• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Croissant
Napište svůj komentář k receptu

Croissant

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
1.5
hodnotilo: 4
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Croissant
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hladká mouka
    • 40
      g droždí
    • 1
      l mléko
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      ks vejce
    • 250
      g máslo

Postup přípravy receptu

1
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme 4 lžíce mouky a rozmícháme na hustou kaši. Přidáme špetku soli. Necháme 30 minut vzejít. Do velké mísy prosijeme mouku, smícháme s cukrem a solí uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme kvásek a ze všeho vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 2-3 hodiny kynout.
2
Když těsto dvojnásobně nabyde, důkladně je prohněteme. Z těsta vyválíme čtverec. Máslo posypeme moukou a rozválíme je do čtverce. Čtverec másla umístíme nakoso doprostřed plátu. Rohy těsta k sobě složíme jako obálku a rozválíme, pokud možno na přesný obdélník. Těsto třikrát do sebe složíme. Znovu vyválíme, třikrát do sebe složíme a celý postup opakujeme. Zakryté vlhkou utěrkou dáme 15 min kynout. Vyválíme plát 50x30 cm a nakrájíme ho na 15 cm široké pásy. Podle pravítka vykrajujeme rádýlkem rovnoramenné trojúhelníky. Trojůhelníky stočíme od základny ke špičce a ohneme.
3
Narovnáme na vymaštěný plech a zakryté vlhkou utěrkou necháme zhruba 30 min kynout. Pečeme do zlatohněda 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Můžeme plnit kousky čokolády, strouhanými oříšky atd.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jahodový croissant s kokosem

Jahodový croissant s kokosem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mikulda | 4. 2. 2015 11:04

    špatný recept, na 1 litr mléka půl kila mouky.... bylo to jak na lívance...

  • ambrozinka | 7. 3. 2014 09:36

    40 gramů kvasnic je množství na 1 kilo mouky. Takže bych zvolila na půl kila 20 gramů, jinak bude těsto chtě nechtě cítit kvasnicema. Litr mléka na půl kila mouky?? To se autorka receptu asi zbláznila... Croissanty dělám často, ale tento recept je paskvil. Najděte si na internetu jiný, třeba na blogu kitnette - http://kitchenette.cz/clanek/156-maslovy-croissant.

  • Katka | 23. 5. 2011 22:30

    Další moje rada přidala jsem dva sáčky vanilkového cukru, jsou chuťově naprosto skvělé!!!! :-)

  • Katka | 23. 5. 2011 22:29

    Je potřeba mít navíc alespoň 30 dkg mouky na to překládání, já jsem to zadělávala z hladké, přestože jsem to dala jak zde radila jedna paní na dvacet minut do lednice, aby se to lépe zpracovávalo, válela jsem to v polohrubé....a to se dělalo líp. Neví te ale někdo radu, jak je potom péct, první plech jsem měla o.k., ale ten druhý byl už překynutý a croasanty neměly tak pěkný tvar a byly na povrchu jak potrhané. Nevíte nějakou radu? :'(

  • tereza | 19. 1. 2011 13:40

    Dobrý den. Včera k večeru jsem chytla náladu na pečení .... Co mě nenapadlo croissanty jsem nikdy nedělala a chtěla bych je zkusit, jenže když vydím recept tak dělám podle něj a začalo to mlékem 1litr mléka mi ze začátku přišel trošku moc ale pak jsem si řekla proč ne když je tu napsaný bude to tak jak tady paní píše.... není problém mléko ohřáté , suroviny v něm jenže už na to abych udělala ten kvásek jsem potřebovala kilo mouky do toho litru mléka a když jsem přišla na to , že mi bude asi kilo a půl mouky málo :-\ nevadí pošlu tatku k babičce aby mi mouku pujčila těsto jsem nakonec udělala. Po hodině a půl dělání těsta přišlo nařadu kynutí ... kynulo to tím stylem, že jsem potřebovala tři mísy jelikož těsto stále nenávratně kynulo. Když již přestalo kynout přišla na řadu výroba a pečení ... nelžu 3 hodiny mi trvalo než jsem to těsto všechno zpracovala. A z croissantů mi vznikly šátečky plněné marmeládou a špenátem. Je mi 17 let a už mě přestalo bavit pečení bylo to celkem k jídlu to jo ale je toho, že bych nakrmila celou somálskou vesnici ..... takže z toho soudím že litr mléka je trošku moc....

