Pokrájené brambory dáme do hrnce, zalijeme vývarem (cca 400 ml), přidáme pokrájenou cuketu (dýni), sůl, muškátový květ a vaříme doměkka. Po uvaření vše rozmixujeme na hladký krém, který zredukujeme vývarem na potřebnou hustoutu. Nezahušťujeme moukou ani jíškou. Pokud vaříme polévku z dýně, budeme potřebovat o trochu víc vývaru. Přidáme nastrouhaný Čedar, opepříme a krátce povaříme za stálého míchání, aby se sýr rozpustil. Nakonec dochutíme solí a můžeme podávat.
2
Podáváme s máslovými krutony a troškou strouhaného Čedaru.
3
Čedar můžeme nahradit i jiným chuťově výrazným sýrem, například parmezánem...
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jitka
|24. 1. 2017 13:36
Děkuji a dávám si recept do svého sešítku, kam píšu jenom ty recepty, které stojí za to je opakovat, protože nás oslovily hned na první dobrou.
slunicko
|19. 7. 2016 12:59
byla to skvela polevka )
zuzka
|20. 5. 2016 09:23
zalévala jsem jen čistě vodou, protože poslední vývar z mražáku jsem dala včera do houbové omáčky. byla skvělá :-* , zdravá :-* , rychlá :-* a dost zasytí :-* dík bramborám. sýr, který jsem zapomněla dát do polévky jsem dala jen nahoru při servírování. doporučuji :-) .
Petra Vlková
|27. 9. 2015 13:33
Polévku jsem dělala z mexické dýně, byla skvělá a chutnala celé rodině. Muškátový květ jsem nikdy nepoužívala a kupovala jsem si ho až včera poprvé. Určitě ho do polévek budu přidávat, protože dodá výbornou chuť ale nepřetluče chutí sýr.
Maria
|26. 4. 2015 12:27
Potrebovala jsem 4 male cuketky a misto cedaru dala ovci pecorino. Polevka byla exceletntni, dekuji za recept. Dynovy krem take rada vyzkousim.
Katka
|24. 8. 2014 12:05
Kdyby tam nebyly manželovi oblíbené krutonky, tak by asi nad polévkou ohrnul nos, ale takhle jsem na něj oklikou vyzrála a dětem tedy chutnala moc a mě taktéž. Určitě recept uplatním i v budoucnu, děkuji.