na jednotlivá upletaná patra.Je to mňamka, jako i ostatní věci od Vás paní Jano.

  • Lenka | 8. 12. 2007 19:28

    je to velmi good vanocka a robim ju stále.

  • Kuchařka on-line | 4. 11. 2007 22:30

    Vandlik - mísa :-)

  • květa | 4. 11. 2007 16:02

    mohl by mi,prosím,někdo vysvětlit slovo vandlík?

  • Kristina | 18. 12. 2006 19:01

    dekuji moc. recept jsem si nasla v casopise svuj ale jelikoz delam vanocku poprve, nevedela jsem jak dlouho nechat kynout a jak dlouho a pri kolika stupnich nechat pect. Takze vy jste prvni u koho jsem to nasla, tak dekuju :)

  • Hana Rožníčková | 6. 11. 2006 16:46

    Jano, mám stejný recept jako vy a dělám ho přes 20 let. Naučila mě ho moje tchýně, jen dobu kynutí mám delší cca 3 hodiny. Prý kvůli tomu, že je těsto těžší, tak to dělám dle rady tchýňky a vánočka je báječná - žádná dusivka. Už se těším, za chvíli tu jsou vánoce, většinou zadělávám ze 2 kg, v rodině jsme 4 a všichni to milujeme.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Prosinec Snídaně Pečení Pošírování Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Droždí Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Ořechy Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr po břeclavsku

Kapr po břeclavsku

Pumpkin Soup - Dýňová polévka

Pumpkin Soup - Dýňová polévka

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Italské kuře II.

Italské kuře II.

Karamelové řezy od Gizky

Karamelové řezy od Gizky

Špagety se špenátovým pestem

Špagety se špenátovým pestem

Tvarohové koblihy II.

Tvarohové koblihy II.

Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem

Hovězí guláš s domácím Bavorským…

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a tatarkou

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a…

Doporučujeme

35 minut
Těstovinový salát z grilu

Těstovinový salát z grilu

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

49
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
48
Máslové řízky
Máslové řízky
32
Domácí šťáva z josty
Domácí šťáva z josty
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
25
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
AHA.cz Kuchařová po tahanicích s Brzobohatým: Dramatická změna vzhledu

Kuchařová po tahanicích s Brzobohatým: Dramatická změna vzhledu

Mimibazar Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

Ženy.cz Jak zvládnout nezávaznou konverzaci? Small talk láme ledy

Jak zvládnout nezávaznou konverzaci? Small talk láme ledy

Blesk.cz Suchánkova dcera Berenika: Odtajnila fotky z opulentní svatby!

Suchánkova dcera Berenika: Odtajnila fotky z opulentní svatby!

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Nejlepší léčivé rituály pro každé znamení zvěrokruhu. Co pomůže právě vám?

Nejlepší léčivé rituály pro každé znamení zvěrokruhu. Co pomůže právě vám?

  • Recepty.cz
  • Dobrá vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact