Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte - už nemusíte tak pomalu - zbylé mléko, výsledná směs by měla připomínat dvanáctiprocentní smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo. Rozehřejte pánev, nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek. Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku na jednu palačinku stačí přesně 2 a 1/2 lžíce těsta, které je třeba krouživým pohybem, spodku lžíce, rozetřít po pánvi.
2
Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.
3
Připravte pomerančový karamel: na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat.
4
Trvá to asi 4 min., až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě 3-4 minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně vykoupejte. Složte do šátečku a podávejte.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Ali
|1. 1. 2016 12:14
Pivo v crepés? :/
Vita
|1. 1. 2015 19:17
Palačinky byly opravdu skvělé. Doma jsme si všichni pochutnali. Bezvadné. Díky!!!
Luci
|25. 5. 2014 16:25
Opravdu nejlepší palačinky, jaké jsme kdy měli!! :) Všem doporučuji a ani to není tak těžké jak to vypadá :) Nedala jsem tam pivo, koňak ani pomerančovou a citronovou kůru a na chuti to určitě neubralo. A jestli se vám bude zdát tak jako mně, že je toho másla na tolik cukru moc, tak to tak není a ani se nebojte, když se nespojí ten tuk z másla s cukrem. Prostě až to zhnědne ať je tam kolik chce odděleného tuku, přilijte pomerančovou šťávu a pak už se vše krásně spojí a zhoustne.
Zařazuji mezi mé oblíbené, opravdu jsou vynikající :-) Děkuji za recept :-)
Cheap North Face Denali Jackets for Women BOLT BLUE HEATHER / Grey
|1. 11. 2013 15:33
Andufo dejar todo por amor, suena bonito hasta heroico, pero los hechos completos demuestran que Cutié no es el “hombre cegado por el amor”.
Cheap North Face Denali Jackets for Women BOLT BLUE HEATHER / Grey http://www.askot.org/cheap-north-face-denali-jackets-for-women-bolt-blue-heather-grey-p-262.html
North Face Denali Jacket Women Pink Ribbon
|31. 10. 2013 00:22
httpwww.buygolfjponline.comcategory17b0GolfIrons.html
North Face Denali Jacket Women Pink Ribbon http://www.edmguateweb.com/north-face-denali-jacket-women-pink-ribbon-outlet-12.html
Tak jemné a lahodné palačinky jsem ještě nikdy nejedla. Tento recept jsem objevila náhodně, je pravda, že na 1 ks dávám 3 PL těsta, ale dělám je hodně často a vždycky jsou během chvilky pryč!!! PS: Nutella je tam taky moc dobrá!! Mockrát děkuji :-)
Katka Slivka
|7. 2. 2013 11:56
Dobrý den, něco tak luxusního jsem už dlouho nejedla :) a ani se mi nesnilo, že se mi doma povedou tak lehoučké palačinky. Jen pro zajímavost - zkuste plnit povidly smíchanými s kapkou rumu. Děkuji za inspiraci.
Úžasný, poprvé jsem dělal palačinky a nemám slov, lepší jak ve Francii :)
Sona Pinkasova
|11. 3. 2007 20:55
Dekuji, byly vyborne :) manzilkovi jsem je musela behem dneska delat dvakrat :)
Barbora Polakova
|29. 7. 2006 20:02
Vyborne!!!
Anděla Sobotková
|1. 3. 2006 11:59
Děkuji za radu, vynikající recept. Konečně umím palačinky i já:-)Vždy jsem je smažila v oleji, což byla ta největší chyba:-( Jsou vynikající, nezkoušela jsem pomerančový karamel, ale naplnila jsem je různými sýry-Hermelín, Niva nebo marmeládou.Náplní je mnoho, doporučuji navštívit nějakou palačinkárnu...., tam je dobrot:-)
Jaroslava Oumarová
|24. 1. 2006 13:47
Kolumbus vajíčko na špičce naklepnul a už stálo. Mně můžete věřit, znala jsem ho osobně:-)))
Katka Škopková
|6. 1. 2006 11:42
aha, už to chápu, díky, ale jak Kolumbus stavěl vejce našpičku, to jsem teda neslyšela.
Jarrka z Bratislavy
|5. 1. 2006 19:39
Podobne ho postavím na špičku, ako to Kolumbus urobil s vajíčkom. Trochu ten šátoček zatlačíim, no servírujem tri kusy, a iny sa opierajú o seba.
Katka Škopková
|5. 1. 2006 08:52
jako šáteček je skládám taky, ale nechápu, jak je můžeš postavit na špičku.
Jarka z Bratuslavy
|4. 1. 2006 19:59
Ešte chcem dodať, ak robím originál flambované Zuzanine palacinky, vtedy už naservírované palacinky, zložené na šatôček a postavené na špičku ako ruža, prelejem horiacim koňakom z naberačky.
Jarka z Bratislavy
|4. 1. 2006 19:53
Ja na tieto palacinky mám jednoduchší francúzsky recept. Je bez cukru, preto sa môžu upravovať aj na slano. Tenké palacinky sa pri smažení nelepia ani netrhajú.Na I vajíčko je predpísané pridať 2 dl mlieka, 1 dl vody, štipka soli, 100 g hladkej múky, I lyžička oleja.