Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezi tím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu ušleháme s bílky. Rozpuštěnou a vlažnou čokoládu vlejeme do ušlehaných žloutků, opatrně zamíchame, přidáme oříšky zamíchame a nakonec přidáme ušlehané bílky. Vše opatrně zamícháme a vlejeme do dortové formy, na dno formy můžeme dát pečící papír. Korpus pečeme při 180 °C cca 1 hodinu. Korpus se nafoukne a udělá tvrdší krustu, krerá po vyndání z trouby spadne a popraská. Nebojte vše je vpořádku. Necháme jej uplně vychladnout.
3
**Krém: **
4
Až nám korpus vychladne připravíme si krém. Do mascarpone vmícháme moučkový cukr, lehce prošleháme, přidáme kakao, zase opatrně zamícháme, dále přidáme mleté oříšky a nakonec ušlehanou šlehačku. Vše pomalu a opatrně zamícháme. Hotovým krémem potřeme korpus a necháme alespoň půl dne nebo přes noc vychladit v ledničce.
5
Hotový dort opatrně vyřízneme z formy a pomalu sundaváme formu, pokud nám to jde těžce znovu obřízneme okraje nožem až na dno. Dort zdobím čokoládovými hoblinami.
6
**Čokoládové hobliny:**
7
Rozpustíme si čokoládu na vaření a vlejeme jí do hranaté misky. Nechame znovu ztuhnout v lednici. Pokud je čokoláda ztuhlá, vyloupneme kosku s misky a necháme jí ležet při pokojové teplotě asi hodinu. Pak můžeme použít škrabku na brambory a škrábaním po čokoládě se nám začnou tvořit hoblinky.
Pekla jsem jako svůj 1. dort mamce k narozeninám (která peče dorty lidem). Mě osobně hrozně moc chutnal, děti ho ale nejedly (prý je hořký) a pár dospělým přišel také hořký a to jsem tam nedala 100g kakaa, ale zhruba 80g. Na druhou stranu mě potěšilo, že ho snědl mamky manžel, který dorty nejí, je pouze na maso a tomu chutnal.
Na druhou stranu musím říct, že korpus jsem pekla z jiného obdobného receptu, kde bylo jen 150g cukru a 150g čoko na vaření, místo ořechů pol.mouka, takže možná to bylo i tím. Mě ale dort moc chutnal a právě to, že nebyl tak sladký mi na tom chutnalo asi nejvíce.
Ve výsledku jsem dort posypala jak hořkou čokoládou na vaření (Orion) tak mléčnou čokoládou Milkou Dávám jedničku a určitě budu péct znovu :-)
Korpus se musí pect jen hodinu dyl ne pak dost tvrdne
Terka
|14. 2. 2012 13:46
Tak dort právě zkouším a už teď mohu říct že jsem z něj zklamaná.... korpus vypadá že bude hrozně tvrdý.... Krém byl příliš tuhý.... Vše jsem dodržela přesně podle receptu....no jsem zvědavá .... doufám že po obdarování přítele tímto dortem nebude následovat rozchod :-)) ale na obrázku vypadal krásně tak pak dám vědět jak ve skutečnosti chutnal
Ano je pravda že o vláčnosti se u tohoto dortu neda mluvit. Musím řict je opravdu hutný ale vynikající. Pracuji jako cukrářka a začali jsme tento dort prodávat, vždycky se po něm jen zapráší
Di
|5. 10. 2011 07:51
Anomish, díky Vaší poznámce mě tenhle recept taky zaujal. Řekla bych, že korpus moc vyskočit nemůže, protože je plný másla, čokolády a cukru - toho je tam až příliš. Oříšky a vejce nestačí těsto příliš nafouknout. Řekla bych, že korpus má být při těchto surovinách spíše hutný a vláčný, ne?
Pekla jsem poprvé a vybrala jsem si tento dort, protože prostě miluju čokoládové dobrůtky. Byl výborný a všichni mi ho pochválili. jen mi tolik nevyskočil jako na obrázku vám, nevíte, kde jsem asi udělala chybu?? ráda bych si ho ještě zopakovala. Je opravdu výborný