g
máslo
(na smažení, zbylých 100 g na přípravu šťávy)
3
ks
pomeranč
150
g
hnědý cukr
50
ml
koňak
pomerančový likér
(na dochucení)
Postup přípravy receptu
1
V míse smíchejte vejce se špetkou soli, sodou a mlékem a dobře prošlehejte metličkou. Poté po troškách přidávejte za stálého míchání mouku, aby vzniklo řidší těsto. Smažte na pánvi s nepřilnavým povrchem z obou stran do růžova tak, že na každou palačinku potřete pánev tenkou vrstvičkou másla. Nechte stranou. Ze 2–3 pomerančů vymačkejte šťávu.
2
Zbylý oloupejte a pokrájejte na kolečka. Na pánev dejte máslo a nechte pomalu rozpustit. Přidejte cukr a na mírném ohni nechte rozpustit na karamel. Přilijte šťávu z pomerančů a vařte, až se karamel rozpustí. Nyní můžete přidat plátky pomeranče, likér a koňak. Ještě chvíli povařte. Každou palačinku složte na čtvrtinu, vložte do pánve a nechte z obou stran prohřát ve šťávě. Podávejte teplé spolu s plátky pomerančů.