g
uzené maso
- plec, libovější bok... nebo klobása, šunka- dle chuti
4
ks
vejce
1
ks
červená paprika
sůl
a pepř dle chuti
tuk
Postup přípravy receptu
1
Cuketu nastrouháme na hrubo do větší mísy, přidáme nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou papriku, žloutky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Přidáme na kostky pokrájené starší rohlíky, které necháme v cuketové směsi cca 15 minut zvlhnout. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka, ale to až naposledy, cuketa pustí vody dost. Pokud je směs mokrá víc než potřebujeme, můžeme přidat ještě pokrájený rohlík nebo strouhanku. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a vše dáme do připraveného pekáčku, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dozlatova.
2
Podáváme buď teplé s bramborovou přílohou nebo jen se zeleninovým salátem. Vynikající je nádivka i vychladlá.
3
Do nádivky můžeme místo papriky přidat hrášek nebo dochutit muškátovým květem.
4
Pokud nedáme maso (což je škoda), máme vegetariánský pokrm.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Olči
|5. 9. 2016 06:16
Žemlovka je výborná. Děkuji
Marie
|21. 6. 2016 13:57
Větší pitominu jsem už dlouho nečetla :-) .
Marie
|21. 6. 2016 13:54
Je vynikající :-* a uzené maso jsem do ní dala. Do slané žemlovky se výborně hodí a na rozdíl od zeblbáby jí nepohrdla ani hlava rodiny, což kvituji pro příště :-)) .
borůvka
|18. 6. 2016 14:14
no vyjma těch 10-ti kusů rohlíků bych si to udělala taky !! ale nevím čím bych je nahradila !! :-( :-( :
Michaela Levá
|1. 4. 2016 07:29
Zbylo mi nějaké pečivo ze svátků a dokonce i kus z masa z uzeného kolínka, tak jsem žemlovku včera odpoledne zkusila. Byla vynikající <3 a určitě jí brzy zopakuji.
Gábina
|19. 8. 2015 19:15
Babička dělala něco hodně podobného. Nevím jestli to byla zrovna žemlovka, ale asi jo, když v ní housky i cuketa byly a kus masa taky nechyběl. Vždycky jsme se na ní vrhly a zbyl jenom prázdný pekáč. Tak to vyzkouším a uvidím jestli to bude to co nám tak chutnalo.
Běta
|24. 7. 2015 07:45
Je výborná, děkuji za recept.
Hanka Faustová
|29. 7. 2014 11:24
Chtěla bych poděkovat za tenhle úžasný recept. Nejenže se do žemlovky dá přidat to co zrovna doma mám, takové to co dům dal, ale všem i strašně moc chutná. Děkuji a doporučuji každému.
Veronika
|15. 7. 2014 12:09
Pekla jsem jí z půlky ingrediencí na zkoušku a snědli jsme jí s přítelem celou na posezení. Byla bezvadná, děkuju.
Je výborná a všem kdo neví co s cuketama jí můžu jen doporučit. Teplá nebo studená, vždycky přijde k chuti .
Marta Hadravová
|26. 8. 2012 16:43
Rohlíků jsem měla jenom osm a z uzeniny to co jsem v lednici posbírala, tak jsem si trochu poupravovala recept podle sebe. Je výborná a nejlepší jsou u ní opečené okraje.