Hustá zeleninová polévka z cibule, pórku, cukety a špenátu, ovoněná mátou, podávaná s natvrdo uvařeným vejcem, plátky dokřupava opečené slaniny a rozdrobeným sýrem feta, je rychle hotová, zasytí ale na dlouho.
Cibuli a pórek očistěte, z pórku důkladně vypláchněte zeminu. Cibuli pokrájejte na kostičky, pórek na půlkolečka. V hrnci zahřejte dvě lžíce oleje a obojí asi 5 minut restujte na mírném plameni, neměly by chytit barvu.
Cuketu pokrájejte na kousky a přidejte k základu polévky, restujte asi 3 minuty a zalijte vývarem. Vařte asi 5 minut, přidejte nasekaný špenát a polévku ochuťte solí a pepřem. Už jen minutu provařte a obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém
3
Během vaření polévky připravte vejce: dejte vodu do rendlíku, jakmile začne vřít, vložte do hrnce vejce a vařte je 8 minut. Poté je prudce zchlaďte a oloupejte. Plátky slaniny dejte na rozpálenou pánev a vypečte je dokřupava.
Polévku rozdělte do misek, dochuťte ji červeným pepřem a trochou olivového oleje. Do každé přidejte polovinu vejce, poctivou porci nasekané máty, nadrobte slaninu a sýr.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (duben/2020)