Jojo, Věro, máte pravdu, i u nás ji mají také v prodejně BIO. Tam mají ostatně velký výběr různých koření, která jinde nejsou.
Adžiku jsem koupila na tržnici, ale myslím je možné se zeptat ve zdravé výživě nebo jak se ty krámy jmenují...
V mém bydlišti Adžika neexistuje ani v Coopu ani v Bille. Jelikož jste kdysi prozradila odkud jste Vy, tak se můžu pozeptat ve Vašem rajonu. Moc děkuju za ochotu, ale zatím si se mnou nedělejte těžkou hlavu. Leda když opravdu nikde nebude, tak se ozvu. Zatím pátrám teprve asi měsíc. Díky.
To se divím, Ivano, že nemůžete Adžiku sehnat, užse dá koupit skoro v každém obchodě- mají ji v Bille, Coopu - Jednotě, v prodejnách zeleniny. Pokud byste měla o ni zájem, napište mi na e-mail a já Vám pár balíčků pošlu! Vzdyť o nic nejde, jen o to zabalení, ne ?
Já jsem z tohohle jídla úplně nadšená!! Využívám ho zásadně místo tukožroutské polívky, když potřebuju něco shodit. Udělám si toho hrnec, celej týden to tahám do práce na oběd, je to výborné a zasytí to. Akorát se mi nedaří nikde sehnat tu vychvalovanou Adžiku.
Pekne ďakujem za odpovede, bola som mimo dosah počítača, takže som nemohla hneď reagovať. Určite vyskúšam tento recept aj tento rok. Tak dlhú dobu som poháre nesterilizovala, to je isté. Len mi stále vŕta hlavou, že keď by ten obsah pohára bol zlý, prečo pri otvorení mal príjemnú vôňu. Samozrejme je to iba môj postreh, inak som veľmi citlivá na chuť pokrmov. Uvidíme, ale určite sa neskôr ozvem, až budem ochutnávať cuketový kotlík II. v jesennom, resp. zimnou období. Díky.
Paní Margito, mně se taky stalo, že od loňska bylo pár sklenic zkažených, ale to bylo tím, že víčka nedržela. Dávám taky na všechny zavařeniny víčka s červenou gumičkou. Sterilizuji taky na 100 st. asi půl hodiny. Jinak opravdu nevím, čím by to mohlo být...
Paní Margito,dáváte víčka s červenou gumou?Já na ně nedám dopustit.Zavařuji v Roháčích u stanu hřiby ve spartanskýck podmínkách a manžel jednou dal omylem na některé sklenice bílá víčka.Zkazily se všechny s bílou gumou.Jinak mě nic nenapadá , já jsem měla s tímto receptem ty nejlepší zkušenosti.Zavařovala jsem ale 60min při 100 stupních.
Vloni jsem vyzkoušela a celou zimu jsme si na této omáčce pochutnávali na různé způsoby.Zavařovala jsem tak 20 min.na 80-100 stupňů.Myslím si, paní Margito,že pokud by Vám směs zkvasila i přesto,že jste měla dobře uzavřené sklenice,tak by to bylo poznat hned na první pohled,protože víčko by bylo vypouklé.Pokud víčko vypouklé nebylo,znamená to,že špatně chytlo.Jinak nevím.Třeba ještě něco poradí paní Jana.
Po roku otváram diskusiu na tento recept a prosím Janu z VM o odpoveď:V m.r. som tento recept robila, všetko dobre dopadlo, výborná chuť a tešila som sa na použitie v zimnom období. Ale urobila som niekde chybu a neviem kde. Každý pohár, ktorý som otvorila bol voňavý, ale pri ochutnaní sa mi zdalo, že je zmes skysnutá. Dúfala som, že to bude len jeden, dva poháre, že som ich asi zle zatvorila, ale nie. Všetko som postupne vyhodila. Keďže je obdobie cukiet a recept v zložení sa mi páčil a stále váham, či znova urobiť pokus, prosím o odpoveď, čo som mohla urobil zle. Koľko sa starilizuje táto náplň v pohároch. V m.r. so sterilizovala náplň ako lečo, pretože som si myslela, že to postačí. Vopred srdečná vďaka.
Ďakujem za radu pani Jane.Korenie som našla na www.koreni.cz. Je možné, že toto korenie tomu dá tú správnu chuť.Ešte raz díky.
Milá Margita, ťažko Vám poviem, aký mam pomer zeleniny, ale asi takto: veľa cibule, cuket,menej ostatnej zeleniny, dost korení, aj Adžiku - je výborna!!Omlouvám se za svoji slovenštinu - raději dále česky.Adžika má velkou výhodu, že není solená, je v různých druhů koření z Kazachstánu, Arménie, atd.Dávám ji na pečené kuře, vepřové maso, přidávám i na roštěnky, také na čínu, prostě je univerzální. Do kotlíku dávám i houby - teď zase rostou. Můžete i ten pórek, prostě - co Vás napadne. A hlavně - dochutit různým kořením tak, jak Vám to bude chutnat.
O koření Adžika se dozvíte více, kliknete-li na "Slovník pojmů".
Prosím pani Janu z VM o pomer zeleniny v uvedenom recepte. Tiež mi vysvetlí niekto z čoho je korenie Adžika, resp. z čoho pozostáva. U nás na Slovensku som ho pozerala, ale akosi bezvýsledne. Inak recept som robila a namiesto tohoto korenia som dala kari korenie a provensálske korenie, ešte som pridala posekaný pór, ale stále sa mi zdalo, že je to podobné leču. Že by tomu dalo takú dobrú chuť korenie Adžika?Cukety je tento rok dosť, ešte by som to skúsila.