Nejdříve přivedeme mléko se smetanou k varu. Jakmile se začnou vařit, sundáme hrnec z plotny a vložíme bobkové listy, rozpůlený a vyškrabaný vanilkový lusk včetně vyškrabaných semínek, promícháme a necháme 45 minut odstát. Cca půl hodiny poté, co jsme nechali mléko se smetanou odstávat, zapneme troubu na 160° C.
2
V míse vyšleháme 5 žloutků, 3 celá vejce, 175 g cukru a špetku soli do zhoustnutí. Z mléka se smetanou vyjmeme bobkové listy a vanilkový lusk a přidáme do mísy k vaječné směsi, promícháme. Směs přes jemné sítko nalijeme do zapékacích mističek (objem cca 180 ml). Mističky postavíme do zapékací nádoby nebo pekáče, zalijeme horkou vodou cca do poloviny výšky mističek a vložíme do předehřáté trouby na cca 40 minut. Krém by se měl po upečení ve středu ještě trochu třást.
3
Po upečení vyndáme mističky z trouby, necháme vychladnout a vložíme do lednice ideálně na 2 hodiny, aby krém řádně ztuhnul. Před podáváním posypeme krém cukrem (cca 2 mm vrstva) a vytvoříme pomocí flambovací pistole krustu. Pokud nemáte flambovací pistoli, vložte misky na chvilku pod rozpálený gril v troubě.