
špatný recept, na 1 litr mléka půl kila mouky.... bylo to jak na lívance...
40 gramů kvasnic je množství na 1 kilo mouky. Takže bych zvolila na půl kila 20 gramů, jinak bude těsto chtě nechtě cítit kvasnicema. Litr mléka na půl kila mouky?? To se autorka receptu asi zbláznila... Croissanty dělám často, ale tento recept je paskvil. Najděte si na internetu jiný, třeba na blogu kitnette - http://kitchenette.cz/clanek/156-maslovy-croissant.
Další moje rada přidala jsem dva sáčky vanilkového cukru, jsou chuťově naprosto skvělé!!!! :-)
Je potřeba mít navíc alespoň 30 dkg mouky na to překládání, já jsem to zadělávala z hladké, přestože jsem to dala jak zde radila jedna paní na dvacet minut do lednice, aby se to lépe zpracovávalo, válela jsem to v polohrubé....a to se dělalo líp. Neví te ale někdo radu, jak je potom péct, první plech jsem měla o.k., ale ten druhý byl už překynutý a croasanty neměly tak pěkný tvar a byly na povrchu jak potrhané. Nevíte nějakou radu? :'(
Dobrý den. Včera k večeru jsem chytla náladu na pečení .... Co mě nenapadlo croissanty jsem nikdy nedělala a chtěla bych je zkusit, jenže když vydím recept tak dělám podle něj a začalo to mlékem 1litr mléka mi ze začátku přišel trošku moc ale pak jsem si řekla proč ne když je tu napsaný bude to tak jak tady paní píše.... není problém mléko ohřáté , suroviny v něm jenže už na to abych udělala ten kvásek jsem potřebovala kilo mouky do toho litru mléka a když jsem přišla na to , že mi bude asi kilo a půl mouky málo :-\ nevadí pošlu tatku k babičce aby mi mouku pujčila těsto jsem nakonec udělala. Po hodině a půl dělání těsta přišlo nařadu kynutí ... kynulo to tím stylem, že jsem potřebovala tři mísy jelikož těsto stále nenávratně kynulo. Když již přestalo kynout přišla na řadu výroba a pečení ... nelžu 3 hodiny mi trvalo než jsem to těsto všechno zpracovala. A z croissantů mi vznikly šátečky plněné marmeládou a špenátem. Je mi 17 let a už mě přestalo bavit pečení bylo to celkem k jídlu to jo ale je toho, že bych nakrmila celou somálskou vesnici ..... takže z toho soudím že litr mléka je trošku moc....
Ne do mouky přidat mouku,ale do másla - jsem popleta :-(
Snad můžů poradit -je ni 75 let. Do mouky vmíchejte tak 7 dkg mouky a před vyválením nechte vychladit,jde to o poznání lépe. Droždí je MNOHEM lepší sušené /ve Francii jiiné není) a podmínkou je ,že těsto musí kynout v lednici - proto ty 3 hod. Cukru stači 3 lžíce,.Hodně zdaru,ale nikdy to stejně nebude jako kupované <:-)
V receptu neni uvedeno mnoystvi cukru, ale na napsano, cukr smichame s moukou...., prosim uvest mnoystvi
Pamatuji si, že mé první "croissants" málem skončili v koši (ze vzteku nad tím příšerným máslem), ale po několika pokusech už to bylo lepší. Těsto nechávám kynout docela dlouho a většinou pěkně lístkuje. Je celkem důležité ho zakrýt vlhkou utěrkou, jinak oschne a popraská. Potom z něj válím placku asi 0,5 cm silnou. Pokoušela jsem se najít v kuchařce nějaké rady ohledně "lístkování", ale nic moc se tam neuvádí. Snad jen to, že těsto nesmí být moc řídké, jinak by se s máslem nespojilo a nevytvořilo vrstvy.(ale odhadněte to, že ...).
Ja jsem mela maslo vyndane celou noc z lednicky,ale spis jsem vyvalela slabou placku,priste udelam silnejsi.Ale neodradilo me to,urcite to zkusim priste zas.Budu o krucek zase chytrejsi.
