• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob
Napište svůj komentář k receptu

Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob

autor: hawkey.kj
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks hovězí maso 1 díl
    • 2
      ks vepřové maso 2 díly
    • 1
      ks kuřecí maso 1 díl - není nutné
    • cibule min. 1/2 objemu masa
    • 4
      stroužek česnek
    • klobása několik druhů
    • 1
      lahev kečup - ostrý
    • 50
      g špek dobrý
    • 2
      lžíce křen
    • zeleninové lečo
    • 1
      sklenice tompa
    • paprikový salát
    • 150
      g sýr na strouhání
    • 1
      lahev pivo Budvar nebo Velkopopovický kozel tmavý - nebo obojí - pro obměnu receptu
  • Koření
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      lžička kari indické
    • 1
      hrst chilli papričky sušené
    • 1
      lžíce staročeské koření nejlépe smíchané 1:1 se zázvorem
    • 1
      špetka jalovec
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      špetka koření Chop suey a nasi goreng
  • Na zahuštění
    • chlebová kůrka
    • 1
      ks brambory menší
    • klobása malá
    • 1
      lžička hladká mouka
  • Na dochucení
    • 1
      ks mrkev
    • 1
      ks petržel
    • 1
      ks celer
    • borůvkový džem nebo rybízový
    • citronová kůra nastrouhaná - např.od Kotányi
    • sojová omáčka či worchester
    • medovina např. staročeská kořeněná, nebo dezertní víno - na podlití nebo i marinování masa

Postup přípravy receptu

1
Na vyškvařeném špeku se nechá zpěnit nadrobno usekaná cibulka, přidá se 1/2 klobásek (pokrájených na kolečka či měsíčky), osmahneme, přidáme česnek, kari, hovězí maso, osmahneme, přidáme vepřové, příp. i kuřecí maso (masa pokrájíme na kostky nebo nudličky - můžeme je nechat chvíli marinovat v dezertním víně či staročeské medovině), osmahneme, můžeme podlít vínem či medovinou, podusíme, přidáme druhou polovinu klobásek, přidáme chilli, zalijeme kečupem (může být více druhů), zeleninovým lečem, tompou a paprikovým salátem, promícháme a na mírném ohni necháme prohřát a dodusit do změknutí masa (především hovězího), občas promícháme, osolíme.
2
(Obměna: po přidání a promíchání kečupu, leča, tompy a paprikového salátu můžeme do guláše přilít pivo, buď "plnotučný" Budvar nebo tmavého Velkopopovického Kozla či obojí). Asi 10 minut před koncem vaření přihodíme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu menší nastrouhanou bramboru (obé na zahuštění) a jednu nakrájenou uzenou klobásku a jednu lžičku hladké mouky (na otevření chuti) a promícháme.
3
Paralelně je možno na velké pánvi vyrábět ochucovaní kašičku. Dělá se takto: na rozpálený olej se hodí jedna nadrobno nakrájená či nastrouhaná mrkev a stejně tak připravená petržel a celer. Když je to víceméně usmaženo, přihodí se další ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené (nikoliv však malé) množství rozdrcených chilli papriček, pepř a hlavně jalovec (!), majoránku a nějaké další zelené bylinky, polévkovou lžíci borůvkového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžičku kečupu, příp. další koření dle vlastního výběru. To vše se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem. Obsah pánve se pak vhodí do hrnce s gulášem, 2 minuty se to na mírném ohni intenzivně míchá, pak se guláš odstaví a nechá se chladnout.
4
Den se to nechá odpočívat a druhý den se to jí (ohřáté) a hlavně každou porci posypeme strouhaným křenem a sýrem.
5
Poznámka: do úplně studeného guláše můžeme vmíchat jednu ušlehanou šlehačku (to sice nedělám, ale určitě tím nic nezkazíte nebo je to vhodné zjemnění, ujede-li vám ruka s kořením). Při obměně s pivy můžeme do názvu guláše přidat přívlastek pivní, děláme-li guláš bez této obměny a i bez ochucovací kašičky (na burgundský způsob), pak je to jen Dědkův guláš.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Havlův burgundský guláš

Havlův burgundský guláš

Pivní guláš II.

Pivní guláš II.

Guláš z divočáka (kančí guláš)

Guláš z divočáka (kančí guláš)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Karel Karel | 6. 3. 2007 16:59

    Především se nauč alespoň číst. Tompa bez oleje a ne tomba, jak píšeš, a proč 2 druhy piva a několik druhů klobásek a tvá další proč - aby ses měl na co zeptat. A zahuštění moukou - no to je v tomto případě barbarství. A ty klobásky se nerozvaří - tak si říkám, jestli jsi vůbec někdy vařil.

