Žemle nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka, přebytečné mléko vymačkáme a vmísíme do masa. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a znovu promícháme. Do pekáče dáme silnou vrstvu na drobno pokrájené cibule. Z masové směsi tvarujeme koule velikosti pingpongového míčku (mohou být i větší, ale ne o moc), které srovnáme vedle sebe na cibuli do pekáče. Na každou kouli položíme silnější plátek rajčete, zbytek rajčat rozházíme navrch. To vše zalijeme vodou tak, aby koule byly ponořené. Vložíme do trouby bez vrchního víka a pečeme při 180-200 °C asi 2,5 hodiny, dokud se voda nevyvaří.
2
Jako přílohu je nejlepší podávat čerstvý chléb, který si můžete namáčet do vynikající husté šťávy z cibule a vypečeného masa, ale osvědčily se i šťouchané brambory, které do sebe pojmou množství té vynikající šťávy.
3
Možná teď naštvu některé hospodyňky, ale pánové, věřte, že bez piva si tenhle pokrm nedokážu představit.
Já to vyzkoušel, ale ta rajčata navrchu se mi připálila. Pekl jsem to tedy na horkovzduch. Když jsem ho ale vypnul, tak se ta voda nevyvařila ani za tři hodiny. V čem je ten trik, aby se to povedlo?