Oloupané brambory pokrájíme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit doměkka. Po uvaření slijeme část vody, množství, které v bramborách ponecháme, nám ovlivňuje konečnou hustotu škubánků, čili: kdo rád tužší, slije vody více, a kdo rád jemnější, vařené vody ponechá více, nebo trošku scezené vody přilije. Určitě neslévejte úplně, jelikož vařící voda v bramborách nám pomáhá vsypanou mouku dobře propařit.
2
Moukou zasypeme brambory, do kterých jsme párkrát vařečkou šťouchli, a na mírném plameni ji necháme pod poklicí krátce spařit. Poklici neodklápíme, spíš je ještě přes poklici zakryjeme utěrkou a brambory takto necháme 15-20 minut stát.
3
Pak vše dohladka rozšťoucháme společně s přidaným česnekem dle chuti (můžeme dosolit nebo vmíchat i bylinky). Z bramborové směsi pak lžící tvoříme noky nebo dáváme na talíř menší bramborové hromádky, které dle chuti přeléváme rozehřátým sádlem se škvarky, vyškvařenou slaninou, osmaženou cibulkou... a podáváme například i s kyselou okurkou, kysaným zelím...
4
Do škubánků můžeme vmíchat například i uzený sýr nebo i jiný, s výraznější chutí.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Václav Faust
|26. 3. 2017 19:08
Byl to vynikající námět na levnou sytou večeři.
Libuše
|12. 10. 2016 17:59
Výborné. Taková chlapská varianta kucmouchů, kterou musím od srdce pochválit.
Majda
|9. 4. 2016 20:23
Co si na škubánky nandám je o něčem jiném. Škvarky to být nemusí, stačila by určo jen ta cibule.
Majda
|9. 4. 2016 20:18
Výborná mňamka.Já dělala s vyškvařenou anglickou a cibulkou.
Irena
|1. 4. 2016 22:36
V bezmasém jídle škvarky?
Ivana
|10. 1. 2016 19:16
Vynikající <:-)
Věra Karasová
|30. 9. 2015 10:50
Osmažila jsem k nim uzené kostky co prodávají v kauflandu a bylo to vynikající. Cibulka samozřejmě taky nechyběla.
Barbora Polakova
|30. 5. 2015 18:21
Velmi nam to chutilo :-) :-)
J.Svobodová
|28. 2. 2015 17:23
Já škubánky občas dělám a na slano budou zřejmě častěji.Ty jedl dokonce i manžel,protože na nich chyběl mák
Evik
|17. 2. 2015 17:29
To je fakt,jednou jsem je ve školce vrátila zpět a od té doby si je opeču! :-D
Andrea
|23. 1. 2015 19:22
Při pomyšlení na škubánky mi přeběhne mráz po zádech a vidím školní jídelnu a nedojedené obědy skoro všech mých spolužáků. Tyhle by mohly stát za vyzkoušení, hlavně když nejsou s mákem :-! Uvidím, třeba na na ně taky dojde, docela mě nalákaly :-\ .