Omytou, hrubě nastrouhanou cuketu osolíme, promícháme a dáme do cedníku okapat. Okapat ji necháme v cedníku klidně déle a vodu z ní i průběžně vymačkáváme. Z 800 gramů cukety budeme mít nakonec jen cca půl kilogramu nastrouhané cukety, kterou dáme do mísy, přidáme vejce, koření nebo bylinky dle chuti a mouku dle potřeby.
Mouky dáme tolik, aby se nám mokrou rukou z těsta dobře tvořili kuličky (25 až 30-ti gramové). Před tvořením kuliček si dáme vařit hrnec s osolenou vodou. Pokud se nám nechce koulet knedlíčky, mokrou lžící odebíráme těsto z mísy a házíme do vroucí vody noky zhruba stejně velké.
3
Knedlíčky nebo noky naházíme do vroucí vody (klesnou ke dnu), po minutě je opatrně podebereme ode dna, počkáme až nám vyplavou a poté vaříme 4-5 minut. Pak je scedíme, promícháme s rozpuštěným máslem, s osmaženou cibulkou na špeku nebo nejlépe s výpekem z masa.
4
Podáváme se zelím, špenátem, pečeným masem... vše dle chuti.
5
Knedlíčky jsou díky cuketě hezky vláčné, dochucování je na nás, podle tuho, k čemu je jako přílohu budeme podávat.