  • Kamil Krybus | 6. 3. 2007 15:31

    Vidím, že platí: Co Čech, to jiný guláš. Trochu mi to připomíná úklid ve spíži nebo seškrabky z talířů z nějaké myslivecké hospody. Co najdu, to tam hrknu. Ale to není podstatné. Tomba bez oleje - co to je? Tomba je druh smrku ztepilého?!? Dvě piva - proč? Chuťově se to v té směsi stejně nepozná. Několik zahušťovadel - proč. Sem by patřila asi do zlatova osmažená hladká mouka. Místo borůvek bych dal rybízovou marmeládu. Proč nasi goreng, který se skládá ze sušené opražená cibule, chilli, karí, česnekového prášku, mletého zázvoru, když už tam ty koření jednou máš. Proč paprikový salát, když už tam je lečo? Proč tolik druhů klobás? Každá má specifickou chuť a smícháním a rozvařením v toho vznikne masová sečka. Místo sýru na strouhání bych dal tavený jednodruhový sýr, protože se to stejně rozvaří na molekuly. A tu ochucovací kašičku máš okoukanou od Keitha Floyda, ale ten ji používá především v indické kuchyni pro ty koření, jejichž chutě se rozvinou až tepelným zpracováním.

  • anny | 6. 3. 2007 11:31

    Tak,nedalo mi pane Karle,abych Váš dědkův guláš nevyzkoušela.Díky některým odlišným ingrediencím jako pivo,lečo,tompa,křen......byl za 1 ,oproti guláši od Havla.Teď jsme dojedli a pochutnali si.Jen tolik ke vzniklým debatám.Pište dál do kuchajdy ,ať máme zase něco nového.Zdravím všechny zúčastněné.

  • Nana | 6. 3. 2007 10:58

    Mila Di, ja napriklad nejim cervene maso, fakt mi vubec nechutna. A budu ke vsem receptum s veprovym a hovezim psat jak to musi byt nedobre a rikat "to takova zapecena brokolice, to je mnamka"? Proste se nepletu do toho co mi nechutna, proc psat ze neco neni dobre, jen proto ze to neni vas salek caje? Komentare podle me slouzi k vecnym pripominkam, doporucenim, otazkam na autora. Po precteni teto diskuze si pripadam jak v materske skolce a ne na strankach o vareni...

  • Di | 6. 3. 2007 07:30

    No a co Honzo? Když někde objevím zajímavý recept, vyzkouším ho a zachutná nám, a navíc si dám tu práci, že ho přepíšu na tyto stránky, tak si za ním také stojím. I když se většinou snažím poctivě uvést, kde jsem recept našla nebo kdo ho vymyslel. Přece nebudu doporučovat něco, co mi nechutnalo. Od toho snad tyhle stránky jsou. Mnozí to dělají naprosto stejně a rovnou do názvu pokrmu vloží, že byl výborný, skvělý, nezapomenutelný atd. Klidně se můžete připojit Vy i ostatní a něčím dobrým se pochlubit.

  • Karel Karel | 6. 3. 2007 07:10

    Nestačím se divit, co se strhlo díky Di a anny za diskuzi. Ono aby se vůbec v Burgundsku možná nedivili, jakým to "jejich" způsobem se u nás dělá guláš a možná že by ani nevěděli, co to vůbec je za pokrm. A spíš než pivem zcela jistě podlévají vínem. Stejný případ jako s ruskými vejci. No a že se vám nezdařil podle receptu na skvělý guláš takový zhotovit? No tak to asi opravdu nejen chuťově není vaše parketa. Ale já mám ohlasy mnoha strávníků z řad mé rodiny, přátel a kolegů a mimo jiné i kuchařů, kteří ochutnali a někteří si pochvalovali, že takový ještě nejedli. Takže z vaší nemístné poznámky o pejskovi a kočičce si nic nedělám, neboť ani zřejmě netušíte, co se guláše týče, o čem je řeč, jak to tak vidím. A ostatním děkuji za podporu a přeji dobrou chuť a slunce v duši.

  • Anonym | 5. 3. 2007 21:31

    Sakra ženský a chlapi - pestaňme se tu hádat nad gulášem negulášem, když se mi nějaký recept nelíbí, tak to nečtu nebo přečtu a nedělám. Radši vařme a tolerujme se navzájem. Dalšímu vaření a gulášům, Di i Karlovi zdar.

