Přísady na kvásek smíchejte s 300 ml vody a 10 min. hněťte. Pak kvásek vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte přes noc v lednici.
2
Ráno připravte těsto: ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek a postupně do něj přidejte máslo smíchané s melasou, všechny zbylé suché přísady a přibližně 200 ml vody. Pokud vznikne příliš hutná hmota, přilijte trochu vody. Vyklopte těsto na pomoučněný vál, zapracujte kvásek a důkladně hněťte asi 10 min. Pak těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
3
Na pomoučněném válu vytvarujte obdélník o výšce asi 2,5 cm. Vzniklý bochník posypte kousky fíků a datlí a poté zarolujte a důkladně prohněťte, aby se ovoce rovnoměrně rozprostřelo. Těsto nakrájejte na dvacet dílků a vyválejte z nich bochánky. Nechte je ještě hodinu kynout, aby nabraly objem. Lehce posypte moukou. Rozpalte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C a pečte 18-20 min. a nechte vychladnout.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Katka Škopková
|5. 1. 2006 08:49
Hm, tak to v tý Africe musej ty ženský vtávat pěkně brzo ráno, co? Aby to stihly uklohnit:o)
Anonym
|4. 1. 2006 14:54
Je to vyborne aj s temi orechy, na jihu Afriky tomu rikaji jen chleb a podavaji k snidani jen tak s kafem:-)) Ovsem kazde rano se pece cerstve a ji jeste skoro teple, je to pochoutka!