U nás zatím nepříliš známý vietnamský pokrm si zaslouží vaši pozornost. Jde o vařenou rýži servírovanou s namarinovanou osmaženou krkovicí, volským okem a čerstvou křupavou zeleninou, vše posypané osmaženou cibulkou a sezamovými semínky.
Nejprve připravte marinádu. Kokosový cukr dejte do pánve se silným dnem a na středním plameni začněte zahřívat. Ve chvíli, kdy se cukr rozpustí, párkrát zakružte pánví, nechte cukr bublat a hnědnout. K rozpuštěnému cukru pomalu vmíchejte 100 ml vroucí vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Zahřívejte další 2–3 minuty, až konzistence omáčky začne připomínat karamel. Nechte vychladnout a přimíchejte rybí omáčku, krupicový cukr, sůl, pepř a prolisovaný česnek.
Na pánvi s rozehřátým olejem opečte z obou stran plátky marinované krkovice. Hotové maso dejte stranou, do pánve přihoďte na kolečka nakrájenou červenou cibuli a jarní cibulku, orestujte dozlatova a vyjměte.
5
Mezitím připravte všechny suroviny potřebné k servírování. Z vajec usmažte na troše oleje volská oka. Okurku nakrájejte na měsíčky, rajčata na menší kostky, obojí promíchejte s trochou soli a pažitkou.
6
Do misek rozdělte jasmínovou rýži a posypte ji bílým i černým sezamem. Vedle vždy přidejte nakrájenou zeleninu, navrch rozložte na nudličky nakrájenou krkovici, zasypte ji oběma orestovanými cibulemi, vložte volská oka a vše ozdobte sezamem a trochou chilli.