g
anglická slanina
nebo šunka, tvrdý salám - dle chuti
1
stroužek
česnek
150
g
rajčata oloupaná
- masitá
sůl
a pepř
koření
dle chuti: Gyros, Adžika, italská směs...
1
ks
rohlík
nebo houska - starší
sýr
- není nutný
Postup přípravy receptu
1
Cuketu podélně rozkrojíme a dáme na olejem vymazaný plech řezem dolů rozpéct do předehřáté trouby na 10 minut, aby šla dobře vydlabat. Poté ji necháme krátce zchladit a opatrně z ní vydlabeme větší část dužiny. Lodičky okořeníme dle vlastní chuti a poté je naplníme připravenou náplní.
2
Náplň: na lžíci oleje orestujeme pokrájený pórek (cibuli) se slaninou a česnekem. Přidáme pokrájená rajčata a dužinu z cuket, osolíme, okořeníme dle chuti a krátce podusíme. Podle potřeby zahustíme nastrouhaným nebo rozmixovaným starším rohlíkem.
3
Cukety dáme opět na plech a zapečeme v předehřáté troubě cca 25 minut dozlatova. Ke konci zapékání můžeme posypat sýrem. Podáváme s bramborovou nebo zeleninovou přílohou.
4
Pokud vynecháme uzeninu a přidáme například tofu, můžeme podávat jako vegetariánský pokrm.