Do vařené rýže se zamíchají uvařené černé fazole, které se napřed přes noc namočí a pak se vaří s cibulí, česnekem, celerem a petrželí.
2
Spolu s libovým vepřovým, které se peče silně pokapané citronovou šťávou, je to kubánské národní jídlo (ale běžný Kubánec baští jen tu rýži s fazolema, protože maso prostě není).
Podělte se s přáteli o recept
Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
lis
|10. 7. 2013 17:00
můj táta je kubánec a congri mě teda učil úplně jinak....
Tak Congri se vari uplne jinak :-S , varim ho uz spoustu let. Do Congri nepatri celer ani petrzel. Muze se varit dvojim zpusobem:
1. Jednoduchy: do hrnce dame uvarene fazole vcetne vyvaru z fazoli (mnozstvi si odmerime do hrnku to proto, abychom tam meli vody tak akorat), pridame ryzi-kolik hrnku ryze tolik hrnku vody vcetne fazoloveho vyvaru, nakrajenou cibuli a rozmackany cesnek-nesetrim, lzici kecupu, na kosticky pokratou aglickou, par prouzku papriky a mlety rimsky kmin. Osolime a pridame lzici sadla, ja pouzivam olivovy olej. A to vse dam do elektrickeho hrnce na ryzi, mozno i dat na zaver do trouby, aby se to nepirpalilo. Hotove radne promichame.
2. Zpusob: do hrnce dam fazole, ryzi, sul, kecup a kmin a tuk. Zeleninu s anglickou osmahnu na panvi a pak pridam do hrnce. Hodi se ke vsem druhum masa a k volskemu oku. K uplne dokonalosti se to ji jeste s hranolkama, se smazenyma banama zelenyma pokratyma na kolecka tzv. Mariqitas nebo jsou pokrate na silnejsi platky tzv Tostones:smazime 2x z obou stran, po prvnim usmazeni je vytahnu, rozmackam dnem sklenice a znovu osmazim. Jako salat podavam avokado, ale muze byt jakykoliv jiny. Preji dobrou chut. Vrele doporucuji, je to nase nejoblibenejsi jidlo vcetne vsech nasich navstev. :-)
pavel
|13. 1. 2011 16:07
Tady nikdo z vás neví jak se vaří Congrí.Chytráci
Lu
|9. 12. 2010 10:48
Chybí tam ještě oregáno, bobkový list :-) některé rodiny navíc přidávají kmín nebo čerstvý koriandr a to je teprve dobrota! :-)
Dorka12
|6. 11. 2010 23:23
v havaně teda oregano :-)
Světlana
|17. 8. 2007 21:38
Pro Majku : černé fazole se vaří stejně jako strakaté, možná o maličko déle, ale nerozvaří se, takže je klidně vařte dost dlouho :-)
helena hasalová
|17. 8. 2007 08:28
Congrí - je u nás slavnostní jídlo a vaří se na požádání hostů. Dobré je to připít ještě s kubánským rumem !
Majka Přidalová
|1. 2. 2007 18:12
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho zhruba trvá uvařit ty černé fazole. Nemám s nimi ještě zkušenosti. Vaří se stejně dlouho jako strakaté? Děkuju moc za odpověď, recept bych moc ráda vyzkoušela.
Markéta Valdes
|23. 1. 2007 15:04
Můj muž je kubánec, u nás je tohle jídlo denně na stole, ale jen ty fazole s rýží bez celeru a petrzele. Rádi do toho řidávají římský kmín.
Anonym
|15. 1. 2007 19:39
Ano, zelenina se přidává kvůli chuti do fazolí, cca 1 cm dlouhé černočerné fazole, prodávají se např. v Country Life
Ivana Přikrylová
|15. 1. 2007 15:36
Cibule, česnek, celer a petržel se taky přidávají do rýže, nebo slouží jen k ochuchení fazolí při vaření?
Gábina Houšková
|15. 1. 2007 09:43
Tuto přílohu jsem jedla v kubánské restauraci a moc mi to chutnalo. Ještě tam byly kostky libové anglické slaniny.