• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Dal Makhani
Napište svůj komentář k receptu

Dal Makhani

autor: AnetkaTom
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 33
doba přípravy: 200 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
7fotografií
Nahrát fotku
 

Dal Makhani je indické národní jídlo, které se vaří v ulicích i domácnostech po celý den.

Suroviny

10 porce
  • Dal
    • 350
      g čočka černá čočka/beluga
    • 240
      g fazole ve slaném nálevu červené
    • 2
      lžička sůl
    • 1600
      ml voda
  • Masala
    • 8
      lžíce máslo
    • 2
      ks cibule bílá
    • 8
      stroužek česnek až 10
    • 1
      lžíce zázvor - mletý
    • 400
      g rajský protlak
    • 1
      lžička chilli
    • 1
      lžička koření - garam masala
    • 1
      lžička sůl nebo podle chuti
    • 1
      l voda
    • 1
      lžička cukr
    • 140
      ml smetana ke šlehání čím více % tím lépe
  • Na ozdobení
    • smetana ke šlehání
    • máslo

Postup přípravy receptu

1
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém hrnci alespoň 30 minut. Poté nechte přirozeně uvolnit tlak a zkontrolujte, že je čočka měkká, měla by se nechat rozmačkat prsty. Část čočky a fazolí rozmačkejte pomocí vařečky. Dejte dál vařit na nízkou teplotu, během toho, co budete připravovat Masalu.

RADA: Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

2
Do hrnce vložte 6 lžic másla, jakmile se rozpustí, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli (je možné použít i žlutou cibuli, ale bílá má lepší chuť do tohoto pokrmu). Cibuli testujte 6 - 7 minut do světle zlatohněda a celou dobu míchejte, aby se nepřichytila.
3
Následně prolisujte všechen česnek a přisypte mletý zázvor. Restujte 1 - 2 minuty, dokud nezmizí syrový zápach. Pak přidejte všechen rajčatový protlak, promíchejte a vařte 2 minuty, dokud se protlak dobře nespojí s Masalou a ze stran nezačne vytékat olej.

RADA: Jak nejlépe skladovat česnek?

4
Směs Masala přidejte k uvařené čočkové směsi a promíchejte. Přidejte koření Garam Masala, chilli a sůl. Promíchejte, přidejte 300 ml vody a znovu promíchejte. Snižte teplotu a odkryté vařte 45 minut (doporučuje se dobu vaření prodloužit i na několik hodin, správně se Masala vaří celý den, dosáhnete tím nejlepší chuti). Často (asi každých 10 minut) míchejte, aby se čočka nepřichytávala na dno hrnce. Přidávejte také vodu - při vaření 45 minut cca 700 ml.
5
Po 45 minutách přidejte cukr a promíchejte. Přidejte zbývající 2 lžíce másla a smetanu. Dobře promíchejte. Povařte dalších 10 minut a je hotovo.
6
Masalu rozdělte do misek nebo hlubokých talířů a ozdobte oříškem másla a smetanou. Podávejte ideálně s česnekovým chlebem Naan.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nekonečný špíz co dům dal

Nekonečný špíz co dům dal

Mňamka - co dům dal

Mňamka - co dům dal

Slané pečivo - co dům dal

Slané pečivo - co dům dal

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Alf Board
    Alf Board | 26. 5. 2023 22:04

    Postupoval jsem přesně podle receptu a velká spokojenost. Děkuji za recept.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka Fazole
Oběd Večeře Vaření Restování Vegetariáni Indie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Chilli Cibule Čočka Cukr Fazole ve slaném nálevu Koření - Garam masala Máslo Rajský protlak Smetana ke šlehání Sůl Voda Zázvor - mletý
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Špagety zapečené se sýrem

Špagety zapečené se sýrem

Galantina z kuřete

Galantina z kuřete

Rychlá svačina

Rychlá svačina

Kuřecí plátky na žampiónech a cibuli

Kuřecí plátky na žampiónech a cibuli

Špagety se špenátovým pestem

Špagety se špenátovým pestem

Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Těstoviny s ricottou, parmezánem a…

Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín

Španělské „španělské ptáčky“…

Fitness sendvič

Fitness sendvič

Americký dýňový koláč

Americký dýňový koláč

Doporučujeme

40 minut
Risotto se špenátem a bylinkami

Risotto se špenátem a bylinkami

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

84
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
47
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
41
Dýňová tortila
Dýňová tortila
34
Meruňkový kompot
Meruňkový kompot
31
Meruňkové knedlíky - kynuté
Meruňkové knedlíky -…

Zajímavé články

Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii, vytáhněte zbraně ze spíže
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii,…
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto…
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno ovlivní výsledek?
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno…
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
AHA.cz Na večírku létaly polibky: Trojan sváděl slečnu Dvořáka!

Na večírku létaly polibky: Trojan sváděl slečnu Dvořáka!

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Z lacinosti noblesa? Slováková, Vémola i Dragounová ukázaly, že elegance je sexy!

Z lacinosti noblesa? Slováková, Vémola i Dragounová ukázaly, že elegance je sexy!

Ženy.cz Stigma kolem ženského hněvu: Proč chlapi naštvaní být můžou, a ženy ne?

Stigma kolem ženského hněvu: Proč chlapi naštvaní být můžou, a ženy ne?

Blesk.cz Jen pro silné žaludky: Drsný úraz Jana Révaie!

Jen pro silné žaludky: Drsný úraz Jana Révaie!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí na červenec: Jak na tom budete s kariérou a komu se peníze jen pohrnou?

Velký horoskop práce a financí na červenec: Jak na tom budete s kariérou a komu se peníze jen pohrnou?

Další doporučené recepty:

Ďábelský Pangasius
Ďábelský Pangasius
Ďáblova pochoutka
Ďáblova pochoutka
Daiquiri
Daiquiri
Dalamánek s trhaným krůtím v pivní šťávě
Dalamánek s trhaným krůtím v pivní šťávě
Dalamánky
Dalamánky
Dalamánky II.
Dalamánky II.
  • Recepty.cz
  • Dal Makhani
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact