Měla jsem problém spojit kakaovou hmotu s máslem a žloutky, zřejmě nezhoustla dostatečně a ta voda mi v tom dělala neplechu. Příště místo vody dám mléko, nebo část mléka a část šlehačky. Jinak byl dort chuťově dobrý, ač krém právě homogenně nevypadal. :-)
Tentodort je perfektní. Použila jsem ho na svou Haloweens party pro spolužáky(protože chodím teprve do 7.třídy). Akorát sem tam přidala více cukru.
Andreo, to záleží na tom, které z ingrediencí už máte doma. Já mám cukr, rum, vejce a kakao ve spíži, takže bych koupila jen máslo, piškoty a šlehačku, což se v pohodě vejde do 50,- Kč.
kolik toto jidlo stoji?dekuji za odpoved.
Jano, já tento dort dělám hodně často. Máslo nestačí být utřené, musí být ušlehané do pěny, ne z lednice, to se pořádně neušlehá, taky používám jen pravé máslo, ne to s rostlinným tukem. V receptu mám 3 dcl vody a 6 dkg kakaa. Kakao kterékoli co mám doma, nejraději používám holandského typu. Toto svařené vychladlé vešlehám po lžících do ušlehaného másla /dávám méně cukru cca 15 dkg/ a pořádně zašlehávám. Je z toho krásný krém. Mrsknu to toho piškoty, promíchám a nandám a utěsnám do dortové formy vyložené mikrotenem.
Jano,netuším,kde jste udělala chybu.Mně se to nikdy nestalo.Kakao nevybírám nikdy žádné speciální.Použiju takové,které mám zrovna po ruce.Jen mě napadlo,jestli jste nepoužila nějaké máslo s přídavkem rostlinného tuku.To na krémy není vhodné,protože pořádně neztuhne.Je nezbytné,použít klasické máslo.Ale jinak nevím.
Opravdu nevím,kde jsem udělala chybu.Kakaová směs po uvaření zhoutla jen mírně a to jsem si myslela,že je to kakaem,protože jsem nejdříve koupila holandké.Šla jsem koupit kakaový prášek v sášku z Primy(v krabičce nebyl),a výsledek stejný.Po spojení s utřeným máslem zůstala stále tekutější směs.Nešlo to vyšlehat.Po uložení s piškoty do formy mi to vytéká z formy.Může mi někdo poradit,kde jsem udělala chybu?
Výborné!!! Nakonec jsem žloutky vynechala a naopak přidala ananas, mandarinky a višně v rumu, potřela šlehačkou, dozdobila hořkou čokoládou a švagr prohlásil, že by chtěl mít narozeniny častěji :o) 1 už je na výše určeném místě ;o)
Já jsem tento recept získala kdysi od své tchýně a tak moc mi zachutnal,že jsem dlouhou dobu nedělala skoro žádný jiný zákusek.Není sladký a opravdu jak psala paní Jarka,chutná jako pařížský krém.Žloutky jsem jednou v rychlosti zapomněla přidat a vůbec nic se nezměnilo.Od té doby je do krému dávám jen v chladnějším počasí.:o)
Přítomnost žloutků mi také není jasná, já patřím ke strašpytlům, co se bojí salmonely. Tak jsem to poprvé a od té doby už pomnohokrát udělala bez nich-dort byl i tak snědený velmi rychle za vydatného mlaskání celé rodiny. Je to opravdu dobrota! Místo části piškotů dávám někdy 2-3 balíčky Be-Be sušenek.
Já si myslím,že žloutky se mohou klidně vynechat.
Moc se těším až tuhle dobrůtku udělám a budeme moci ochutnat :o) Jen bych se chtěla zeptat, jestli jsou v recepty ty žloutky důležité? Jakou vlastně plní žloutky v podobných nepečených dezertech funkci?
Vybornej! Dala jsem tam jeste mandarinkovej a ananasovej kompot a mnam. Akorat dve deci rumu byly prilis, priste uz budu poslouchat recept :-)
Když jsem tento recept poprvé viděla,také jsem se divila.Ale opravdu se kakao s vodou svaří na hustou kaši.Vyzkoušejte a uvidíte.
Anonyme podívej se na piškotový kakaový dort, tam v komentářích jsem se také takto ptala. Je tam vysvětlení. tyto recepty jsou skoro stejné a předpikládám , že i dobré. Chystám se ho dělat v pátek na oslavu. Jana H. Ať se vydaří. To si přeji i pro sebe. Chci překvapit rodinu.
Jak se může mléko s kakaem svařit na hustou hmotu? Nechybí v receptu mouka nebo solamyl?
Ano, doma mu říkáme rychlý pařížský dort a je to balada:-))