Omytou mladou cuketu nastrouháme na struhadle s velkými slzami do mísy. Přidáme mák, cukry, vejce, olej, citronovou kůru i šťávu a dobře promícháme. Poté přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme. Těsto nalijeme do koláčové formy (cca 32 cm) vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25 minut a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, pak překlopíme na tác a necháme úplně vychladnout.
Moučkový cukr dáme do misky nebo hlubokého talíře a přidáme cca 3 lžíce citronové šťávy. Lžící dobře ode dna mícháme a dle potřeby po důkladném promíchání přidáváme po kapkách další citronovou šťávu, do požadované konzistence, která by měla být krémová, nepříliš řídká, aby z vychladlého korpusu rychle nestékala, ale pomalu se po povrchu rozlévala za malé pomoci cukrářské karty nebo stěrky. Přelitý makovec/makovník necháme zaschnout, poté krájíme a podáváme.
3
Makovník / makovec je vláčný, nadýchaný, voňavý a hlavně velmi snadný a rychlý.