Máte rádi lasagne? Vyzkoušejte v sezóně cuket jejich zdravější a odlehčenou verzi. Stačí pláty těsta nahradit cuketou. Získáte díky tomu zdravé a chutné letní jídlo, které ocení celá rodina.
Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho lehce opečeme. Přidáme najemno nasekaný česnek, drcená rajčata z plechovky, nasekané bylinky (pokud máme sušené, přidáme od každého druhu lžičku) a cukr. Osolíme, opepříme, promícháme a povaříme za průběžného míchání asi 20 minut do zhoustnutí. Pokud začne omáčka hodně houstnout, zředíme ji troškou vody nebo vývaru.
2
Omyté cukety nakrájíme podélně na proužky silné asi půl centimetru, osolíme a necháme chvíli stát, až se na nich objeví kapičky vody. Otřeme je papírovou utěrkou, plátky rozložíme na plech s papírem na pečení, potřeme olejem, opepříme a dáme asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Takto upečené plátky ještě znovu osušíme papírovou utěrkou.
Na dno zapékací mísy nalijeme tenčí vrstvu masové směsi, zakryjeme ji plátky cukety a posypeme částí parmazánu. Přidáme další vrstvu masové směsi, opět ji pokryjeme plátky cukety a zasypeme sýrem. Takto pokračujeme ve vrstvení, až spotřebujeme všechny cuketové plátky, které by měly tvořit horní vrstvu. Na ně rozložíme mozzarellu nakrájenou na plátky a posypeme zbytkem parmazánu.
4
Zapékací mísu zakryjeme alobalem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut. Pak alobal odstraníme a lasagne dopečeme ještě asi 15 minut dozlatova.