  • Iva | 12. 11. 2010 17:12

    Ne do mouky přidat mouku,ale do másla - jsem popleta :-(

  • Iva | 12. 11. 2010 17:09

    Snad můžů poradit -je ni 75 let. Do mouky vmíchejte tak 7 dkg mouky a před vyválením nechte vychladit,jde to o poznání lépe. Droždí je MNOHEM lepší sušené /ve Francii jiiné není) a podmínkou je ,že těsto musí kynout v lednici - proto ty 3 hod. Cukru stači 3 lžíce,.Hodně zdaru,ale nikdy to stejně nebude jako kupované <:-)

  • Anonym | 28. 8. 2006 17:21

    V receptu neni uvedeno mnoystvi cukru, ale na napsano, cukr smichame s moukou...., prosim uvest mnoystvi

  • Gabriela B | 4. 10. 2005 18:33

    Pamatuji si, že mé první "croissants" málem skončili v koši (ze vzteku nad tím příšerným máslem), ale po několika pokusech už to bylo lepší. Těsto nechávám kynout docela dlouho a většinou pěkně lístkuje. Je celkem důležité ho zakrýt vlhkou utěrkou, jinak oschne a popraská. Potom z něj válím placku asi 0,5 cm silnou. Pokoušela jsem se najít v kuchařce nějaké rady ohledně "lístkování", ale nic moc se tam neuvádí. Snad jen to, že těsto nesmí být moc řídké, jinak by se s máslem nespojilo a nevytvořilo vrstvy.(ale odhadněte to, že ...).

  • Jana C. | 30. 9. 2005 14:09

    Ja jsem mela maslo vyndane celou noc z lednicky,ale spis jsem vyvalela slabou placku,priste udelam silnejsi.Ale neodradilo me to,urcite to zkusim priste zas.Budu o krucek zase chytrejsi.

  • Marta | 30. 9. 2005 12:31

    Dělala jsem,použila jsem hladkou mouku, máslo se zapracovávalo obtížně a převalovala jsem asi 5x.Měla jsem pocit, že je máslo v moc velké vrstvě.Plnila jsem pudinkem a nutelou.Chuťově dobré, ale moc to "nenelístovalo" jak u kupovaných.Ovšem, nevím, zda nebyla chyba v tom, že jsem je nenechávala jak uvádí recept 30 minut na plechu kynout.Zdálo se mi, že to moc kyne a měla jsem strach ať to pepřekyne.A i v míse jsem nechala kynout jen 45 minut,přemíchala a znovu jen 30 minut.Ale určitě budu znovu péct.

  • Gabriela B | 30. 9. 2005 12:14

    Jano, plně s vámi souhlasím. S rohlíčky z pekařství se to srovnat nedá. Ale moji synovci zase naopak dávájí přednost těmto, zvláště s čokoládovou nebo s oříškovou náplní, a tak se k tomu občas nechám přemluvit. (většinou se tomu snažím vyhnout, protože těsto je opravdu celkem pracné). Co se týče cukru, do těsta přídávám asi 3 lžíce. Pokud je dělám slané nedávám cukr vůbec. Máslo nemůžeme použít rovnou z ledničky, nešlo by rozválet. Mělo by být stejně tuhé a vláčné jako těsto.

  • Jana C. | 30. 9. 2005 05:41

    Tak jsem to vyzkousela.Testo je opravdu pracnejsi,toho mleka mi zbylo asi 60 ml,jinak by to bylo ridke.Testo pak zhoustlo,a dlouho se lepilo na val.Vykynulo hezky,ale to maslo se tam spatne do testa davalo.Jinak se upekly pekne,jeste jsem je pred tim potrela maslem se zloutkem.Detem chutnaly,nejsou spatny,ale ja kupiji rohlicky plnene cokoladou a to se s tim srovnat neda.Takze moc prace a nic extra.Jinak se tam uvadi pridat cukr,dala jsem tam 60q a stacilo to.jestli jste to uz nekdo delal,tak dejte taky vedet.

  • Gabriela B | 28. 9. 2005 18:13

    Já většinou používám polohrubou, ale můžete bez obav použít i hladkou, viz můj komentář z 26.9.2005.

  • sarka k | 28. 9. 2005 02:37

    jakou mouku pouzijeme?

  • JANA | 27. 9. 2005 05:39

    Gabrielo,dekuji.Budu je v nejblizsi dobe delat,tak dam vedet,jak se povedly.J.

