Troubu zapněte na 170 °C. Čokoládu a máslo rozpusťte. Vejce šlehejte s cukrem tak dlouho, dokud se nerozpustí. Pak přidejte čokoládu s máslem. Nakonec vmíchejte mleté oříšky, kakao a mouku s práškem do pečiva. Podle potřeby přidejte pár lžic smetany a semínka z vanilkového lusku. Nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 20 minut. Rozpusťte čokoládu do bezé. Dotuha vyšlehejte suroviny na bezé, sněhovou hmotu rozdělte na dvě části. Do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, do druhé nahrubo nasekané oříšky. Buchtu vyndejte z trouby a namažte na ni nejdřív čokoládové, pak i oříškové bezé. Teplotu v troubě snižte na 150 °C a ještě asi 20 minut pečte. Před krájením nechte vychladnout, aspoň 15 minut!
2
Jak na bezé?
3
• Vejce vyndejte včas z ledničky, bílky se lépe šlehají při pokojové teplotě.
4
• Na 1 bílek z vejce velikosti M počítejte s 60 g cukru. Jestliže nechcete příliš sladký dezert, můžete dávku snížit až na 45 g.
5
• Mísa na šlehání musí být důkladně umytá a osušená, i stopa mastnoty způsobí, že sníh nevyšleháte.
6
• Bílky nejdříve šlehejte na střední otáčky. Teprve když začnou tuhnout, můžete přidávat cukr. Výsledná hmota má být hladká, lesklá a zářivě bílá. Lze přidat i kapku citronové šťávy nebo vinného octa.
7
• Při šlehání přidejte špetku soli, ta pomůže tuhnutí a zvýrazní sladkou chuť.
8
• Hmota na bezé je hotová, když se vláčně táhne za metlami.
9
• Bezé se nepeče, nýbrž suší. Když je chystáte samostatné (ne jen na povrch buchty a podobně), troubu si předehřejte na 140–150 °C, proces sušení podle velikosti trvá kolem 35 minut. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte vychladnout.
10
• Upečené bezé můžete skladovat ve vzduchotěsné krabičce – vydrží vám tam až měsíc. Jinak je ale určeno k okamžité spotřebě. Pozor ale, v ledničce do druhého dne zvlhne!