Dozlatova opečené placky z cukety a mrkve jsou naprosto vynikající. Dejte si je se zeleninovým salátem nebo třeba zjemněné bílým jogurtem a uvidíte, že si je ihned oblíbíte.
g
hladká mouka
je možné použít kukuřičnou mouku či ovesné vločky rozemleté najemno
2
ks
cuketa
středně velké
1
ks
mrkev
3
ks
vejce
sůl
dle chuti
pepř mletý
dle chuti
2
stroužek
česnek
větší
1
lžička
majoránka
1
lžička
oregáno
slunečnicový olej
nebo řepkový - na smažení
Postup přípravy receptu
1
Cuketu pořádně omyjte a nastrouhejte najemno. Slabě osolte a nechte cca 15 minut odležet. Mezitím si nakrouhejte mrkev. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu a přendejte do misky s nakrouhanou mrkví.
2
Přidejte rozšlehané vejce, prolisovaný česnek, majoránku, oregano a pepř a vše promíchejte. Je těžké předvídat, kolik vody cuketa pustí, každá cuketa je jiná. Řiďte se intuicí a případně přidejte ještě trochu mouky. Těsto by mělo být spíše hustší, na pánvi by se nemělo trhat. Pokud by se přeci jen trhalo, přidejte ještě vejce.
Placky můžete buď péci v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut na pečícím papíře, nebo si rozehřejte na pánvi olej, pomocí lžíce vytvořte placičky a ty poté opečte z obou stran dozlatova. Hotové je pak vyložte na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, abyste je zbavili přebytečného oleje. Podávat je můžete např. s okurkovým salátem a jogurtovým dipem.