K mouce a vajíčku utřenému cukrem přidáme máslo a sůl a postupně vmícháme mák. Zpracujeme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Potom ho vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Dáme péct do středně teplé trouby na 10-15 min., pouze zlehka zrůžovět, spíš má zůstat bílé. Můžeme mazat citronovou nebo bílkovou polevou, ale já to dělám bez ní. Každopádně celý mák pěkně křupe.
2
Tento recept jsem našla tady ve Francii v knize o starých židovských receptech z Polska, pod názvem "Prachnilechs". Možná to někdo znáte?
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Rena
|21. 1. 2017 17:52
Tyto placky se dříve pekly v pošumaví, když ve stavení docházel chleba, který se pekl jednou za 14 dní. Můžete také přidat trochu prdopeče a péci větší placky asi 15 cm. Vajíčko se dáváme celého, aby placky byly křupavější. 8-)
Rena
|21. 1. 2017 17:51
Tyto placky se dříve pekly v pošumaví, když ve stavení docházel chleba, který se pekl jednou za 14 dní. Můžete také přidat trochu prdopeče a péci větší placky asi 15 cm. Vajíčko se dáváme celého, aby placky byly křupavější. 8-)
V postupe prípravy u tohoto receptu http://www.recepty.cz/recept/cukrovi-s-celym-makem-17139 chýba, čo s vajíčkom. Poukázala na to užívateľka Lori, ešte 30.10.2010
Je to skveleeeee,zmizelo bleskovou rychlosti.Mak milujeme,jedli jsme a jedli, dokud bylo co...
Tyto prastare a lety proverene recepty vetsinou nemaji chybu.Od ted to jsou jedny z mych nejoblibenejsich susenek.Dekuji
Tak nakonec jsem vajíčko nejprve utřela s cukrem a pak přidala máslo a ostatní suroviny. Je to moc dobré a díky máku neobvyklé cukroví. Voní po másle. Na Vánoce upeču znovu a z dvojité dávky, to dnešní už je skoro pryč.
Zapomnela jsem upresnit, ze se jedna o mouku hladkou (tady ve francii totiz jinou tezko shanime). Zrovna si ted rikam, jestli by byl rozdil pouzit treba polohrubou - v peceni se moc nevyznam :)
Jana Remková
|16. 12. 2008 17:25
Nějak tady nevidím jakou tu mouku bych měla dát. Asi hladkou? Škoda, že je tam ten cukr, byly by to dobré slané preclíky, že?