  • Honza | 5. 3. 2007 14:32

    Di., tyhle komentáře jsou pravdivé. Danka i ostatní mají pravdu. Neprosazujte jenom své recepty - stálý čtenáři to již dávno vědí. Konečně se již někdo ozval. Děkuji vám.

  • Di | 5. 3. 2007 14:13

    Já žasnu, jak někteří lidé dokážou rozebrat povahu cizího člověka na základěv několika slov. Nevím, proč bych se měla čertit kvůli zbytečnostem. Na to je přece život moc krátký!! Prostě jsem si jen dovolila vyslovit svůj názor na recept, ne na jeho autora. Z toho, že dává dohromady pivo s borůvkami, rozhodně nebudu usuzovat, jestli je takový nebo onaký. A vůbec mi nevadí, že Anny píše, že jí "můj" Havlův guláš nechutnal. Má na to právo, jako mám právo na svůj názor já. A kdo se chce "čertit" nad mými názory a kazit si den, tomu není pomoci.

  • Danka Snášelová | 5. 3. 2007 13:19

    Pane Karle, recept ukládám mezi oblíbené. Určitě vyzkouším a dám vědět. Mám ráda recepty-různé experimenty pejska a kočičky. Nikdy si nedovolím recept kritizovat dřív, než ho vyzkouším. Kdybychom ve vaření nexperimentovali, nevznikly by různá lahodná jídla. Koho by před pár lety napadlo dělat kuře na medu, nebo kuře s meruňkovým džemem podlévané Coca-colou atd.? Di., to jsou přece všechno recepty od pejska a kočičky a mnohým chutnají. Dávám za pravdu Michalovi, Jiřině a Anny. Vybírám si recepty, které osloví mé chuťové buňky a né kdo je jejím autorem (nebo kdo je na tyhle stránky napsal).Pane Karle, děkuji za recept.

  • anny | 5. 3. 2007 12:41

    Pane Michale,nevadí mi pracné recepty,pokud osloví mé chuťové buňky.A guláš podle Havla nám prostě nechutnal.To není šťourání,ale konstatování a určitěne zlehčování receptu pana Karla.Ať se vám dílo podařía chutná.Hezký den.

  • Jiřina | 5. 3. 2007 12:38

    Di,pan Michal to přesně vystihl. Vy jste na tyhle stránky někdy napsala Havlův burgundský guláš a teď se čertíte, že někdo si dovolil uveřejnit recept, který má podobný název = ...guláš na burgundský způsob. Vy se totiž dívate jenom sama na sebe ( jste takové 4) Cizí recepty okamžitě začnete hanit (a přitom jste je nevyzkoušely) a své recepty navzájem ospěvujete. Snažíte se, aby jenom recepty od vás byly nejlepší. Máte totiž svou taktiku - když se objeví recept od nového (pro vás neznámého) autora - začnete kritizovat. Těší vás, že ste ospěvované jenom vy. Když jsem poprvé vlezla na tyhle stránky, byla jsem nadšena a hlavně z poučné komentáře mě zaujaly.Postupně jsem ale zjistila o co se některé děvčata snaží. Já se (na rozdíl od vás) dívám na recepty, která mám ráda a né na pokrmy, které ráda nemám (např. špenátové listy) = takové recepty ani neotevírám. To ale neznamená, že je budu hanit. Každý má rád něco jiného.

  • Di | 5. 3. 2007 11:57

    Michale, já se nešťourám v názvech receptů. Jste-li orravdu tak pozorný čtenář, jde mi o něco jiného, totiž o roztodivnou směs ingrediencí, která mě překvapila. A pokud vychvaluji burgundský guláš, nevychvaluji své dílo. Vždyť jsem do názvu vložila jméno toho, od koho jsem recept převzala. Také Vám přeji hezký den

  • Di | 5. 3. 2007 11:33

    Havlův burgundský guláš je i tady - přepsala jsem ho sem z jednoho z prvních čísel časopisu. Pracný skutečně je, nicméně ho občas podniknu. Ale nezlobte se, Karle, Vaše vylepšení mně trochu připomíná experiment pejska s kočičkou (on už ten původní guláš spojuje roztodivné ingredience). Ale samozřejmě každému dopřejme, co mu chtná ...