  • Gabriela B | 26. 9. 2005 19:52

    Jano a Kamilo, s tím mlékem máte pravdu. Původní recept uvádí 1/4 l mléka, ale podle zkušeností je to poměrně dost. Já si vždycky odměřím množství podle receptu, ale přidávám pouze tolik, aby těsto nebylo zbytečně řídké. Dá se to těžko odhadnout kolik, záleží na mouce, každá mouka se chová jinak. Zkuste dát nejdříve 100 ml a potom přidávat podle potřeby. Těsto je celkem pracné, musí se několikrát překládat a válet, chce to trošku trpělivosti. Já jsem se s nima ze začátku docela natrápila. Dejte vědět jak se vám povedly.

  • Kamila S. | 26. 9. 2005 14:17

    Neni tam toho mleka na pul kg mouky hodne?Nema s tim nekdo zkusenost?Dekuji.

  • Jana | 26. 9. 2005 11:35

    Gabriele B.moc dekuji za odpoved.Zkousela jsem je jednou delat z jednoho receptu,ale ten byl bez masla.Bylo to spis jak kynute testo.Ale toho mleka jsem tam musela dat min,bylo by to jinak moc ridke.Jana

  • Gabriela B | 26. 9. 2005 11:13

    Myslím, že můžete použít jak hladkou tak polohrubou. Já je většinou dělám z polohrubé. Ale protože ve Švýcarsku polohrubou mouku neseženu, tak když dojdou zásoby, sáhnu po hladké. Výsledek je v podstatě stejný.

  • Anonym | 26. 9. 2005 08:59

    Prosim,napiste mi,o jakou mouku se jedna.Jestli o hladkou ci polohrubou.Chtela bych to vyzkouset.Moc dekuji.Jana

  • Gabriela B | 17. 9. 2005 12:33

    Já mám tenhle recept z jedné francouzské kuchařky. Je to poměrně pracné, ale výsledek stojí za to. Klasické rohlíky (croissants) se dělají neplněné, ale s náplní jsou přece jenom o trochu lepší. Těsto je neutrální, proto můžeme použít jak sladkou tak i slanou nádivku. Sladký je skvělý ke snídani nebo ke kávě, se šunkou a sýrem zase jako pikantní zákusek k aperitivu nebo ke sklence vína.Dejte vědět jak se vám povedly.

  • Airan Novakova | 16. 9. 2005 22:40

    Uz davno jsem to chtela zkusit, dekuji moc za recept. Udajne z tohoto testa lze udelat i vyborne slane pecivo k slavnostni polevce. Byla o tom zminka v jednom filmu, vypadalo to uzasne a herci to jedli z takovym blazenym vyrazem, ze jsem i prez obrzovce na to dostala chut:-))) Zajimave, ze na ten recept jsem jeste nenarazila, jeste jednou diky:-)))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla
Pokrmy Sladké Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pečení Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hladká mouka Máslo Mléko Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Moravské kuře

Moravské kuře

Koláče z Chyšek

Koláče z Chyšek

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Omáčka z vepřových jater

Omáčka z vepřových jater

Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone

Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone

Banánové vafle s javorovým sirupem

Banánové vafle s javorovým sirupem

Dušené maso s hráškem

Dušené maso s hráškem

Špekové knedlíky s máslem

Špekové knedlíky s máslem

Houskové knedlíky bez kynutí - výborné a jednoduché

Houskové knedlíky bez kynutí -…

Doporučujeme

10 minut
Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

332
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
200
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
82
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
51
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
48
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

9 rad, jak se s pomocí jídla zbavit vypouklého břicha. Pozor si dejte i na některé zdravé potraviny!
9 rad, jak se s pomocí jídla zbavit vypouklého…
Netradiční pizzy, které si zamiluje celá rodina
Netradiční pizzy, které si zamiluje celá rodina
Nejlepší jahodové knedlíky: Tvarohové, kynuté, odpalované i bez koulení
Nejlepší jahodové knedlíky: Tvarohové, kynuté,…
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
AHA.cz Agáta v slzách u Žilkové: Je to masakr! Včera jsem se zhroutila

Agáta v slzách u Žilkové: Je to masakr! Včera jsem se zhroutila

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Když nestíháte pedikúru: Ultra trendy síťované baleríny vás zachrání!

Když nestíháte pedikúru: Ultra trendy síťované baleríny vás zachrání!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Emotivní předposlední díl Survivoru: Žádost o ruku i podraz! Kdo soutěž opustil?

Emotivní předposlední díl Survivoru: Žádost o ruku i podraz! Kdo soutěž opustil?

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Znáte číslo energie vašeho vztahu? Můžete díky tomu zabránit hádkám i rozvodu, slibuje odbornice

Znáte číslo energie vašeho vztahu? Můžete díky tomu zabránit hádkám i rozvodu, slibuje odbornice

  • Recepty.cz
  • Croissant
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact