g
hořká čokoláda
měla by obsahovat přinejmenším 70% kakaa
Postup přípravy receptu
1
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění trochu promícháme. Dáme stranou a necháme vychladnout. Vejce a cukr dáme do velké mísy a pomocí ručního elektrického mixéru pořádně rozmícháme. Objem by se měl zhruba ztrojnásobit. Do mísy pak dáme asi třetinu rozpuštěné čokolády a pořádně rozmixujeme, dokud se vše pořádně nespojí. Nakonec vmícháme zbylou čokoládu a opět důkladně promícháme.
2
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení, potřeme trochou másla a vlijeme čokoládový mix. Dáme do předem rozehřáté trouby na 160 °C asi na 8 minut. Po vyjmutí bude koláč stále měkký na dotek a ne příliš pevný, přesto ho už ale zpátky do trouby nedávejte. Vyjmeme z trouby, necháme v nádobě a necháme pořádně vychladnout. Když je dort studený, vyndáme z nádoby a podáváme přelitý zakysanou smetanou nebo jakoukoliv oblíbenou zmrlinou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Michaela Hemmerová
|24. 7. 2009 15:57
Právě jsem vyndala z trouby a vypadá to opravdu krásně, doufám, že to tak bude i chutnat:-)
Michaela Atherton
|28. 5. 2006 12:25
Dortu bude vysoky dle toho, do jak velke formy ho vlijete:o] Tenhle dort neni z mouky, proto nenakyne a nezvetsi tolik svuj objem.Marsi a Terezo... zbavte se chlapu a mate vystarano. My zensky potrebujem k zivotu cokoladu vic nez chleba, tak ted i usetrime:o]
Marsí
|26. 5. 2006 11:07
To je fakt Terko...podle toho kolik toho chleba sní moji chlapi, tak půjdu do důchodu nejdřív v 80-sáti....:o))))
Tereza Jarčušková
|26. 5. 2006 10:51
To je samozrejmé, Marsí, na chlieb treba robiť : )))))
Marsí
|26. 5. 2006 10:48
No teď prej bude čokoláda levnější než chleba, tak to u nás bude zřejmě oblíbený moučník....:o)))...určitě vyzkouším.
cicolina
|25. 5. 2006 13:01
Tak tohle musí být dobrota, která se rozplývá na jazyku, už se mi sbíhají sliny:-)))...jak je to asi vysoký dort?