  • Michal Š. | 5. 3. 2007 11:22

    Pane Karle, tenhle guláš určitě uvařím v nejbližší době na chatě.Již teď se mi zbíhají sliny. Je mi jedno jak se guláš jmenuje a jaká značka piva se do něho dává. Mě zajímá chuť pokrmu. Chtěl bych napsat některým děvčatům, aby se přestaly šťourat v názvech receptů apod. Jsou to pořád stejná jména, pozorný čitatel tyhle stránek to zjistí za chvíli. Uvedená děvčata své recepty navzájem vychvaluji, navzájem se podporují apod. U ostatných receptů (a hlavně u nového autora) okamžitě hledají chyby-prkotiny.Děvčata, tahle stránka je pro všechny a každý si z nich vybírá něco jiného. Přestaňte již kritizovat, když ste recept nevyzkoušely. Pište rady a zkušenosti, které pomohou ostatním a přestaňte být ješitné.

  • Karel Karel | 5. 3. 2007 10:43

    Původní recept na Dědkův guláš od táty jsem vylepšil tímto způsobem. A že je to pracné? Vše chce své a tajemství guláše právě tkví v jeho "pomalosti".

  • anny | 5. 3. 2007 10:04

    Až na pár jiných ingrediencí to silně připomíná Havlův burgundský guláš uvedený ve druhé kuchajdě od paníČiriny.Mimochodem nás vůbec nenadchl a je dost pracný.Ale pravda Di, každému chutná něco jiného.

  • Di | 5. 3. 2007 09:23

    Že by v Burgundsku dávali do guláše pivo, a to dokonce Budvar nebo Velkopopovického kozla, to si opravdu nedovedu představit. A k tomu lečo, šlehačku, borůvkovou marmeládu a koření ze všech různých směsí a navrch ještě křen! Ale původní burgundský guláš podle Havla s vínem, to je lahoda.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové Hovězí
Maso Hovězí Vepřové Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Borůvkový džem Brambory Celer Česnek Chilli papričky Chlebová kůrka Cibule Citronová kůra Hladká mouka Hovězí maso Jalovec Kari Kečup - ostrý Klobása Koření Křen Kuřecí maso Medovina Mrkev Paprika - sladká Paprikový salát Pepř mletý Petržel Pivo Sojová omáčka Špek Staročeské koření Sýr Tompa Vepřové maso Zeleninové lečo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dušený špenát

Dušený špenát

Škvarkový chléb

Škvarkový chléb

Ovocné košíčky

Ovocné košíčky

Šumajstr

Šumajstr

Berlínské řezy II.

Berlínské řezy II.

Jablka v županu podle Lorenze Lamase

Jablka v županu podle Lorenze Lamase

Plněné papriky II.

Plněné papriky II.

Myslivecká směs

Myslivecká směs

Bramborové placky s povidly a mákem

Bramborové placky s povidly a mákem

Doporučujeme

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

20 minut
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

30 minut
Jihočeská kulajda podle časopisu F.O.O.D.

Jihočeská kulajda podle časopisu F.O…

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

20 minut
Jahodový cheesecake do skleničky

Jahodový cheesecake do skleničky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

40 minut
Sněhová roláda

Sněhová roláda

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

79
Jednoduchá kávová roláda
Jednoduchá kávová roláda
56
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
50
Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"
Ananasovo-kokosová…
40
Mletá směs se zeleninou a čočkou
Mletá směs se zeleninou…
32
Plněné papriky
Plněné papriky

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou…
Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů, proč si je dát právě teď, plus skvělé recepty
Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů,…
Smoothie na hubnutí? Vyberte si správně a kila poletí dolů
Smoothie na hubnutí? Vyberte si správně a kila…
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého favorita a přivítejte léto se sladkou noblesou
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého…
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré a bez kalorií!
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré…
AHA.cz Tajná večeře Douglase s Gottovou! Ochranka promluvila

Tajná večeře Douglase s Gottovou! Ochranka promluvila

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Farma Česko odhaluje soutěžící: Mary z Bachelora i finalistka drsné show Survivor!

Farma Česko odhaluje soutěžící: Mary z Bachelora i finalistka drsné show Survivor!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Meghan odhalila soukromé fotky rodiny: Harry vás doslova dojme!

Meghan odhalila soukromé fotky rodiny: Harry vás doslova dojme!

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy 7 jmen, jejichž nositelky patří mezi největší svůdnice. Tyto ženy působí na muže jako magnet!

7 jmen, jejichž nositelky patří mezi největší svůdnice. Tyto ženy působí na muže jako magnet!

  • Recepty.cz
  • Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact