Z mouky, citronové kůry (čerstvě nastrouhané, dle chuti), kypřidla, tvarohu a změklého másla (lze použít i Heru) vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu půl hodiny odpočinout. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na slabší plát, tvořítkem vykrájíme kolečka, která přeložíme na půl, pak ještě jednou, špičku v prstech mírně umáčkneme, aby se nám při pečení nerozvíraly.
2
Kraje potřeme vejcem a obalíme je buď v připravené drobence nebo v cukru krystalu smíchaného s vanilkovým cukrem nebo ve skořicovém cukru. Do cukru můžeme přimíchat i kokos nebo ořechy. Vše záleží na naší chuti. Pokud budeme namáčet motánky v drobence, počítáme s tím, že budou méně sladké než ty cukrové.
3
Motánky skládáme na plech s pečícím papírem, pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.
4
Podávat motánky můžeme ihned, teplé jsou totiž nejlepší, ale ani studené nejsou vůbec k zahození. :-)