Z cukety se dá připravit řada nápaditých pokrmů. Báječně chutnají třeba na rajčatové omáčce zapečené trubičky z cuket, naplněné lahodnou směsí ricotty, rozšťouchaného hrášku, nasekaného špenátu, čerstvé máty a vajec, posypané nastrouhanou mozzarellou.
Cibuli nasekejte nadrobno a zpěňte na lžíci oleje, restujte asi 2 minuty. Přidejte rajčata, ochuťte cukrem, solí, pepřem a na mírném plameni zredukujte na hustší omáčku, asi 10 minut. Přidejte česnek a oregano, promíchejte a rozprostřete na dno formy.
Povolený hrášek dejte do mísy a nahrubo ho rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte nasekaný špenát a mátu, ricottu, vejce, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte.
3
Cukety nakrouhejte pomocí škrabky na zeleninu na velmi tenké plátky. Na každý plátek dejte poctivou lžičku náplně, zarolujte a postavte na výšku do omáčky v zapékací formě. Posypte nastrouhanou mozzarellou a dejte péct asi na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Hotové jídlo ještě posypte čerstvým oreganem nebo bazalkou a podávejte teplé.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2020)