g
tvrdý sýr
dle chuti, polovina množství vymačkané cukety, cca
1
stroužek
česnek
nebo bylinky, koření
pečící papír
Cuketová směs:
250
g
kuřecí maso
1
ks
cuketa
mladá, neloupaná
koření
dle chuti (Adžika, Čubrica...)
sůl
1
lžíce
solamyl (bramborový škrob)
olej
česnekový dressing
Postup přípravy receptu
1
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme pustit šťávu. Cuketu vymačkáme v rukách co to jen jde, abychom její hmotnost snížili klidně i o polovinu (z 600-ti gramů jsem měl 320). Cuketu dáme do mísy, přidáme nahrubo strouhaný sýr (Gouda, Eidam, uzený...), vejce, dle chuti dokořeníme nebo přidáme bylinky. Vše dobře promícháme, rozdělíme na čtyři díly a na čtvercích pečícího papíru vytvoříme čtyři tenké placky, které nasucho osmažíme dozlatova na pánvi, kterou jsme si předem rozpálili. To, jak je placka pečená poznáme při nadzvednutí růžku pečícího papíru. Pokud je pečená, položíme na ni ještě jeden čtverec papíru a pomocí obracečky otočíme a dopečeme druhou stranu.
Po upečení vyndáme z pánve, necháme částečně zchladnout (horké sloupnout z papíru nejdou) a poté papír sundáme. Hotové tortilly naplníme připravenou směsí (lze udělat i vlastní, klidně bezmasou) a můžeme podávat. Kdo chce, pokape směs před zaklopením tortillou česnekovým dipem.
3
Směs: maso i cuketu pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme dle vlastní chuti, zasypeme solamylem, promícháme a dáme zprudka osmažit dozlatova na rozpálenou nepřilnavou pánev s troškou oleje. Během smažení občas promícháme. Můžeme pokapat troškou sojové omáčky nebo worcesteru. Směs rozdělíme do cuketových tortill.
4
Pokud chceme, můžeme tortilly připravit i v troubě, na pečícím papíru, při teplotě cca 220 stupňů.