Výrobky z poloviny mouky pšeničné a poloviny žitné. Vyrobíme kvásek z pšeničné mouky, žitná se přidává do těsta.
2
Mohou se vyrábět také tak, že pšeničné těsto se vyrobí na kvásek (omládek), k hotovému těstu se přidá polovina těsta žitného a vše se důkladně prohněte. Těsto necháme zrát pouze 30 minut. Z malých kousků těsta stočíme bochánky, z nichž formujeme večky, dáváme na prkna závěrem dolů. Po nakynutí se obrací, potírají vodou, sypou solí a kmínem. Při pečení dbáme na dobré propečení, jakostní dalamánky jsou úměrně trhlé, příjemné chuti a typické chlebové vůně.
3
Dalamánky jsou pro svou typickou chuť velmi oblíbené a vyrábějí se jako specialita.
4
Večky - Odležené bochánky těsta pravou rukou narazíme a levou přehneme přes sebe, opět pravou narazíme a pak pohyby obou rukou dopředu a zpět uděláme na obou koncích špičky a uprostřed bříško.