V hrnci ve vodní lázni šleháme vejce a cukr asi 1/2 hodiny. Když je hmota hustá asi jako na palačinky, odstavíme a zašleháme nalámanou čokoládu a pomalu přidáváme máslo. Šleháme tak dlouho, než se máslo úplně rozpustí. Vše to trvá docela dlouho, ale vyplatí se.
2
Chutná výborně a v uzavřené sklenici vydrží i několik měsíců.
Dělala jsem krém včera a použila ho do dortu. Už teď se nemůžu dočkat jaký dort bude, protože ten krém je vážně luxusní. Já na krémy vůbec nejsem, ale včera jsem ho musela schovat, před sebou samotnou :-)
Vážně výborný.
Vera
|11. 5. 2013 09:49
dozvím se tedy,jestli ho mám zkusit?tento recept aby se povedl
marie
|29. 3. 2013 18:22
:-X :-| :-|
Pavel
|4. 12. 2012 20:37
dá se použít pod fondán?
Jana
|20. 2. 2012 20:59
Krém je opravdu výborný, proto ho také dělám, ALE NEVĚŘÍM, ŽE VE SKLENICI VYDRŽÍ I NĚKOLIK MĚSÍCŮ...
Vyzkoušeno,je fakt dobrý,myslím,že po Vánocích neprojdu dveřma :-D,nejen kvůli této kalorické bombě ;-) :-D .Ale co,hlavně,že si pochutnáme ;-) :-P ... .Plnil jsem s ním tatrankové ořechy :-* 8-)
Krém je výborný. Nejprve jsem šlehala vejce s cukrem zastudena (cca 10 minut) do zhoustnutí, pak dala do vodní lázně a tak 15 minut zahřívala - je to i teplotní ošetření vajíčka, takže tento krém může i ten, kdo se syrových vajec bojí, při takto dlouhém ohřívání se vejce zahřejí dostatečně. Pak jsem nechala za občasného promíchání vychladnout na teplotu těla a přidala povolené (v kuchyni na lince asi hodinu ležící) máslo. Nakonec jsem přidala rozpuštěnou čokoládu na vaření a umíchala hedvábný krém. Slepovala jsem s ním čínské čtverečky a jsou jedinečné.
Jana Řezníčková
|10. 2. 2009 11:00
Tak si to budeme určtiě každá dělat po svém, já nikoho nechci nijak přesvědčovat, že ten můj postup je ten nejlepší. Jen je kratší se stejným výsledkem. Ještě dodávám, že na 1 vejce dávám 2 lžíce krupicového cukru.
Ivana Císařová
|10. 2. 2009 07:47
Opravuji na: "ručně 10 minut". Děkuji IC
Ivana Císařová
|6. 2. 2009 13:13
Moje mamka byla cukrářka amatér, zdobila svatební dorty široko daleko. Takže mě měl taky kdo učit. Vám trvá našlehání řekněme 4 vajec a cukru do hustého krému ručně nad 10 minut, mně to samé půl hodiny. Proto jsem přidala k dobru, že je možno si výrobu urychlit předšleháním krému ve šlehači. Jak můžete tvrdit, že nemám pravdu, když jste mi u toho "nesvítila". Každý máme nějakou metodu. A nevím, proč ta poznámka o "balamutění“.
Ivana Císařová
|6. 2. 2009 10:52
Moje mamka byla sice jen cukrářka amatér, ale lidi z širokého okolí si ji zvali na zdobení svatebních dortů. Rozhodně nemůžete tvrdit, že nemám pravdu, pokud popisuju jen vlastní zkušenost. Vy našleháte např. 3 syrová vejce s cukrem nad studenou vodou do husté pěny za 10 min., mně to samé bude trvat půl hodiny, s počáteční studenou vodou nejspíš i déle. Proto postupuju jinak a nikomu dalšímu netvrdím, že nemá pravdu, když používá svoje metody. A o "balamutění" jsem ani necekla. Jen jsem dala k dobru, jak si práci - předchozím našleháním ve šlehači - urychlit. Někdy to zkuste.
Jana Řezníčková
|6. 2. 2009 10:11
Vidíte, Ivo, nemáte pravdu. Krém, jak jsem ho popsala, mě naučila moje maminka - vyhlášená cukrářka - a nikdy našlehání vajec do krásně husté pěny netrvalo déle než 10 minut. A opravdu si nevymýšlím. Dávám na tyto stránky pouze recepty, které mám sama vyzkoušené a balamutit lidi rozhodně nechci.
Ivana Císařová
|5. 2. 2009 07:28
Mě mamka učila: našlehat vejce s cukrem ve šlehači na hustý krém, přelít do kovové misky nad horkou páru a nad párou už jen chvíli došlehám, aby se vejce uvařila. Pak vychladím a zašlehávám k máslu. Pokud jsme daly syrová vejce a cukr nad páru hned, tak to byla výroba opravdu tak na půl hodiny.
Jana Řezníčková
|4. 2. 2009 14:34
Já šlehám vejce s cukrem nad párou 10 minut a naprosto to stačí. Postup mám ale jiný. tento základ nechám vychladnout, potom dám do kuchyně, aby měl stejnou teplotu s máslem. Máslo našlehám a přidávám postupně tento žloutkový krém. Když chci čokoládový krém, tak přidám čokoládu na vaření rozpuštěnou s trochou sádla. Je to taky vynikající krém.Ale taky nevím, jak vypadá krém, když se šlehá půl hodiny. A není psáno, jestli se ta vejce s cukrem dávájí už do horké lázně... já dávám do studené a postupně zahřívám a šlehám. Jakmile voda pod mísou začne vřít, ztlumím oheň a potom jen došlehávám, vydělám a chviličku došlehám bez vodní lázně, potom dám vychladit.Zkušenosti s tímto postupem mám asi pětadvacetileté.
niobe nightingale
|3. 2. 2009 21:15
tak to musí bejt hustá práce docela! ... možná se to dá ustát, když si pořídíte takovej ten ruční mechanickej šlehač, co má jamie oliver XD
Marie Šindelová
|3. 2. 2009 19:30
ne
Marie Šindelová
|3. 2. 2009 19:30
ne
lenka galvasová
|3. 2. 2009 19:20
Už jste někdy šlehali nad parou půl hodiny?
František Jebavý
|3. 2. 2009 15:02
No,tak to bych ho po tech nekolika mesicich chtel videt...