Troubu zapněte na 180 stupňů a pusťte se do přípravy těsta. Formu vymažte kouskem másla a zlehka vysypte trochou holandského kakaa. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Pak ji odstavte a za občasného míchání nechte zchladnout zhruba na pokojovou teplotu, musí ale zůstat tekutá.
2
Náš tip Z tohoto těsta můžete udělat také lahodnou roládu, uvedené množsžtví vyjde na jeden velký plech. Těsto nalijte na pečicí papír, rovnoměrně ho rozprostřete a pečte asi 12 minut. Horkou roládu hned srolujte a nechte vychladnout. Pak ji rozrolujte, potřete šlehačkou, posypte připraveným ovocem a zpět zarolujte.
3
Vaječné žloutky šlehejte asi 10 minut s cukrem do hladké vysoké pěny. Do té pak postupně vmíchejte vychladlou čokoládu a nakonec i kakao. Z bílků udělejte tuhý sníh (se špetkou soli vám to půjde rychleji) a ten po částech stěrkou postupně zamíchejte do žloutkovo-čokoládového základu. Hotové těsto nalijte do formy a dejte péct asi na 18–20 minut, hotové těsto se nesmí lepit na špejli.
4
Šlehačku, která byla po celou dobu v lednici, vyšlehejte s pomocí dvou lžic moučkového cukru dotuha. Moučkový cukr kromě dochucení skvěle supluje i ztužovač do šlehačky. Pokud ztužovač někdy budete potřebovat a nebudete ho mít po ruce, lžíce moučkového cukru vám udělá stejnou službu.Vychladlý korpus potřete vrstvou šlehačky, ozdobte zvoleným ovocem – vhodné jsou kyselejší druhy – a můžete podávat. Nejlépe koláč chutná pořádně vychlazený!