Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na plát silný cca 2,5 mm, pokud jsme nekoupili již předem rozválené těsto. Čokoládu rozbalíme a položíme na těsto tak, abychom po obou stranách měli stejně široké pruhy těsta, jako je široká čokoláda a z krajů nám také kus těsta zbylo, na překlopení přes čokoládu, kterým závin "uzavřeme".
Nejprve tedy nakrájíme zešikma rádýlkem těsto na bocích čokolády na proužky, uzavřeme kraji těsta závin z kratších stran a proužky, které jsme si pokrájeli přes sebe střídavě šikmo překládáme.
3
Takto zabalenou čokoládu v těstě přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem, posypeme nasekaným ořechy, mandlemi... a dle chuti buď skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
4
Vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečeme dozlatova. Před podáváním můžeme zlehka pocukrovat.
5
Tento recept na závin mi přistál v mailu již před několika měsíci. Říkal jsem si: "pěkná pitomost", já totiž čokoládu a čokoládové výtvory typu suflé atd. nemusím, ale vyzkoušet to, mě stále lákalo. Tedy spíš ze zvědavosti, co to udělá s tou chudinkou čokoládou :-O ...no, slehla se po něm zem dřív, než jsem stačil vyfotit na řezu :-) a prý proč jsem pekl jen jeden?...
6
Do těsta se dají zabalit i dvě čokolády za sebou a udělat tak závin delší. Nebo se dá naopak čokoláda rozdělit na menší díly, které opět zabalíme střídavě do mini proužků (o něco pracněji) a udělat tak více mini čokoládových závinů.