Dělala jsem,použila jsem hladkou mouku, máslo se zapracovávalo obtížně a převalovala jsem asi 5x.Měla jsem pocit, že je máslo v moc velké vrstvě.Plnila jsem pudinkem a nutelou.Chuťově dobré, ale moc to "nenelístovalo" jak u kupovaných.Ovšem, nevím, zda nebyla chyba v tom, že jsem je nenechávala jak uvádí recept 30 minut na plechu kynout.Zdálo se mi, že to moc kyne a měla jsem strach ať to pepřekyne.A i v míse jsem nechala kynout jen 45 minut,přemíchala a znovu jen 30 minut.Ale určitě budu znovu péct.
Jano, plně s vámi souhlasím. S rohlíčky z pekařství se to srovnat nedá. Ale moji synovci zase naopak dávájí přednost těmto, zvláště s čokoládovou nebo s oříškovou náplní, a tak se k tomu občas nechám přemluvit. (většinou se tomu snažím vyhnout, protože těsto je opravdu celkem pracné). Co se týče cukru, do těsta přídávám asi 3 lžíce. Pokud je dělám slané nedávám cukr vůbec. Máslo nemůžeme použít rovnou z ledničky, nešlo by rozválet. Mělo by být stejně tuhé a vláčné jako těsto.
Tak jsem to vyzkousela.Testo je opravdu pracnejsi,toho mleka mi zbylo asi 60 ml,jinak by to bylo ridke.Testo pak zhoustlo,a dlouho se lepilo na val.Vykynulo hezky,ale to maslo se tam spatne do testa davalo.Jinak se upekly pekne,jeste jsem je pred tim potrela maslem se zloutkem.Detem chutnaly,nejsou spatny,ale ja kupiji rohlicky plnene cokoladou a to se s tim srovnat neda.Takze moc prace a nic extra.Jinak se tam uvadi pridat cukr,dala jsem tam 60q a stacilo to.jestli jste to uz nekdo delal,tak dejte taky vedet.
Já většinou používám polohrubou, ale můžete bez obav použít i hladkou, viz můj komentář z 26.9.2005.
jakou mouku pouzijeme?
Gabrielo,dekuji.Budu je v nejblizsi dobe delat,tak dam vedet,jak se povedly.J.
Jano a Kamilo, s tím mlékem máte pravdu. Původní recept uvádí 1/4 l mléka, ale podle zkušeností je to poměrně dost. Já si vždycky odměřím množství podle receptu, ale přidávám pouze tolik, aby těsto nebylo zbytečně řídké. Dá se to těžko odhadnout kolik, záleží na mouce, každá mouka se chová jinak. Zkuste dát nejdříve 100 ml a potom přidávat podle potřeby. Těsto je celkem pracné, musí se několikrát překládat a válet, chce to trošku trpělivosti. Já jsem se s nima ze začátku docela natrápila. Dejte vědět jak se vám povedly.
Neni tam toho mleka na pul kg mouky hodne?Nema s tim nekdo zkusenost?Dekuji.
Gabriele B.moc dekuji za odpoved.Zkousela jsem je jednou delat z jednoho receptu,ale ten byl bez masla.Bylo to spis jak kynute testo.Ale toho mleka jsem tam musela dat min,bylo by to jinak moc ridke.Jana
Myslím, že můžete použít jak hladkou tak polohrubou. Já je většinou dělám z polohrubé. Ale protože ve Švýcarsku polohrubou mouku neseženu, tak když dojdou zásoby, sáhnu po hladké. Výsledek je v podstatě stejný.
Prosim,napiste mi,o jakou mouku se jedna.Jestli o hladkou ci polohrubou.Chtela bych to vyzkouset.Moc dekuji.Jana
Já mám tenhle recept z jedné francouzské kuchařky. Je to poměrně pracné, ale výsledek stojí za to. Klasické rohlíky (croissants) se dělají neplněné, ale s náplní jsou přece jenom o trochu lepší. Těsto je neutrální, proto můžeme použít jak sladkou tak i slanou nádivku. Sladký je skvělý ke snídani nebo ke kávě, se šunkou a sýrem zase jako pikantní zákusek k aperitivu nebo ke sklence vína.Dejte vědět jak se vám povedly.
Uz davno jsem to chtela zkusit, dekuji moc za recept. Udajne z tohoto testa lze udelat i vyborne slane pecivo k slavnostni polevce. Byla o tom zminka v jednom filmu, vypadalo to uzasne a herci to jedli z takovym blazenym vyrazem, ze jsem i prez obrzovce na to dostala chut:-))) Zajimave, ze na ten recept jsem jeste nenarazila, jeste jednou diky:-)))