Cukety se těší čím dál větší oblibě - dají se jíst i syrové, ale mnohem častěji se konzumují po tepelné úpravě. Po zapečení cuket spolu s mletým masem vzniká chutný a rychlý pokrm, ke kterému se nejlépe hodí vařené nebo pečené brambory.
V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém zesklovatíme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso (já dávám hověží) a smažíme tak dlouho, dokud se maso nerozpadá na malé kousíčky. Přidáme rajčata nakrájená na kostičky, vydlabanou dužinu z cukety, česnek a petrželku nasekané na drobno a podle chuti sůl a provensálské bylinky. Snížíme plamen a dusíme, dokud zelenina nezměkne.
Děkuji za recept a dávám za jedna! Přesně jsem se držela receptu a výsledek byl vynikající. Plněné cukety jsem dělala poprvé, recept si ukládám a určitě budu dělat znovu.
Kája
|30. 7. 2016 10:30
Nepopírá hovězí pečené maso není moc zdravé.
Zdeněk
|14. 7. 2016 22:54
Můj první pokus s cuketou a hned výborný výsledek ! Děkuji.
Popírá mé oblíbené heslo, že jídlo je buď zdravé nebo dobré. :-)
Líba
|1. 7. 2016 22:14
mám tenhe recept uložený,jak narostou první cukety už ho hledám,nemá to chybu,moc dobré O:-) O:-) ;-)
Lucie
|6. 1. 2016 12:32
Vcera jsem to delala poprve a vyborne! Jen bych priste cuketu osolila , nez ji naplnim masovou smesi. Jo a do smesi jsem jeste pridala 2 lzicky dijonske horcice :)) mnaaam
Takhle upravená cuketa je výborná. Udělala jsem ji a moc jsme si pochutnali s rodinou. Určitě jí budeme dělat častěji. :-) Mohu jen doporučit a dávám za 1. 8-)
Oli
|4. 8. 2015 18:41
To nemá chybu...dokonalost sama <3
Davča
|14. 7. 2015 15:01
Píšu ještě s plnou pusou a tohle vám musím říct: jestli máte cukynu a upravujete ji jinak, než podle tohoto receptu, je to plýtvání a nemám vás rád! ;-)
Lucie
|18. 9. 2014 10:07
Dnes jsem dělala poprvé. Je to výborné. Přidala jsem jen o trochu více česneku a mňamka ;-) ;-) ;-)
Vynikajici..jeste jsem pridala cerstve hribky na drobno a vynikajici :-)
Aluš
|24. 8. 2013 22:44
A posypala nivou <3
Aluš
|24. 8. 2013 22:43
Děkuji moc za recept! Já už od mala cuketa fuj, to nikdy jíst nebudu 8-) No a na přání jsem otci teda upekla a tak krásně to vonělo, že jsem musela ochutnat taky a fakt mňamka. Jen jsem si to trochu podle potřeby poupravila, měla jsem velikánskou, tak jsem ji nakrájela na hrubší kolečka, vydlabala a naplnila. A jelikož máme rádi česnek, tak jsem dala o dost víc, ale opravdu mňam! :-[ :-)
Ani
|27. 3. 2013 13:02
Tak tady je zase někdo chytrej.....proč by se jako nesměl zahřívat? Jinak díky na recept -super <3
Hezký den, Kláro, je myšleno přesně tak, jak píše Ajaja, pro zkušené kuchařky je toto samozřejmost, ale raději jsem to do receptu napsala, aby bylo všem jasné, jaká má struktura masa být :-)
Dobrý den, některé olivové oleje jsou pro teplou kuchyni bezvadné, olivový olej má tzv. bod přepalování 210°C (do této teploty si stále zachovává všechny své důležité živiny!), jiné tuky se při této teplotě již přepalují. Například slunečnicový olej se přepaluje už při teplotě okolo 170°C a vepřové sádlo při teplotě 180°C. Samozřejmě není nutné v tomto receptu olivový olej použít, můžete zaměnit za tuk, na který jste doma zvyklí.
Ajaja
|22. 9. 2012 11:49
Ono jde asi o to, že to mleté se tam dá jako "hrouda", takže je třeba, aby se neopeklo jako hrouda, ale rozpadlo se na ty malé kousky co prolezly mlýnkem. Tak se lépe spojí se šťávou... ;-)
Ajaja
|22. 9. 2012 11:48
Není oliváč jako oliváč.... panenský se nezahřívá, je do studené kuchyně. Pokud nejde o panenský, pak klidně i do teplé kuchyně ;-)
L.Z.
|9. 8. 2012 16:18
Dovolím si reagovat. Olivový olej se vyrábí jak pro teplou kuchyni, tak pro studenou kuchyni. Stačí si přečíst etikety :-\
Použila jsem slunečnicový olej, cibulku jsem po osmažení raději vyndala a pak teprve dala smažit maso. S těmi kousíčky bylo pravděpodobně myšleno až se vyškvaří tuk z masa. Oliváčem jsem pokapala celou cuketu až při zapékání, když jsem přidávala sýr. Jednoduché a dobré jídlo, dokonce i ty brambory jako příloha jsou dá se říci zbytečné, chutná skvěle i s bílým pečivem.
Myslím si, že mleté mäso by už sa nemalo rozpadávať na ešte menšie kúštičky. Mohol by to autor nejak vysvetliť?
Oliva
|2. 7. 2012 10:42
olivový olej rozpálit na pánvi? co je to za kra.... ? nevím k čemu tak zbytečně utrácet peníze. oliváč se nesmí zahřívat, ztrácí důležité složky, kvůli kterým se ho využívá. lidi přemýšlejte trochu :'(