Očištěnou cuketu nebo dýni nastrouháme na plátky. Do vymazaného pekáče dáme 1/3 cukety, posypeme polovinou nastrouhané Nivy, rozložíme druhou třetinu cukety, opět Nivu a navrch zbytek cukety. V mléce rozmícháme vejce a zalejeme cuketu. Pečeme při střední teplotě asi 30 minut.
Cesnak nepridávam, pretože chuť Nivy je tak vynikajúca a charakteristická, že cesnak ju potlačí. Z rovnakého dôvodu nedoporučujem meniť druh syra, tá Niva je tam práve pre to výborné ochutenie.
Zorka, viac tekutiny ste tam mali kvôli tým semenám a "vnútru", ale to nie je na škodu. Som rada, že chutilo))
Zora Manasová
|22. 9. 2007 14:10
Mám veľmi rada zapekané jedlá aj cuketu a tento recepte sa mi veľmi páči pre jeho jednoduchosť. Cuketu aj baklažán nechám vždy vypotiť, ale keďže sa vždy prvý raz presne držím receptu, cuketu som nevypotila. Bolo to dobré, ale pustila vodu, hoci som ju piekla dlhšie a pri vyššej teplote, aby dobre stuhla. Nabudúce nechám vypotiť a nedám mlieko, ale smotanu (dávam smotanu alebo omáčky). A pretože som sa ponáhľala, semienka som nevyberala a neboli vôbec cítiť, hoci cuketa bola veľká. Strúhať sa nedala, tak som ju nakrájala na elektrickom krájači na chlieb (pužívam ho na krájanie všetkého čo sa dá) - rýchle, rovnako hrubé plátky a bez zbytočnej námahylakťa. Hodnotím za 1.
markéta plíhalová
|13. 9. 2007 13:16
Dobrůtka. Poprvé jsem pracovala s cuketou. Tento recept si dávám mezi oblíbené.
Světlana
|10. 9. 2007 08:59
Tomu říkám opravdu mňamka. Celá rodina měla boule za ušima. Díky, díky, díky. Já tam tu smetanu dala také.........
Tereza J.
|1. 9. 2007 15:00
Cuketu strúham na plátky priamo do pekáča a rozhrniem ju na rovnako hrubú vrstvu. Nebojte sa, nebude plávať, vždy to tak robím. Prípadnú tekutinu zahustia vajíčka.
Renata Kolářová
|1. 9. 2007 13:28
Paní Terezko, necháte tu cuketu nejprve vyplakat, nebo ji přímo dáte do pekáče? Bojím se sterjně jako Pavlínka, že mi ta cuketa bude "plavat".
eliska
|4. 8. 2007 21:01
Hodnotim na jednicku, vyborne a zdrave :-) Pekla jsem v zapekaci mise s olivovym olejem. Navrch jsem pridala bily jogurt a vajicka s mlikem vynechala.
Danka Snášelová
|31. 7. 2007 15:40
To je prima. Další receptík s cuketou = šup a už je v oblíbených.
Tereza J.
|17. 7. 2007 15:02
Musí to pekne stuhnúť a potom sa to pekne nareže. Pošlem foto, včera som to robila. Asi ste dali viac mlieka a menšie vajíčka alebo ste to iba nedopiekli, kým zhustnú. Ak máte menšie vajíčka, pridajte ešte jedno.
Pavlinka3
|17. 7. 2007 14:47
Nevím jestli jsem něco udělala špatně, ale je to celé dost "rozbleptané" - voní to sice krásně, ale ta "robleptanost" to vše kazí. Kde je chyba?
.....
|16. 7. 2007 13:53
výborné!(ještě jsem top zalila smetanou:-)
Tereza J.
|15. 7. 2007 20:26
Skúšala som to s tou horčicou raz na radu kamarátky, nie je to ono, horčica prebíja chuť Nivy. Preto ju nepoužívam do tohto jedla. Ono nie všade sa dá všetko dať))
Zdenka H
|14. 7. 2007 16:02
Plátky jsou bez semínek ta jsou hořká. Je dobré přidat do nivy trošku francouzské hořčice.
Pavla2
|14. 7. 2007 12:47
Pred chvili jsem cuketu s nivou vyndala z trouby a uz jsem i stihla ochutnat. Moc dekuji za recept, je to vyborne.
Tereza J.
|12. 7. 2007 20:53
Lenka, používam veľkú cuketu, takže ju očistím a semienka vyberiem. Môžete použiť aj tekvicu , prípadne patizóny. Netreba ničím koreniť, Niva ochutí výborne.