Z cukety se dá vykouzlit celá řada úžasných pokrmů. Vynikající jsou třeba zapečené cukety naplněné masovou směsí s restovanou cibulkou, protlakem, nakládanými rajčaty, česnekem, oreganem a petrželkou, posypané strouhaným sýrem.
Cibuli zpěňte v kastrolu nebo hlubší pánvi na dvou lžících oleje a restujte asi 2 minuty. Přidejte mleté maso, osmažte ho na středním plameni a vařečkou rozmělněte na kousky. Jakmile je maso ze všech stran osmažené, přidejte protlak, rajčata, česnek, oregano a většinu petrželky. Směs ochuťte solí a pepřem, promíchejte a pár minut povařte, aby se tekutina lehce zredukovala.
Masovou směsí naplňte cukety, naskládejte je na plech nebo do pekáče, pokud se naklánějí, podložte je kouskem zmačkaného alobalu. Cukety posypte sýrem a dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Hotové je podávejte posypané zbytkem petrželky. Nejlepší jsou ještě teplé, ale klidně si je dejte i studené.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2020)