Tradiční francouzské pečivo, které je krásně křupavé a plné sladké náplně. V našem receptu ji připravíme z mandlí a hotové croissanty stylově ozdobíme mandlovými lupínky. Výborné jsou jak ke snídani, tak třeba ke kávě jako moučník.
Do mísy vlijte 300 ml vody, přidejte 1 vejce, kvasnice, mouku, cukr a sůl. Z dané směsi uhněťte těsto, zabalte jej do potravinové folie a uložte do lednice. Nechte těsto odpočívat několik hodin, ideálně až do druhého dne.
Máslo vložte mezi dvě potravinové fólie a vyválejte z něj čtvercový plát. Těsto vyndejte z lednice a také jej vyválejte do plátu, který bude o něco větší než připravená placka másla.
3
Máslo umístěte do středu těstového plátu. Těsto poté skládejte jako obálku – rohy těsta překlopte do středu, kde se setkají. Následně těsto složte na třetiny, zabalte do potravinové folie a nechte zhruba na půl hodinky v lednici.
4
Poté znovu dvakrát zopakujte tentýž postup – těsto rozválejte, složte na třetiny a uložte do lednice. Při tomto opakování už nepřidávejte další máslo.
Po posledním uložení v lednici těsto vyndejte a vyválejte z něj zhruba 3 mm silný obdélník. Překrojte jej na dva pruhy a ty následně nakrájejte na trojúhelníky. Rohy u základny každého trojúhelníku mírně roztáhněte.
6
K základně trojúhelníku naneste mandlovou náplň. Tu vytvoříte rozpuštěním kostky másla, do které přidáte cukr, najemno nastrouhané mandle a žloutek. Vše vmíchejte do hladké směsi.
7
Od základny trojúhelníku začněte opatrně zavinovat těsto do tvaru croissantu. Špičky zahněte dovnitř, aby se croissanty při pečení nerozjely a nevytekla z nich náplň.
Připravené croissanty nechte asi hodinu až dvě kynout. Potom je potřete máslem a posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě na 180 stupňů zhruba 10 až 15 minut.